ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Επανεξετάζεται η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία

Την έγκριση πρόσληψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη 150 κενών οργανικών θέσεων, ζήτησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αιτήθηκε επίσης την καταβολή μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του, οι οποίες ανέρχονται στο σύνολό τους σε 232.991.441 ευρώ, εξασφάλιση τακτικότητας στις καταβολές, κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας των εργαζομένων με επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας και έγκριση από το υπουργείο, της τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ο κ. Πολάκης επισκέφτηκε χθες το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση αλλά και με το σωματείο εργαζομένων και ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στο «Παπαγεωργίου» ανέφεραν ότι λόγω των παραιτήσεων προσωπικού προκειμένου να εργαστούν σε άλλα νοσοκομεία, μένουν κενές θέσεις, ενώ χαρακτήρισαν αναγκαία την ανακατανομή των ειδικευόμενων στις κλινικές, καθώς υπάρχουν «κλινικές-φέουδα» με 25 ειδικευόμενους και άλλες με μόλις οκτώ, παρά το γεγονός ότι κάνουν διπλάσιες εφημερίες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν εκείνο του μικροβιολογικού εργαστηρίου, όπου υπάρχουν μόλις τέσσερις ειδικευόμενοι, όταν αντίστοιχα εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ίδιας δυναμικότητας με το «Παπαγεωργίου» διαθέτουν 20 ειδικευόμενους. Ανέφεραν ακόμη, ότι ελλείψεις σε ακτινολόγους αντιμετωπίζει και το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί 600 άτομα σε γενική εφημερία, αλλά δεν ενισχύεται, σε αντίθεση με την ενίσχυση σε προσωπικό άλλων εργαστηρίων, χωρίς μάλιστα αυτά να το έχουν ζητήσει.

Επίσης, οι εργαζόμενοι έθεσαν το αίτημα λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων, στο οποίο ο κ. Πολάκης απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι επανεξετάζεται το θέμα της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, με σκοπό, αντί να πληρώνουν οι πολίτες τις υπηρεσίες και τις εξετάσεις που παρέχονται από αυτά, να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε το «Παπαγεωργίου» ως ναυαρχίδα του συστήματος υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει με προσοχή τα θέματα που το αφορούν, ώστε το υπουργείο να δώσει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, χαρακτήρισε ως «ένεση τόνωσης» του νοσοκομείου την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης από τα 35 στα 37 εκατομμύρια, καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού του με 20 επικουρικούς γιατρούς, την προκήρυξη 16 θέσεων μόνιμων ιατρών και την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης 100 ατόμων (νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού).

«Ανεβάσαμε λίγο την κρατική επιχορήγηση από 35 σε 37 εκατομμύρια ευρώ. Δώσαμε 67 εκατομμύρια από το πρόγραμμα των ληξιπροθέσμων και πρακτικά ξεπληρώσαμε τους προμηθευτές. Ανέβηκε πολύ η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. Πέρυσι πήρατε άλλα 67 εκατομμύρια και φέτος θα πάρετε από τον ΕΟΠΥΥ με τις τακτικές καταβολές που κάνει τώρα και στα νοσοκομεία, περίπου άλλα τόσα» τόνισε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Καταφέραμε και πήραμε τους 20 επικουρικούς γιατρούς, έχουν προκηρυχθεί συνολικά 16 θέσεις μόνιμων γιατρών τώρα τελευταία και επίσης καταφέραμε, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από το πρόγραμμα, να εγκρίνουμε και να ξεκινήσει η διαδικασία για τα 100 άτομα τα οποία θα ενισχύσουν το προσωπικό και τα 66 άτομα τα οποία έχουν υπάρξει μέχρι τώρα από διάφορα άλλα προγράμματα, είτε από παράταση του επικουρικού προσωπικού, είτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή ένεση στο νοσοκομείο το οποίο πραγματικά προσφέρει πάρα πολλές και σε όγκο και σε ποιότητα υπηρεσίες στο λαό της Βόρειας Ελλάδας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη, ότι λόγω του νομικού καθεστώτος του, το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα ενός προγράμματος ανανέωσης εξοπλισμού 3,5-4 εκατομμυρίων από τα δικά του έσοδα. Τέλος, τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να φύγουν από τα νοσοκομεία όλης της χώρας οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη σίτιση.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του Παπαγεωργίου, ο κ. Πολάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Περνάμε τον έβδομο χρόνο μιας σκληρής επιτροπείας, ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας. Όμως πλέον μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, φαίνεται ορατή πια η έξοδος από αυτή την κακομοιριά, του χρόνου το καλοκαίρι. Και πρέπει να βγούμε με την κοινωνία όσο γίνεται πιο όρθια και με τις όποιες πληγές που δημιουργήθηκαν, ειδικά τα πρώτα πέντε χρόνια, να μπορέσουμε να τις έχουμε επουλώσει για να βάλουμε την Ελλάδα σε έναν άλλο δρόμο. Ξέρουμε ότι έχουμε πικράνει κόσμο, ξέρουμε ότι ο συμβιβασμός του Ιουλίου του 2015 ήταν οδυνηρός και πρώτα απ’ όλα για μας, αλλά ανάμεσα σε μια καταστροφική επιλογή επιλέξαμε αυτήν - και με συνειδητή πολιτική επιλογή, ότι σε δύο χώρους (ο ένας της υγείας και ο άλλος της παιδείας) θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα κοινωνικά αντισταθμίσματα σε αυτόν τον συμβιβασμό στον οποίο καταλήξαμε. Μετά από δύο χρόνια πιστεύω ότι το καταφέραμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής που διαθέτει το υπερσύγχρονο μηχάνημα pet-scan για την πρώιμη διάγνωση και την παρακολούθηση ογκολογικών και άλλων ασθενών. Ο κ. Πολάκης ενημερώθηκε για την ήδη υποβληθείσα πρόταση του νοσοκομείου σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού για την παραγωγή του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου. Ο υφυπουργός Υγείας συζήτησε για τη δυνατότητα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα προσκομίζεται καθημερινά, οδικώς από την Αθήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο ΓΝ Παπαγεωργίου όσο και στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved