ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ετοιμάζεται πυρετωδώς το Εθνικό Σχέδιο για τον ιό HIV μετά το Σχέδιο για την Ηπατίτιδα C

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την διαχείριση του ιού HIV επεξεργάζεται τώρα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μετά το φιλόδοξο σχέδιο για την Ηπατίτιδα C που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Ιούλιο.

Της Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ήδη ο κ. Μπασκόζος εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καταρτίσει και να ανακοινώσει την Επιτροπή που θα αναλάβει το έργο.

Όπως είχε τονιστεί τον Ιούλιο και από όλους τους συμμετέχοντες (πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθηγητές Δημόσιας Υγείας, Οικονομικών της Υγείας και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών) στην εκδήλωση της ΕΣΔΥ όπου παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το εν λόγω Σχέδιο, αποτελεί μία εξαιρετική πρακτική και για άλλα νοσήματα εθνικής σημασίας και δημόσιας υγείας, όπως είναι ο ιός HIV aids.

Διότι το μείζον σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορα της ΕΣΔΥ Γιάννη Κυριόπουλο, είναι η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά αυτά νοσήματα, με κριτήρια αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ισότητας. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε οριζόντιους προϋπολογισμούς που αφορούν ένα νόσημα και κυρίως νοσήματα εθνικής σημασίας, κάτι που θα βοηθούσε ιδιαίτερα και κοινωνικά, και υγειονομικά αλλά και πολιτικά.

Το σπουδαιότερο στα σοβαρά αυτά εθνικά νοσήματα, είναι σίγουρα η έγκαιρη διάγνωση αλλά και το... «σκανάρισμα» των αδιάγνωστων ασθενών, που προκαλούν τεράστιο κόστος στη δημόσια υγεία αλλά και στα ιδιωτικά νοικοκυριά. Άλλωστε η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για περιττά έξοδα και δαπάνες σε νοσηλείες, με την έννοια ότι η πρόληψη είναι πάντα αποτελεσματικότερη και πλέον συμφέρουσα από την θεραπεία (χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι ένας ασθενής δεν θα πρέπει να λάβει την θεραπεία του και δη την πιο καινοτόμα που κυκλοφορεί).

Με την πρόληψη επίσης, ένα κράτος μπορεί να πάει ακόμη πιο μακρυά, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους ανασφάλιστους, εξαιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και φυσικά πρόβλημα με το προσφυγικό.

Όπως είχε τονίσει μάλιστα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την ημέρα της παρουσίασης του Σχεδίου για την Ηπατίτιδα C, τα συγκεκριμένα Εθνικά Σχέδια έχουν αξία και αποτελούν βασικό εργαλείο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας και αποδοτικής χρήσης των πόρων, σε συνδυασμό πάντα, με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των καινοτόμων φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη:

Με τοποθέτηση Μπασκόζου και με καλεσμένο-έκπληξη τον Τσίπρα η συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης

Ηπατίτιδα C: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλή πρακτική και για άλλα νοσήματα εθνικής σημασίας

ΟΗΕ: Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν από παθήσεις που συνδέονται με το AIDS

Η υγεία, η κατάρρευση των Μνημονίων & η απο-ασφάλιση - Άρθρο γροθιά του καθ. Γ. Κυριόπουλου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved