ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Ο φιλόδοξος στόχος εξάλειψης της νόσου & η δικαίωση των ασθενών

Με έναν φιλόδοξο στόχο από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας γιορτάζεται σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο στόχος δεν είναι άλλος, από την θεραπεία 86.500 ασθενών μέχρι το 2030, πραγματικά ένα τιτάνιο εγχείρημα, που φυσικά όλοι μας ευχόμαστε να επιτευχθεί.

Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, οδηγεί σε πενταπλασιασμό των ασθενών, οι οποίοι δικαιούνται πλέον κάλυψη από τον Οργανισμό. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει αναμφισβήτητα, νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά, καθώς η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα C είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Ηπατίτιδα, όλες οι φωνές του κόσμου, των ερευνητών που ανακαλύπτουν τις καινοτόμες θεραπείες, των Ενώσεων Ασθενών αλλά και των Κυβερνητικών φορέων, ενώνονται σε ένα κοινό στόχο: ΕLIMINATE HEPATITIS – ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ.

Το μήνυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε μήνυμά του το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Έναυσμα για ουσιαστικές αλλαγές με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων φορέων γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες σηματοδοτεί η 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο, ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας, έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκπονήθηκε πρόσφατα, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης παρουσιάστηκαν σήμερα Παρασκευή, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, του καθηγητή και πρώην Κοσμήτωρα της ΕΣΔΥ Γιάννη Κυριόπουλου και πολλών ακόμη καθηγητών, της διοίκησης του ΕΟΦ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΟΚΑΝΑ και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Εκστρατεία Ενημέρωσης από ΚΕΕΛΠΝΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο stand την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Λιμάνι του Πειραιά από τις 6:30 έως τις 7:30 π.μ., (έναντι ΗΣΑΠ).

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102.

Διαφάνεια ζητά η Praksis

Εν τω μεταξύ, διαφάνεια στις διαδικασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ για τις τιμές των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C ζητά η PRAKSIS, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης της νόσου.

Οι ασθενείς όπως αναφέρει, δεν χρειάζονται πλέον να φτάσουν σε προχωρημένη κίρρωση ενώ ασθενείς με συλλοίμωξη HIV δικαιούνται πια να πάρουν τα φάρμακα. Σύμφωνα όμως με την PRAKSIS, «οι τιμές αυτών των νέων φαρμάκων είναι τόσο υψηλές, ώστε χρειάστηκε αυτή η διαδικασία με εγγυήσεις βιομηχανικής εμπιστευτικότητας για να αλλάξουν τα κλινικά κριτήρια πρόσβασης σε αυτά τα φάρμακα».

Κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι με το επιχειρηματικό τους μοντέλο καθορίζουν την διεύρυνση της πρόσβασης και την αναδιατύπωση των κλινικών προϋποθέσεων και παρακάμπτουν με ευκολία το μηχανισμό τιμολόγησης που ισχύει στην ΕΕ (external reference pricing) αλλά θέτουν ως προϋπόθεση το εξής: «η διαδικασία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι κρυφά από τον δημόσιο έλεγχο. Και οι κυβερνήσεις το αποδέχονται. Έτσι οι τιμές καταλόγου παραμένουν ψηλές, ενώ οι τιμές αποζημίωσης που πληρώνει ο φορολογούμενος είναι μεν μειωμένες αλλά άγνωστες».

Συνέπεια αυτού, επισημαίνει η PRAKSIS είναι να μην μπορεί να διεξαχθεί ούτε μια ανεξάρτητη έρευνα που να αφορά τη σχέση τιμής και αποδοτικότητας. Μόνο μια κλειστή ομάδα έχει την πληροφορία «μια ομάδα προνομιούχα» όπως την χαρακτηρίζει και ταυτόχρονα και επιρρεπής σε «εξωτερικές παρεμβάσεις».

«Η κατάχρηση όμως δε συμβαίνει μόνο στο επίπεδο του συστήματος αποζημίωσης, αλλά και στο ίδιο το πλαίσιο που δημιουργεί το μονοπώλιο της κάθε βιομηχανίας εξ’ αρχής» τονίζει.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο, η PRAKSIS μαζί με 30 οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) ενάντια σε πατέντα του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

«Όλοι εμείς λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία ίασης, μία λέξη που σπάνια αντηχεί στους διαδρόμους των νοσοκομείων και της κλινικής ιατρικής», αναφέρει στο δικό της μήνυμα, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και συνεχίζει:

«Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι ασθενείς είχαν πρόσβαση στις νέες θεραπείες, λόγω του υψηλού κόστους. Ακόμα και θαλασσαιμικοί ασθενείς, έπρεπε να έχουν ίνωση προχωρημένου σταδίου, προκειμένου να μπορέσουν να θεραπεύσουν την Ηπατίτιδα C, από την οποία και μολύνθηκαν, δίχως δική τους υπαιτιότητα, αλλά από τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος Υγείας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση του κόστους και παράλληλη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C. Με τα καινούργια δεδομένα, από την 1η Ιουλίου 2017 και για τους επόμενους 14 μήνες, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες θα αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με κληρονομικές αιματολογικέ διαταραχές!!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), άσκησε πίεση προς την υλοποίηση μιας βιώσιμης συμφωνίας για το σύστημα υγείας, η οποία παράλληλα θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην θεραπεία όλων των Θαλασσαιμικών που ζουν με ηπατίτιδα, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο στόχος μας επιτεύχθηκε».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved