ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τσίπρας: Επιστροφή στην κανονικότητα με έναν εθνικό στόχο - Δυσοσμία σκανδάλων στην υγεία

Για την ανάγκη η χώρα, αλλά και η υγεία και η οικονομία να επιστρέψουν στην κανονικότητα, μέσα από έναν εθνικό στόχο, μετά από ένα μακρύ διάστημα κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά από συνάντηση εργασίας μιας και πλέον ώρας με την πολιτική ηγεσία, εμφανίστηκε καλά διαβασμένος, ο λόγος του ήταν ψύχραιμος αλλά και σκληρός (όταν μίλησε επί μακρόν για τα σκάνδαλα στην υγεία), ενώ πολλές φορές, το βλέμμα του στράφηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Δεν φάνηκε να πτοήθηκε από την συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία νωρίτερα τον είχε αποδοκιμάσει, αντίθετα, σε μία αποστροφή του λόγου του, αναφέρθηκε σε κάποιους «βολεμένους συνδικαλιστές, που δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις πλέον, παρά μόνο σε μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών».

Ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του αναλώθηκε όπως ήταν φυσικό στα σκάνδαλα της υγείας μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία, μιλώντας με σκληρή γλώσσα για υποθέσεις (όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν και υπόθεση Novartis) που ζημίωσαν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το ΕΣΥ. Μίλησε για απόλυτο ευτελισμό και αναξιοπρέπεια ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, που φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, με αποτέλεσμα να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες και οι συγγενείς αυτών, να μην πληρώνουν ούτε τα νοσήλιά τους. Είναι ντροπή αυτά που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή και αναδύουν δυσοσμία, ακόμη μεγαλύτερη από τους τόνους σκουπιδιών που είχαμε αυτές τις ημέρες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Εξεταστική Επιτροπή προχωράει το έργο της και μέχρι τέλος του έτους, η Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασίσει για τις υποθέσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο εγχείρημα της ΠΦΥ σε μία μεταρρύθμιση επανάσταση όπως την είχε χαρακτηρίσει και στην επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάϊο.
Μέχρι τέλος του 2017, αναμένεται να λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 80 αστικές περιοχές της χώρας με βάση τις υγειονομικές ανάγκες. Για το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να προκηρυχθούν πάνω από 3000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 1300 θα αφορούν σε γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί, θα μπορούν να συνεργαστούν και με τους ιδιώτες γιατρούς των ΠΕΔΥ που σήμερα ανέρχονται σε 5.500 με στόχο να φθάσουν τους 7.500.

Απηύθυνε δε για ακόμη μία φορά –όπως είχε πράξει και στην Θεσσαλονίκη- πρόσκληση στους νέους γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει ή θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν προσληφθεί 9.000 άτομα, εκ των οποίων 3.000 μόνιμο προσωπικό. Αναμένονται επιπλέον 9.000 προσλήψεις στο σύστημα, εκ των οποίων οι 5.000 μόνιμοι από τους οποίους 2.000 θα είναι γιατροί. Επίσης στο προσεχές διάστημα αναμένεται η πρόσληψη 790 μόνιμων γιατρών στο σύστημα που θα στελεχώσουν συγκεκριμένα Τμήματα Επειγόντων και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η προκήρυξη για τους γιατρούς αυτούς θα βγει μέχρι τέλος Αυγούστου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στο φάρμακο και στη φαρμακευτική πολιτική, τονίζοντας, ότι δημιουργείται Επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα ακριβά φάρμακα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολιτικές του υπουργείου Υγείας των τελευταίων ημερών, που απέδωσαν, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για ακριβές θεραπείες και ειδικότερα για την Ηπατίτιδα C.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για λειτουργική και θεσμική εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στην ριζική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, μέσα από μία σειρά προσλήψεων προσωπικού και απόκτησης νέων ασθενοφόρων. Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένονται 100 νέα ασθενοφόρα και επιπλέον 100 νέα με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το σύστημα αναμένει επίσης και άλλα ασθενοφόρα για το νομό της Χαλκιδικής μέσα από χρηματοδότηση του ενεργειακού σταθμού TAP.

Αναφορικά με τις προσλήψεις διασωστών και προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως τους επόμενους μήνες, ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 93 νέων διασωστών, έχουν ήδη προσληφθεί 186, καθώς και 131 για την προσφυγική κρίση, 50 για τα νησιά και αναμένονται επιπλέον 29 μέσω ΑΣΕΠ.

Η στήριξη προς τον Πολάκη

Εν τω μεταξύ, την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού απολαμβάνει πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή σχετική του δήλωση.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε», είπε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κοιτώντας προς το μέρος του Παύλου Πολάκη και γελώντας με νόημα, ενώ μάλιστα στο σημείο εκείνο το κοινό που τον άκουγε διέκοψε με χειροκροτήματα.

Η αναφορά ήταν σαφής προς την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, που αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και χαρακτηρίζει την κριτική του «αστοιχείωτη». Ο κύριος Πολάκης προηγουμένως, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας, είχε γράψει στο λογαριασμό του στο facebook, χαρακτηρίζοντας την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε "νταβατζή"»!

Η ικανοποίηση της ηγεσίας

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της σήμερα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κάτι που ειπώθηκε και από τα τρία στελέχη, τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Μία επίσκεψη που εμπεριέχει επίσης τιμή και ευθύνη όπως επεσήμαναν.

Ο υπουργός Υγείας, επσήμανε πως αποτελεί τιμή για το υπουργείο η επίσκεψη του πρωθυπουργού μετά από 2,5 περίπου χρόνια, ενώ στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο στοίχημα που έχει επιτευχθεί σε τρία επίπεδα: στην καθολική πρόσβαση και κάλυψη των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην ηθικοποίηση του συστήματος μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην υγεία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε πως αυτή η ηγεσία κατάφερε να στήσει ένα ΕΣΥ που κατέρρεε και πως αυτή η προσπάθεια «πέρασε από το κορμί μας και την ψυχή μας, μέσα από τους εργαζόμενους, τους διοικητές, τους συνεργάτες μας, και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι' αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία, από το 4,5% του ΑΕΠ που ήταν και το 5,1% σήμερα, να φθάσει το 6 με 6,5%. Επιπλέον, μπορέσαμε και πληρώσαμε πάνω από 2 δισ ευρώ σε ληξιπρόθεσμα και «κερατιάτικα» και περνάμε σε άλλο επίπεδο, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπ. Υγείας σήμερα - Όλα όσα θα πει...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved