ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η βία καλά κρατεί στα Ψυχιατρεία - Ήρθε η ώρα μιας σοβαρής παρέμβασης στην ψυχική υγεία

Μία σκληρή ρουτίνα αποτελούν πλέον τα καθημερινά περιστατικά βίας προς τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό, τα οποία καταγράφονται στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το γεγονός αυτό, οφείλει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς εκτός από την επαγγελματική εξουθένωση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, τώρα έρχεται να προστεθεί και η βία. Πραγματικά, ασύλληπτη κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι, είναι πλέον αθωράκιστοι απέναντι στη βία και κάτι πρέπει να γίνει τώρα για να μην πούμε χθες!

Ήδη ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ – ΕΣΥ) σε ανακοίνωση του, με αφορμή την επίθεση από ασθενή σε νοσηλεύτρια στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πράξεις και όχι μόνο λόγια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Παράλληλα, καταγγέλλει για εγκληματική αμέλεια την Πολιτεία, σχετικά µε την προστασία εργαζομένων και ασθενών.

Να θυμίσουμε, ότι το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Ιουνίου, στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» και σύμφωνα με τον Σύλλογο στο συγκεκριμένο τμήμα οξέων περιστατικών που τραυματίστηκε η νοσηλεύτρια εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και µία γυναίκα) για 31 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους.

Μάλιστα ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ – ΕΣΥ καταγγέλλει ότι στα τμήματα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται αδιακρίτως ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως ασθενείς µε νοητική υστέρηση ή µε το καθεστώς του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα, εξαρτημένοι από ουσίες και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές µονάδες.

«Τονίζουμε για µια ακόµη φορά ότι βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγµασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη µη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας» εξηγούν στην επιστολή τους οι νοσηλευτές.

Όπως επισημαίνουν, τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας ξεπερνούν το 60% των νοσηλευοµένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς είτε κατά την εισαγωγή τους, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό µε την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει µία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Ήρθε η ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δρομολογήσει επιτέλους, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σοβαρά και ψύχραιμα και να δώσει λύσεις καίριες για το σύστημα και τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Να δώσει λύσεις αποτελεσματικές, προτού είναι αργά και προτού θρηνήσουμε θύματα. Ο χώρος της ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι πριν λίγο καιρό, η ΟΕΝΓΕ, είχε απορρίψει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη διοικητική αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, μιλώντας για τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και δομές, για ράντζα, για βραχυχρόνιες νοσηλείες και πολλά ακόμη κακώς κείμενα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι δραματική. Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και δομές ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, στις ψυχογηριατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

ΜΚΟ και ιδιώτες αλωνίζουν. Συνονθύλευμα δομών (δημόσιος, ιδιωτικός τομέας, ΜΚΟ) με αποτέλεσμα την παροχή υποβαθμισμένων, αποσπασματικών υπηρεσιών. Πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες, δεκάδες ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αύξηση των ακούσιων νοσηλειών και των μηχανικών καθηλώσεων, τεράστια οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους, ψυχική και πνευματική εξουθένωση των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς αλλά και όλη η κοινωνία, αναμένει από την Αριστερή κυβέρνηση συγκεκριμένες λύσεις εδώ και τώρα!

Διαβάστε ακόμη:

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας παιδιών & ενηλίκων: Πάνω από 500 κατ’ οίκον παρεμβάσεις κάθε χρόνο

Ξανθός για ΚΟΙΣΠΕ: Δεν υπάρχουν χρήματα για επιδότηση, μόνο εάν... προκύψει πλεόνασμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved