ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νοσ. Κέρκυρας - Στα όριά τους οι γιατροί & οι ελλείψεις στο κόκκινο

Ένα ακόμη δημόσιο νοσοκομείο -το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή τουριστική περιοχή- ταλανίζεται από ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.

Μιλάμε για το νοσοκομείο Κέρκυρας, στο οποίο καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικών, οι γιατροί παραιτούνται, οι ασθενείς κινδυνεύουν, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τα έκτακτα περιστατικά λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Το λιγοστό, γερασμένο και εξαντλημένο προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής, ενώ η υπερεντατικοποίηση της εργασίας επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση, προκαλώντας κινδύνους στην υγεία τους» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Η αλήθεια είναι ότι κλινικές του νοσοκομείου είναι με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια. Μία βοηθός θαλάμου καλύπτει όλα τα τμήματα και τις κλινικές του νοσοκομείου κατά τις απογευματινές βάρδιες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στη νυχτερινή βάρδια δεν υπάρχει καμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία 5 έτη έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 140 εργαζόμενοι, έχουν μετακινηθεί άλλοι 10 σε άλλα νοσοκομεία. Οι προσλήψεις είναι 4 μόνιμοι νοσηλευτές, 3 προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων και 18 άτομα επικουρικό νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το νοσοκομείο, παρότι διαθέτει γιατρούς υψηλών επιστημονικών δυνατοτήτων, λόγω της ποιότητας του ιατρικού του δυναμικού, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στον νομό, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης γιατρών σε πολλούς τομείς, κυρίως στον παθολογικό τομέα, αλλά και στον χειρουργικό. Είναι δυνατόν το τμήμα Τεχνητού Νεφρού να λειτουργεί με μία μόνιμη ιατρό και μόλις πρόσφατα μία επικουρικό, όταν η δυναμικότητα είναι για 80 και πλέον ασθενείς; Είναι δυνατόν η νευρολογική κλινική να λειτουργεί με έναν γιατρό; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός παθολόγων ιατρών, πώς λοιπόν μπορεί να συνταχθεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών;

Μέχρι σήμερα ενώ έχουν αποχωρήσει τρείς παθολόγοι, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος ή επικουρικός; Η συνεχόμενη υπερεφημέρευση των ιατρών μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες και στους ίδιους λόγω εξάντλησης αλλά κυρίως κινδυνεύει η ζωή των ασθενών.

Ο μαγνητικός τομογράφος από πέρσι τον Ιούλιο συνεχίζει και λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα, τις υπόλοιπες ημέρες οι χρήστες του νοσοκομείου αναγκάζονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα του νομού. Για τον παλαιό πλέον μαστογράφο ούτε λόγος να γίνεται! Οι τακτικές εξετάσεις αίματος, όπως μικροβιολογικές, βιοχημικές, τα τελευταία 3 και πλέον έτη δεν γίνονται λόγω υποχρηματοδότησης.

Όσον αφορά τον πεπαλαιωμένο αξονικό τομογράφο, συνεχώς επισκευάζεται και πάντα είναι χαλασμένος. Στις καλένδες παραπέμφθηκε προμήθεια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, δηλαδή αξονικού τομογράφου και ψηφιακού μαστογράφου».

Τέλος, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, το οποίο έχει προωθηθεί στο αντίστοιχο υπουργείο, γίνεται αναφορά για την κατάργηση της μίας παθολογικής κλινικής, την κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού, την κατάργηση του τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και κατάργηση οργανικών θέσεων.

Φυσικά αυτό θα επιφέρει την υποβάθμιση των κλινικών, των τμημάτων με όλες τις συνέπειες και στους πολίτες χρήστες του νομού. Οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και συνενώσεις, είναι τα νέα "αριστερά-νεοφιλελεύθερα μέτρα" που στόχο έχουν την πλήρη υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών στους πολίτες. Αν στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαθλιώσουν και να οδηγήσουν τον κόσμο στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, τότε πράγματι βρίσκονται στον σωστό δρόμο».

Σχετικά με το ανύπαρκτο υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ στον νομό, η Ομοσπονδία αναρωτιέται: «Τι να προλάβει σε καθημερινή βάση να καλύψει σε όλο το νησί με ένα και δύο ασθενοφόρα;».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι πραγματικές προσλήψεις της κυβέρνησης - 7.000 λιγότεροι άνθρωποι στο ΕΣΥ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved