Επιστημονικοί φορείς ΝΔ: Το νομοσχέδιο της ΠΦΥ είναι προεκλογικό - Θα καταρρεύσει σε 5 χρόνια
Προεκλογικό, «κρατικίστικο» και χωρίς προοπτική αξιολογούν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα μέλη της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.
Εκατοντάδες επιστήμονες υγείας του κόμματος επεξεργάστηκαν σε βάθος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπαν, δεν είναι βιώσιμο και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.
Μάλιστα το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων, Νίκου Κωστόπουλου, και του Αναπληρωτή Γραμματέα, ιατρού Γρηγορίου Λέοντα, κατατέθηκαν οι τελικές ενστάσεις των μελών της γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο θεωρείται προεκλογικό, καθώς στηρίζεται σε μια ευκαιριακή διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία δεν αξιοποιούνται με ένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν αξιολογούνται οι υπάρχουσες δομές, δεν αξιολογείται το υπάρχον προσωπικό, ενώ δημιουργούνται νέες δομές με νέους συμβασιούχους, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το μέλλον. Μάλιστα το νομοσχέδιο φαίνεται να προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτών με όρους «δημοσίου» και να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων.
Για τον ασθενή φαίνεται να υπάρχει ένα πλήρως ελεγχόμενο σύστημα από τους οικογενειακούς ιατρούς, οι οποίοι θα κρίνουν εάν και εφόσον κάποιος θα μπορεί να εξετασθεί από ειδικό ιατρό ή να διενεργήσει περαιτέρω εξετάσεις. Ο ασθενής ουσιαστικά χάνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ιατρού του. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία διάκριση των μονάδων υγείας βάσει της γεωγραφικής τους κατανομής. Δηλαδή αντιμετωπίζονται το ίδιο τα πιο απομακρυσμένα, νησιωτικά κυρίως, μέρη με τις υπόλοιπες περιφερειακές δομές καθώς και με τις δομές των αστικών κέντρων. Ακόμα και αν αρχικά εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον τρόπο που θα σπαταληθούν είναι βέβαιο ότι το προτεινόμενο σύστημα θα καταρρεύσει μέσα σε μία πενταετία.
Οι επιστήμονες υγείας που αποτελούν μέλη της γραμματείας επιστημονικών φορέων της ΝΔ προτείνουν ένα νέο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο θα στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, στην αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών και προσωπικού, στη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων στις νησιωτικές περιοχές, διασυνδεδεμένων κέντρων με νοσοκομεία στην περιφέρεια και αστικών δομών. Τέλος, πρότειναν τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ανά ασθενή, η οποία παράλληλα με το αυτονόητο όφελος που θα έχει για τον ασθενή, θα συμβάλει στον ηλεκτρονικό έλεγχο των δαπανών.
Ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, Νίκος Κωστόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:
«Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι επιστήμονες υγείας της ΝΔ κατέθεσαν έγκαιρα και τεκμηριωμένα την αντίθεσή τους στο εν λόγω νομοσχέδιο. Παράλληλα διαπιστώνουμε καθημερινά ότι στις τάξεις της ΝΔ προσέρχονται νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων που έχουν και τη θέληση και τις γνώσεις να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Η υγεία για τη Νέα Δημοκρατία θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης».
Διαβάστε ακόμη:
ΙΣΑ: Όχι στον υπεργιατρό, όχι σε ένα συγκεντρωτικό & κρατικοδίαιτο σύστημα ΠΦΥ
Έκκληση Τσίπρα στους νέους γιατρούς, να εμπιστευτούν την ΠΦΥ - Εμβληματική μεταρρύθμιση