Το σ/ν της ΠΦΥ έχει ανάψει φωτιές: Οι γιατροί της Πάτρας μιλούν για αναχρονιστικό κείμενο
Φωτιές έχει ανάψει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση, καθώς οι ιατρικοί σύλλογοι ο ένας μετά τον άλλον έχουν ξεκινήσει μπαράζ αντιδράσεων για το κείμενο και την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ στην Ελλάδα.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ακόμη τοπικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, μετά τα κορυφαία θεσμικά όργανα των γιατρών, τον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ αλλά και την ΕΙΝΑΠ, αντιδρά σφοδρότατα.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, μετά από διεξοδική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίασή του, απέρριψε ομόφωνα το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Δ.Σ., ο σχεδιασμός του νομοσχεδίου παρουσιάζει σοβαρές δομικές αγκυλώσεις μέσα από ένα ασταθές, ψευδεπίγραφο, ιδεοληπτικό και αναχρονιστικό πρίσμα, αδυνατώντας να καλύψει τις επιτακτικές σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας υγείας των πολιτών και κατασπαταλώντας δημόσιους πόρους χωρίς προοπτική και με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Ως βάση διαλόγου για την ΠΦΥ θα πρέπει να τεθεί η πρόταση που έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, τονίζουν οι γιατροί της Πάτρας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά εξαντλητικό διάλογο και διαβούλευση έως εσχάτων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ώριμες εκείνες συνθήκες, ώστε να αποκτήσουμε την ΠΦΥ που μας αξίζει. Επίσης, τονίζουν πως οι διαφορετικές γεωγραφικές συνθήκες της χώρας απαιτούν ειδικές λύσεις.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΣΠατρών, οι δέκα αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές έχουν ως εξής:
- Πλήρης κατοχύρωση ιατρικού έργου (συνταγογράφηση, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, κλπ)
- Απαγόρευση χορήγησης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή
- Καθολική ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή του ασθενούς
- Αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση του ιατρικού έργου
- Πλήρης αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας
- Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα
- Ενίσχυση προϋπολογισμού ΠΦΥ
- Ελεγχόμενη παραπομπή προς τα νοσοκομεία
- Οργάνωση και διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ με ακριβή κοστολόγηση αυτών και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας
- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του πληροφοριακού συστήματος σε υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα
«Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οφείλει να ακολουθήσει μια ρεαλιστική, σύγχρονη, αποτελεσματική προσέγγιση, μέσα στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας» καταλήγει η διοίκηση του ΙΣΠατρών.
Διαβάστε ακόμη:
ΠΙΣ για το σ/ν της ΠΦΥ: Εξαντλητικός διάλογος - Οι ανάγκες της χώρας απαιτούν ειδικές λύσεις