Απάντηση Πολάκη για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας
Απάντηση στην «Ελευθερία του Τύπου», αναφορικά με το θέμα των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και του Ερρίκος Ντυνάν, δίνει σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Αναφέρει ανακυτικά ο κ. Πολάκης:
Δείγματα σύγχυσης στη στήλη «Δήγματα γραφής» της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», τόσο ως προς την ουσία του θέματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), όσο και ως προς τους τύπους.
Σύγχυση, κατ’ αρχήν, δημιουργείται από το σκίτσο της στήλης, το οποίο απεικονίζει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τσεκουροφόρο. Άραγε ζήλεψε ο κος Μητσοτάκης την «αίγλη» του πρώην υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απεικονίζεται, όχι σε σκίτσα, αλλά σε φωτογραφίες κραδαίνοντας τσεκούρι ή μήπως πρόκειται για το τσεκούρι με το οποίο «καρατόμησε» από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, τη βουλεύτρια του κόμματός του, Κατερίνα Παπακώστα, επειδή άσκησε κριτική στον επίσης πρώην υπουργό Υγείας και νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;
Αν πρόκειται για το πρώτο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η κατρακύλα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Ακροδεξιά είναι εμφανής εδώ και καιρό. Αν όμως πρόκειται για το δεύτερο, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που συνδέει τόσο στενά τον πρόεδρο με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να καρατομούνται στελέχη του κόμματος, επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική. Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται στην επερχόμενη Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία...
Για ιστορικούς και μόνο λόγους υπενθυμίζεται και στους δύο, ότι όταν η ελβετική αποικία του Σετίφ στην Αλγερία πτώχευσε, ο διοικητής της, Ερρίκος Ντυνάν, είχε την ευθιξία να παραιτηθεί από κάθε αξίωμα, ακόμα και από απλό μέλος του Ερυθρού Σταυρού...
Όσο αφορά στην ουσία του θέματος η σύγχυση του συντάκτη είναι πλήρης. Προς βοήθειά του λοιπόν, αλλά κυρίως προς ενημέρωση των πολιτών, που έπεσαν θύματα της σύγχυσής του, αποσαφηνίζονται τα εξής:
- Ο καθορισμός των ιατρικών πράξεων, που θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε ΜΗΝ (όπως αυτές ορίζονται από το Ν. 4025/2011, ο οποίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Ν. 4254/2014) έχει μείνει σε εκκρεμότητα από το 2014, αφού ο τότε υπουργός Υγείας, Μαυρουδής Βορίδης, δεν εξέδωσε τις υπουργικές αποφάσεις, που προβλέπονταν στο νόμο, για τον καθορισμό των πράξεων αυτών.
- Τον Οκτώβριο του 2016 η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), αποφάσισε να συστήσει Ειδική Επιτροπή για το θέμα αυτό, η οποία θα προετοίμαζε τη σχετική εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, κατόπιν διαβούλευσης με τις Ιατρικές Εταιρείες των ειδικοτήτων Οφθαλμολογίας και Πλαστικής – Επανορθωτικής Χειρουργικής.
- Μέλος της Ειδικής Επιτροπής ήταν μεταξύ άλλων και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ, κος Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος ήταν ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, έχει διατελέσει επί σειρά ετών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Εξωτερικών από το 2004 έως το 2006, ενώ είναι και γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας.
- Από τις ιατρικές πράξεις, οι οποίες αναφέρονται στο δημοσίευμα, σχεδόν καμία δεν υπάρχει στην εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ. Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου έχει στην κατοχή του τον κατάλογο των ιατρικών πράξεων που εισηγήθηκαν παλαιότερα οι προαναφερθείσες Ιατρικές Εταιρείες. Επιπλέον, αρκετές ιατρικές πράξεις και από την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής, δεν εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ.
- Η επιστημονική αλλά και η κοινή λογική, την οποία επικαλείται ο συντάκτης, ορίζει ότι μία τοπική αναισθησία μπορεί να κάνει και ένας οδοντίατρος, οφθαλμίατρος ή χειρουργός. Άλλωστε εξ ορισμού οι αυτοτελείς – αυτόνομες ιδιωτικές ΜΗΝ, είναι υγειονομικές μονάδες, στις οποίες θα πραγματοποιούνται επεμβάσεις, οι οποίες ΔΕΝ απαιτούν ολική, ραχιαία ή επισκληρίδια αναισθησία.
- Όσον αφορά στο «περιτύλιγμα» το οποίο επικαλείται ο συντάκτης και αναφέρει ότι η ίδρυση των ΜΗΝ αποσκοπεί στη μείωση της δαπάνης Υγείας που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, επαναλαμβάνεται ότι πρόκειται για περιτύλιγμα με το οποίο η Νέα Δημοκρατία, το 2014, αμπαλάρισε τη Δημόσια Υγεία, για να την προσφέρει δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σαφώς επιδιώκει τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία, σε καμία περίπτωση όμως σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό θα θεσμοθετήσει άμεσα και τη λειτουργία Δημόσιων ΜΗΝ, σε ήδη υπάρχουσες Δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με σκοπό την αποσυμφόρηση των χειρουργείων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, από απλές χειρουργικές επεμβάσεις. Φυσικά το θεσμικό πλαίσιο θα είναι διαφορετικό από αυτό των αυτοτελών – αυτόνομων ιδιωτικών ΜΗΝ και θα τηρηθούν όλοι οι απαιτούμενοι κανονισμοί ασφάλειας των ασθενών.
Πάντως, τέτοια απέχθεια προς τα διαμερίσματα πολυκατοικιών, εκτός από το συντάκτη του άρθρου έχουν επιδείξει στο παρελθόν, είτε από ιδεολογία, είτε από τσιγκουνιά, τόσο ο Αντώνης Κουκουβίκος στην ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», όσο και ο Αντώνης Μπεζεστένης στην ταινία «Θα σε κάνω βασίλισσα». Βέβαια στις ταινίες είχαν και οι δύο στεφανωθεί (και όχι στεφανώσει) τις νύφες. Εκτός κι αν η απέχθεια του συντάκτη αφορά στα διαμερίσματα του Παγκρατίου και του Κολωνού, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα διαμερίσματα του Κολωνακίου...