Ξανθός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην υγεία ήταν οι ανασφάλιστοι - Συνεργασία με ΟΟΣΑ για διαφθορά
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο της υγείας, είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν ακάλυπτους τους ανασφάλιστους, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπούσε το καμπανάκι για εξαθλίωση και την ώρα που είχε ξεκινήσει η βαθειά φτωχοποίηση στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων χθες, ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της πολύωρης συζήτησης για την Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Καλύψαμε πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους με ισότιμη κάλυψη, το 1/3 από αυτούς δικαιούται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επίσης το 1/3 των ανασφάλιστων έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.
Ο υπουργός, ανακοίνωσε την δημιουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου συστηματικής επιτήρησης και άμεσης παρέμβασης που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Και είναι αλήθεια, ότι σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ύψωσε τους τόνους, απαντώντας στην Αντιπολίτευση που ρωτούσε γιατί δεν υλοποιείται έλεγχος και μετά το 2014; Ο υπουργός επανέλαβε - όπως είχε πράξει και προχθές στην συνέντευξη τύπου με τους δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό και ηθικό δικαίωμα.
«Τα σκάνδαλα έχουν πολιτική ευθύνη, αλλά και φυσικούς αυτουργούς» τόνισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας: «Η πολιτική χυδαιότητα είναι ευθέως ανάλογης με την πολιτική ενοχή στελεχών πολιτικών χώρων», ενώ χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως το «πολιτικό ονοματεπώνυμο» που φέρει την πολιτική ευθύνη για τη «φαυλότητα» της περιόδου προς εξέταση.
Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να ελέγξουμε το πάρτυ, συνέχισε, δεν έχουμε σχέση με το πάρτυ έχουμε διαδρομή αγώνων αφοσίωσης στην δημόσια περόθαλψη, έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία μας ξέρουν οι υγειονομικοί και μπορούν να ελπίζουν σε καλές ημέρες για το σύστημα υγείας. Δεν θα σας κάνουμε την χάρη να αυτοενοχοποιηθούμε. Δεν είμαστε το ίδιο και το ξέρει ο κόσμος.
Για την φαρμακευτική πολιτική αναφέρθηκε στο θέμα της Κατάργησης της Επιτροπής Τιμών που «μαγείρευε» όπως είπε τις τιμές. Ο ΕΟΦ πλέον, είναι αρμόδιος φορέας, ενώ στο τιμόνι του είναι μία άξια πρόεδρος (σ.σ. Κατερίνα Αντωνίου) την αξιοσύνη της οποίας, αναγνωρίζουν όλοι. Και η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει ότι τα τρία δελτία τιμών φαρμάκων βγήκαν με διαφάνεια και όχι με συζητήσεις κάτω από το τραπέζι, συμπλήρωσε.
Ακόμη, τόνισε ότι «έχουμε δρομολογήσει -και τώρα που κλείνει η συμφωνία μπορούμε να νομοθετήσουμε- δύο κρίσιμες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν ελλείμματα που συνέβαλαν στην έκρηξη της δαπάνης: η δημιουργία μηχανισμού HTA. (Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας). Τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα θα έχουν βεβαιωμένη προστιθέμενη θεραπευτική αξία. Δεύτερον, θωρακίζουμε τη λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C»
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογράμμισε, ότι εμείς πήγαμε το πρώτο πρόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕσαγγελέαΤην ίδια ώρα, χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ κρίσιμο φορέα με πολύ δυνατό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο παρεμβαίνει και παρά τις Κασσάνδρες, καταφέραμε με την προσφυγική κρίση να μην υπάρξει ζήτημα.
Για το φακελάκι, υπογράμμισε, ότι για πρώτη φορά κρατικός φορέας (η 7η ΥΠΕ) ανοίγει την συζήτηση και αναζητεί μέτρα πρόληψης και καταστολής. Διότι το φακελάκι, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος αλλά και των πολιτών. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ υπάρχει για την διαφθορά που θα λειτουργήσει στους ρπόμενους μήνες μηχανσιμούς
Για τους διοικητές του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός, απαντώντας στην Αντιπολίτευση, ανέφερε, ότι μόνο 25 διοικητές μεταξύ 140 από όλα τα νοσοκομεία, ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, αυτό σημαίνει αποκομματικοποίηση όπως είπε. Επιπλέον, το 75% κατέχει μεταπτυχιακούς διδακτορικούς τίτλους και έχει σχέση με την διοίκηση. Οι διοικητές επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι άνθρωποι έντιμοι, επαρκείς, αφοσιωμένοι στην δημόσια περίθαλψη.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, όπως τα νομοσχέδια της ΠΦΥ και των προμηθειών του ΕΣΥ, στα γραφεία προστασίας ασθενών και στην προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο.