Ξανθός για ΕΚΑΒ: Διαρκές στοίχημα - Ενισχύεται η Μυτιλήνη με αεροδιακομιδές και πλωτά μέσα
Την αίσθηση ότι δεν θα νοιώσουμε ποτέ υγειονομικά ασφαλείς αναφορικά με ζητήματα που άπτονται του ΕΚΑΒ και της κάλυψής του, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Μ. Τρίτη σε συνέντευξη τύπου για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ, και σχολιάζοντας το περιστατικό της απώλειας δύο ανθρώπων στην Χαλκιδική, καθώς δεν πρόλαβαν τα ασθενοφόρα να φθάσουν εγκαίρως.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
«Είναι ένα διαρκές στοίχημα. Δεν νομίζω ότι ποτέ θα αισθανθούμε ότι είμαστε απολύτως ασφαλείς και απολύτως έχουμε καλύψει με πλήρη τρόπο όλες τις ανάγκες. Αλλά πραγματικά μας ενδιαφέρει αυτή τη δύσκολη περίοδο που η κοινωνία επιβαρύνεται με μέτρα λιτότητας, με φόρους, με περικοπές να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα κοινωνική ειδικά στο δημόσιο της δημόσιας περίθαλψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Εν τω μεταξύ ενισχύεται σημαντικά η Μυτιλήνη, με τρίτη βάση αεροδιακομιδών και με πλωτά μέσα.
Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα, ότι «στο Αιγαίο ενισχύεται η μοναδική βάση αεροδιακομιδών που υπήρχε στη Ρόδο, λειτουργεί ήδη δεύτερη βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο και ετοιμάζεται τρίτη στη Μυτιλήνη ακριβώς για να βελτιώσουμε την ανταπόκριση και τη μεταφορά από νησιωτικές περιοχές περιστατικών που δεν μπορούν να αναπτυχθούν εκεί» όπως είπε.
Και υπάρχει και μια συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για πλωτά μέσα διακομιδών χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ που θα αναπτυχθούν και θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη το λιμενικό και τη υγειονομική ευθύνη το ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και τις πλωτές διακομιδές ανάμεσα σε νησιά και τη διακομιδή ασθενών σε νησιά που έχουν καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες, πρόσθεσε.
Ένας ακόμη θάνατος στην Χαλκιδική
Εν τω μεταξύ, ένας 55χρονος έχασε χθες βράδυ τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το πλήρωμα του ασθενοφόρου, το οποίο ανταποκρίθηκε στην κλήση και μάλιστα ενώ ήταν εκτός βάρδιας. Την περασμένη Παρασκευή ένας 38χρονος έχασε την ζωή του στην Ουρανούπολη, καθώς το ασθενοφόρο καθυστέρησε σημαντικά.
Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, εάν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στους ενδιάμεσους σταθμούς, θα είχε σωθεί ο άτυχος άνθρωπος. Ειδικότερα, ενώ κάθε τομέας θα έπρεπε να διαθέτει 11 διασώστες για να κινήσει ένα Ασθενοφόρο, σε έξι συνολικά τομείς στην Χαλκιδική, οι διασώστες σήμερα ανέρχονται σε 32.