ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΦΥ: Ο Οικογενειακός γιατρός σύμβουλος, ΠΕΔΥ τέλος, καλοί μισθοί - Επικροτείται από ΠΟΥ & Θεσμούς

Με στόχο να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να ανασχέσει το κύμα των επισκέψεων προς τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον αναπληρωτή ΓΓ της ΠΦΥ κ. Σταμάτη Βαρδαρό, ανακοίνωσαν την Μεγ. Τρίτη, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μία παρέμβαση, που χαρακτήρισαν σημαντική και ουσιαστική για τους πολίτες και το σύστημα! 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Κωδικοποιημένα, το νέο σύστημα της ΠΦΥ, θα απασχολεί 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι 1300 γιατροί, οι Μονάδες ΠΕΔΥ καταργούνται (ως προς το όνομα και συμβολικά) και μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, τα οποία θα λειτουργούν μαζί με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες), 60 μέχρι το καλοκαίρι και 239 μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η «καρδιά» της μεταρρύθμισης αυτής, φαίνεται ότι είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας για όλους του πολίτες και εκείνος, που θα δίνει το σήμα στους άλλους ειδικούς γιατρούς για την περαιτέρω εξέταση ή νοσηλεία των ασθενών. Εξυπακούεται, ότι τα επείγοντα περιστατικά σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα εξακολουθούν να κατευθύνονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Με την παρέμβαση αυτή, περιορίζουμε και αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της παθητικής ιδιωτικοποίησης εξαιτίας τη ανεπάρκειας των δημόσιων δομών, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας, ότι «με την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ με δομές αποκεντρωμένες δίνουμε και μία σημαντική διέξοδο επαγγελματική και επιστημονική για το νέο δυναμικό της χώρας προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain. Μιλάμε για μία νέα κουλτούρα της ΠΦΥ με στόχο να ενισχυθεί το σύστημα με νέους γιατρούς.

Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει η παρέμβαση αυτή, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας, ότι έχει γίνει γνωστό, και δια στόματος του Πρωθυπουργού.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του Προγράμματος, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως είναι εξασφαλισμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 80 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση που σταδιακά θα αγγίξει τα 240 εκατ. ευρώ. Μετά ωστόσο το διάστημα αυτό, θα γίνει προσπάθεια οι δομές να χρηματοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προκηρύξεις για την στελέχωση των ατόμων που θα απασχοληθούν στην ΠΦΥ, θα ξεκινήσουν τον Μάιο, με στόχο να προσληφθούν μέχρι τέλος Ιουνίου. Μιλάμε για 3.000 άτομα εκ των οποίων 1300 γιατροί. Οι εργαζόμενοι θα είναι 4ετούς απασχόλησης με στόχο μετά τα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τους κ. κ. Ξανθό και Βαρδαρό, να ενταθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ΤΟΜΥ θα καλύψουν το 30% του πληθυσμού και το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα έρθει να συμπληρώσει ο Οργανισμός με ειδικές συμβάσεις.

Θα προσπαθήσουμε το επιστημονικό δυναμικό αυτών των δομών να το αξιοποιήσουμε και να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες, με ποιότητα, καθολικότητα περισσότερη φροντίδα, σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει εγγεγραμμένους 2.000 πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν στην οικεία ΤΟΜΥ ή στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό. Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει και ταυτόχρονα θα κλείνει ραντεβού με ειδικό γιατρό, είτε του Κέντρου Υγείας είτε του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι αυτά τα ραντεβού θα είναι σε προτεραιότητα. Η παραπομπή για τα χρόνια νοσήματα θα γίνεται άπαξ.

Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, όπως και οι κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.

Οι ΤΟΜΥ θα βρίσκονται σε δικτύωση με άλλες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας όπως μονάδες ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων.

Όσο και να στηριχθούν τα δημόσια νοσοκομεία, αν δεν αναδιοργανωθούν μακροπρόθεσμα δεν θα αντέξουν. Υπήρχε έλλειμμα ΠΦΥ και πολιτικών δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα, επανέλαβαν οι δύο άνδρες.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδαρός, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία ουσιαστική διαβούλευση η οποία θα παραμείνει στο open gov για τουλάχιστον 10 ημέρες και όπου μετά θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

Ελπίζω μέσα στο Μάιο να προχωρήσουμε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή τόνισε, προσθέτοντας, ότι η παρέμβαση χαίρει μεγάλης αποδοχής και από τους Θεσμούς και από τον ΠΟΥ.

Ο κ. Βαρδαρός πρόσθεσε ακόμη, ότι οι αποδοχές των γιατρών θα είναι ικανοποιητικές (1500 ευρώ καθαρά θα είναι η αμοιβή ενός Επιμελητή) με στόχο να προσελκυθούν και Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Οι μονάδες κοινότητας έρχονται για να μείνουν, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ακόμη:

Η στελέχωση των Κέντρων Υγείας, θα στηριχθεί στους κεντρικούς γιατρούς τους οποίους το υπουργείο Υγείας, τους εξισώνει ουσιαστικά με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ.
Συγκροτούμε τα Κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια συγκεντροποιούμε τις δυναμεις μας, μειώνουμε το κόστος τους.
Ρυθμίζουμε και πάλι τους οικογενειακούς γιατρούς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν θα είναι οικογενειακοί.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας όπως υποστήριξε εκτιμάται ότι 5,5 εκατ. πολίτες θα πάψουν να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία, όταν η παρέμβαση θα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο

Διαβάστε ακόμη:

Το σ/ν της ΠΦΥ παρουσιάζει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας - Ακολουθούν προμήθειες & φάρμακο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved