ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το σ/ν της ΠΦΥ παρουσιάζει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας - Ακολουθούν προμήθειες & φάρμακο

Μεγάλες προσδοκίες έχει εναποθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο παρουσιάζει σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πάλι καλά που υπάρχουν και κάποια νομοσχέδια, για να βλέπουν οι εκπρόσωποι του τύπου την ηγεσία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πολιτική ηγεσία, έχει να δει τους δημοσιογράφους έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 2016 – και φυσικά το νομοσχέδιο της ΠΦΥ, δεν αποτελεί δικαιολογία για μία συνάντηση.

Όμως, η σπουδή της ηγεσίας για νομοθετικό έργο εσχάτως δεν σταματάει εδώ. Χθες, έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Προμήθειες, με στόχο την κεντρικοποίηση των προμηθειών του ΕΣΥ και την πάταξη της διαφθοράς, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα (δεν αποκλείεται και νωρίτερα) να κατατεθεί η δέσμη μέτρων για το φάρμακο, η οποία θα ενσωματωθεί στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Εάν η πολιτική ηγεσία πάντως επιθυμεί διακαώς να οργανώσει το τοπίο της ΠΦΥ στην χώρα μας, τότε ακόμη περισσότερο το επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία τα οποία ασφυκτιούν.

Ειδικά με την παρατεταμένη ύφεση τα νοσοκομεία της χώρας χωρίς υπερβολή, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Επιπλέον, δεν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες (ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, άποροι, ρομά κλπ) που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, αλλά και οι πρόσφυγες πλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Και την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας κυριολεκτικά «λιώνει», το ίδιο υποφέρουν και οι επαγγελματίες υγείας, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, δημιουργούν όπως είναι φυσικό, επαγγελματική εξουθένωση στους εργαζόμενους.

Για την αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ελλιπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τις μεγάλες συμμετοχές των ασθενών στη ΠΦΥ, μιλά συχνά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τονίζοντας πως τα Νοσοκομεία επιβαρύνονται σημαντικά με τα περιστατικά Π.Φ.Υ., ελλείψει οργανωμένου συστήματος.

Αιχμή του δόρατος της ΠΦΥ, είναι σίγουρα ο οικογενειακός γιατρός και ακολουθούν, η δημιουργία δημόσιων δομών σε κάθε γειτονιά, αλλά και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Ιδιαίτερα τον οικογενειακό γιατρό, τον επιζητούν έντονα όλοι οι πολίτες. Μάλιστα σε σχετική έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”, αναδείχθηκαν ανάγλυφα οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του συστήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζονται εμπόδια στην πρόσβαση σε ιατρό. Ειδικότερα, το 24% των ερωτηθέντων, αντιμετωπίζει εμπόδια, μολονότι η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ιατρών ανά κάτοικο. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού και στην αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε μη συμβεβλημένο ιατρό. «Τα ευρήματα αυτά, σημείωσε ο κ. Σουλιώτης, υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας άμεσης παρέμβασης στο υποσύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Μεγάλο μέρος της έρευνας επίσης, αφορούσε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, «τα βασικά ευρήματα τεκμηριώνουν την ανάγκη μιας δομικής παρέμβασης στο σύστημα υγείας, καθώς το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας ενώ το 85% θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας».

Ωστόσο, το 38,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ πρόσθετοι αποτρεπτικοί παράγοντες θεωρούνται η έλλειψη πόρων (19,3%) και οι αντιδράσεις των ομάδων συμφερόντων (18,6%). Σημειώνεται ότι το 48% πιστεύει ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων βασική προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, έχει ξεκινήσει ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και στην ισότητα της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ένας από τους στόχους αυτού του προγράμματος - ως μέρος της κυβερνητικής δέσμευσης για την καθολική κάλυψη - είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), έτσι ώστε να λειτουργήσει ως θεμέλιο του ΕΣΥ. Ωστόσο, για να είναι επιτυχής η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, βελτιώνοντας την υγεία του πληθυσμού, είναι σημαντικό οι υπάρχουσες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας (οι οποίες για ιστορικούς λόγους είναι επικεντρωμένες στον έλεγχο και στην πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών) να μετασχηματιστούν για να εστιάσουν στη μείωση της επίπτωσης και του επιπολασμού των μη-μεταδοτικών ασθενειών (NCDs).

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσφυγες: Χιλιάδες επισκέψεις & νοσηλείες στο ΕΣΥ - Τι δηλώνει στο Onmed το ΕΚΕΠΥ

Δυσαρεστημένοι & φοβισμένοι οι Έλληνες από το κοινωνικό κράτος, την κυβέρνηση & τις μεταρρυθμίσεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved