ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κοινοβουλευτική Ομάδα KKE: Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας δεν λύνεται με εξεταστικές επιτροπές

Την πολιτική πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της κυβέρνησης στο θέμα της υγείας, στηλιτεύει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση της συγκρότησης, σε μια στιγμή που ετοιμάζει ένα καινούργιο μπαράζ βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων σε συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ και το κεφάλαιο. Επιδιώκει έτσι, μέσα από τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, να καλλιεργήσει τον αποπροσανατολισμό μέσα στο λαό, αντιγράφοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπογραμμίζει το ΚΚΕ. 

Επιπλέον όπως προσθέτει, η πείρα και η ιστορία του παρελθόντος, έχουν δείξει, ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν πρόκειται να λυθεί με τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Η κυβέρνηση με την πρόταση της για Εξεταστική Επιτροπή για πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, συνεχίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, περιορίζει τόσο τα θέματα όσο και το χρόνο διερεύνησης και επιδιώκει να συγκαλύψει την επικίνδυνη -για το λαό- κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και πιο συγκεκριμένα:

- Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και τις ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές και εργαστήρια να υπολειτουργούν, να παραμένουν μακροχρόνιες λίστες, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στους επιχειρηματίες της Υγείας, πληρώνοντας επιπλέον τεράστια ποσά. Οι επανειλημμένα πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν αρκούν να αναπληρώσουν τις αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση και μειωμένα δικαιώματα.

- Το γεγονός ότι η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό μας, όπως φαίνεται και από επίσημα στοιχεία. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο εκκολάπτονται τα διάφορα σκάνδαλα. Από το 2009 μέχρι σήμερα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν για φάρμακα 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα και διαμόρφωσαν τη μεσοσταθμική συμμετοχή τους στο 35% περίπου.

Αν ληφθούν υπόψη η αύξηση της αρνητικής λίστας των φαρμάκων και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) η συμμετοχή των ασφαλισμένων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

- Η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει και σήμερα στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί με τις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η περιβόητη πρόσβαση των ανασφάλιστων έγινε με "ξένα κόλλυβα", αφού το κράτος δεν έβαλε ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ίδιοι πληρώνουν κανονική συμμετοχή για όλα, όπως και οι ασφαλισμένοι.

- Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 38% και το έλλειμμα μεταφέρθηκε στους συνταξιούχους με την επιβολή εισφοράς 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και τις δωρεάν παροχές, μεταφέροντας το κόστος στο λαό, και περιορίζουν τις παροχές στο ελάχιστο βασικό πακέτο, μειώνουν τις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες προκειμένου να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος ως προϋπόθεση της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι και ο στόχος που υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, γι' αυτό και περιορίζει την όποια έρευνα γίνει στο διάστημα από το 1997 μέχρι το 2014, ενώ η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα όχι μόνον συνεχίζεται και σήμερα, αλλά και επιδεινώνεται παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες, επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει ακόμη:

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να λυθεί με τις Εξεταστικές Επιτροπές όπως δείχνει και η πείρα του παρελθόντος.

Παρά την αρνητική αυτή πείρα, το ΚΚΕ συμμετέχοντας στη συγκρότησή της διεκδικεί η έρευνα να διευρυνθεί συνολικά για όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο της Υγείας και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, δηλαδή μέχρι σήμερα.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να τεθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο κέντρο της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να διεκδικήσουν λύσεις στα καυτά και οξυμένα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Να έχουν όλοι και χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από τις κρατικές μονάδες οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση».

Διαβάστε ακόμη:

Α. Ξανθός: «Στόχος της Εξεταστικής η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας»

Αυτοαπασχολούμενοι, φτώχεια, ανισότητες & δύο χρόνια από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Υγείας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved