Ξανθός: Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στο φάρμακο
Την αγωνία του να κλείσει σύντομα η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσουν τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της υγείας, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου για την Υγεία «The Future of Healthcare in Greece» Health on a wire - Balancing priorities, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Intercontinental. Παράλληλα ο υπουργός, πρόσθεσε πως «οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν» και επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής».
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο υπουργός Υγείας, στην δευτερολογία του δήλωσε ότι πριν το Πάσχα θα φέρει σε διαβούλευση δύο νομοσχέδια, το ένα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το άλλο για την οργάνωση των προμηθειών του ΕΣΥ.
Επίσης σε συνομιλία που είχε με το onMed, ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει δέσμη μέτρων για το φάρμακο, το οποίο θα «κουμπώσει» στα προαπαιτούμενα μέτρα της Αξιολόγησης. Είναι πολύ πιθανό - αν και δύσκολο πρακτικά- η τρίτη αυτή νομοθετική παρέμβαση, να έρθει στην Βουλή, με την μορφή του κατεπείγοντος την Μ. Εβδομάδα.
Το κλειδί για να οργανώσουμε την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, τόνισε ο υπουργός στην ομιλία του, είναι η έμφαση στην ανθρωποκεντρική φροντίδα.
Οι παλιές παθογένειες ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε στην κατεύθυνση της ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ηγεσία τοιυ υπουργείου Υγείας, θα έχουν ανθρωποκεντικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρας.
Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε και πάλι στις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες στην υγεία όπως είπε και πρόσθεσε: Η φτωχοποίηση της κοινωνίας προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών νομοθετήθηκε για την άρση αυτών των ανισοτήτων.
Ωστόσο με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016.
Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, υπογράμισε πως η μέχρι τώρα συζήτηση και πολιτική ήταν αδιέξοδη.
«Τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Διαπραγμάτευση με δανειστές για τον HTA
Επίσης, επεσήμανε ότι μέσα στο 2017 θα κάνουμε βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και να θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, υπογράμμισε ότι το μεγάλο έλλειμμα στην πολιτική υγείας μας ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε ένα παρόμοιο σύστημα. Για αυτό θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα όπως είπε. «Ήδη διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές τα κριτήρια που θα έχει ο Οργανισμός, (HTA) που θα υπάρχουν στην θετική λίστα αποζημίωσης φαρμάκων.
Το β' εξάμηνο του 2017, συνέχισε, θα φέρουμε ένα οργανόγραμμα για την δημιουργία του φορέα και θα μπορέσουμε να κάνουμε μετρήσιμα βήματα για να καλύψουμε ακάλυπτες ανάγκες των ασθενώνώστε να υπάρχει η σχέση κόστους αποτελεσματικότητας και για τον ασθενή.
Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, κατέληξε ο υπουργός Υγείας, έχουμε οργανική σχεση με το σύστημα, έχουμε δουλέψει, προσφέρει και αγωνιστεί ια το σύστημα υγείας.