Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν αδειοδοτεί τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας; Ποια συμφέροντα στηρίζει;
Είναι πραγματικά παράδοξο, μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο σοβαρά δημοσιονομικά ζητήματα, με ασφυκτική πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ανάγκη για περισσότερα έσοδα που μπορεί να φέρει άμεσα ο ιατρικός τουρισμός, να μην διαθέτει Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Το πιο σοβαρό και αξιοπερίεργο από όλα όμως, είναι ότι η ίδια η Περιφέρεια Αττικής, να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν Μονάδες και να μην δίνει άδειες λειτουργίας, την ώρα που στην επαρχία δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Χωρίς να το θέλεις γίνεσαι καχύποπτος επομένως, τόνισαν οι επικεφαλής της ΠΕΜΗΝ - ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιώργος Χρονόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Μανδρέκας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δατσέρης- οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς μίλησαν χθες για υπόγειες διαδρομές και συμφέροντα της Περιφέρειας με τους μεγαλοκλινικάρχες (με τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής κυρίως όπως είπαν). Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι στιγμής στην Αττική έχουν δοθεί 7 άδειες για δημιουργία ΜΗΝ, ενώ εκκρεμούν 50 άδειες στην Αττική και έχουν δοθεί 29 στην επαρχία.
Είμαστε ανέκδοτο σε όλον τον πλανήτη τόνισαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής της Ένωσης και γιατροί που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου.
Οι συγκεκριμένες μονάδες, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες, συμβάλλουν καθοριστικά στη γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από εκείνο των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, επεσήμαναν οι επικεφαλής της Ένωσης προσθέτοντας τα εξής:
«Παρά την αναμφίβολη προσφορά τους, επί 15 μήνες, η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει νέες άδειες λειτουργίας. Η εμπλοκή παρατηρείται εξαιτίας κενών στη νομοθεσία, τα οποία αφήνουν την αδειοδότηση νέων μονάδων στη διακριτική ευχέρεια στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και δεν είναι τυχαίο το ότι δικαιώθηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει εναντίον τους οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών».
Μάλιστα ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στον συμφοιτητή του αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος όπως είπε, είχε υποσχεθεί από τα Χριστούγεννα του 2015 πως θα λυθεί το ζήτημα.
Ο κ. Χρονόπουλος αναρωτήθηκε για ποιόν λόγο δεν παρέχονται νέες άδειες, δεδομένου ότι η λειτουργία των ΜΗΝ δεν έχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και πως οι μονάδες δεν έχουν καν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Έκανε λόγο για “περίεργη” στάση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο εκτιμά πως άδειες πρέπει να δίδονται μόνον σε οφθαλμολογικές μονάδες. Εντελώς διαφορετική είναι η στάση άλλων χωρών, καθώς και των λοιπών Περιφερειών της χώρας, όπου χορηγούνται άδειες για χειρουργικά και λοιπά περιστατικά.
Να σημειώσουμε πως ιδανικά οι επικεφαλής της ΠΕΜΗΝ, θα ήθελαν η αδειοδότηση να γίνεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς οι εν λόγω Μονάδες ανήκουν στο σύστημα της ΠΦΥ, ενώ υπογράμμισαν, πως είναι έτοιμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.
Το ποσοστό των επεμβάσεων που διαχειρίζονται οι κλινικές ημέρας προς το σύνολο των επεμβάσεων ξεπερνά το 40% σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αγγίζει το 88% στον Καναδά.
Σύμφωνα με τον κ. Μανδρέκα, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως υπάρχει μεταφορά μεγάλου ποσοστού διαγνωστικών και παρεμβατικών ιατρικών πράξεων από το ενδοσοκομειακό επίπεδο σε αυτόνομες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές ημερήσιας νοσηλείας. Οι μονάδες αυτές, μειώνουν το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης των περιστατικών, τη μέση διάρκεια διεξαγωγής της επέμβασης, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο κατά το μετεγχειρητικό στάδιο και τους δείκτες θνησιμότητας.
Δεδομένου ότι οι δομές αυτές εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις, παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα ως προς την εμπειρία και κατάρτιση του προσωπικού και την καινοτομία ως προς τα ιατροτεχνολογικά μέσα. Το κόστος διενέργειας των συγκεκριμένων επεμβάσεων αυξάνεται κατά 43% σε χειρουργικές και κατά 64% σε ορθοπεδικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων.
Ο κ. Δατσέρης υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης παρατηρείται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η οποία έχει υπολογιστεί στο 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης. Ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).
ΠΙΣ & ΙΣΑ κατακεραυνώνουν την Περιφέρεια Αττικής
Οι πρόεδροι του ΠΙΣ και του ΙΣΑ κ.κ. Μιχ. Βλασταράκος και Γ. Πατούλης, κατακεραύνωσαν την πολιτική της Περιφέρειας Αττικής, λέγοντας πως οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας βοηθούν την κοινωνία, το κράτος και την δημόσια υγεία και πως πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε οι αδειοδοτήσεις. Πως είναι δυνατόν, να προχωρήσει δε στην χώρα μας ο ιατρικός τουρισμός, όταν βάζουμε οι ίδιοι νομοθετικά εμπόδια υπογράμμισαν. Επιπλέον, ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι βάζουμε τελευταία την υγεία των πολιτών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ αναρρωτήθηκε γιατί δεν παρεμβαίνει ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικός τομέας;
Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα είμαστε πάντα ανταγωνιστικότεροι οι Έλληνες στις τιμές.
Τι δείχνει Μελέτη της ΕΣΔΥ
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, έδειξε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στον κρατικό προϋπολογισμό, στα Ταμεία, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς από τον θεσμό του “χειρουργείου ημέρας”.
Η μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), έδειξε πως η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο όγκος των επεμβάσεων καταρράκτη που πραγματοποιούνται σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας έναντι των εντασσόμενων σε νοσοκομεία δομών ημερήσιας νοσηλείας, αγγίζει σε ποσοστό το 70% του συνόλου των επεμβάσεων καταρράκτη. Σε κάθε επέμβαση αυτού του είδους υπάρχει εξοικονόμηση 633 ευρώ.
Ο κ. Χρονόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό η Πολιτεία να θέτει εμπόδια στη λειτουργία ενός τόσο σημαντικού θεσμού, όταν τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επιτευχθεί αναμφισβήτητα εξοικονόμησης πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Ενδεικτικά ανέφερε πως το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17% έως 70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.