ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας για την Ψυχική Υγεία: Οι Επιτροπές & η προσθήκη δομών δεν συνιστούν μεταρρύθμιση

«Η προσθήκη νέων, γραφειοκρατικών δομών δεν συνιστά μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία» αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως τόνισε ειδικότερα ο κ. Μπαργιώτας, «Η προσπάθεια μεταρρύθμισης της ψυχικής υγείας προς το παρόν είναι μόνο μια καλή πρόθεση και προσπάθεια, η οποία θα καταλήξει, όπως καταλήξαν όλες οι προσπάθειες που συμπεριλαμβάνουν γραφειοκρατία, σε αύξηση της γραφειοκρατίας και σε πολλές επιτροπές. Ουσιαστικά θα αυτοακυρωθούν, όπως πρακτικά αυτοακυρώθηκε και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ακριβώς επειδή ήταν δυσλειτουργικό και είχε πάρα πολλά επίπεδα, πολλών ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν απόφαση».

Στη συνέχεια, ανέφερε τα προβλήματα που θα προκύψουν από την προσθήκη νέων γραφειοκρατικών δομών, τονίζοντας ότι «έχουμε ακόμη μια σπονδή στη γραφειοκρατία. Πολλαπλές επιτροπές στην ελληνική πραγματικότητα, και όχι μόνο, σημαίνει αναστολή οποιασδήποτε λύσης και οποιασδήποτε διαδικασίας αποφάσεων. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: «Αν θες να θάψεις ένα θέμα, κάνε μια επιτροπή». Εδώ δεν κάνουμε μια επιτροπή, αλλά κάνουμε τρεις επιτροπές την μία πάνω στην άλλη.

Έχουμε έτσι μια γραφειοκρατική δομή, η οποία δεν μπορεί να δουλέψει. Είναι ένα σχήμα, το οποίο σε όλο το δημόσιο, ουσιαστικά, έχει θεσμοθετηθεί και έχει γενικευτεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Τι κάνει; Ουσιαστικά μεταφέρει τις ευθύνες από την υπαλληλική ιεραρχία, τις διαχέει και πρακτικά τις ακυρώνει. Όποιος δεν θέλει να πάρει απόφαση, όποιος θέλει να «σπρώξει» ένα θέμα, το «σπρώχνει» κάπου άλλου. Αντί λοιπόν, να παίρνει τις αποφάσεις μια δομημένη υπαλληλική ιεραρχία, με τον αντιπρόεδρο ή τον υποδιοικητή της ΥΠΕ, που έχει αυτές τις αρμοδιότητες από το νόμο, δημιουργούμε ένα σωρό επιτροπές, οι οποίες καθυστερούν τις αποφάσεις και πολλές φορές, στρεβλώνουν τις ανάγκες με τρόπους οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με την βαθιά ριζωμένη διαδικασία του ρουσφετιού, που υπάρχει και σε αυτές τις αιρετές επιτροπές».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στη διάταξη για την εξέλιξη των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνοντας ότι μεταφέρει μια απαράδεκτη συντεχνιακή λογική από το ΕΣΥ. «Εισάγεται, ουσιαστικά, μια επετηρίδα που βασίζεται μόνο στην προϋπηρεσία και σε τίποτε άλλο. Ενώ σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν αξιολογήσεις με βάση την επιστημονική επάρκεια, την ποιότητα του προσφερόμενου έργου, τη συνέπεια, εάν θέλετε, στην Ελλάδα συντεχνιακές μαζώξεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ο καθένας να παζαρέψει από μια ψήφο φανερή, αυτοαναπαράγονται χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Αυτός είναι ένας απαράδεκτος τρόπος εξέλιξης, ο οποίος αντί να μεταρρυθμιστεί, εντός του συστήματος υγείας, δυστυχώς, μεταφέρεται και στην πρωτοβάθμια, με καταστροφικά, κατά τη γνώμη μου, αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των δομών ψυχικής υγείας - Τι προβλέπει

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved