ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΕΑ: Έρχονται δομικές αλλαγές στο σύστημα αιμοδοσίας - Ποια είναι η ρίζα του κακού

Το πρόβλημα με την έλλειψη «επάρκειας αίματος» στη χώρα μας αποτελεί ζήτημα, που η ρίζα του βρίσκεται κυρίως στην κατακερματισμένη δομή του συστήματος αιμοδοσίας και την έλλειψη κεντρικής διαχείρισης, αναφέρει η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κυρία Χάρις Ματσούκα, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα αυτό.

Είναι ανάγκη να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, τονίζει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, προσθέτοντας ότι αυτές είναι μεταξύ άλλων, συγκεντροποίηση συλλογής ελέγχου και επεξεργασίας του αίματος από τα Κέντρα Αίματος, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλη την αιμοδοσία της χώρας και ενιαίο στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ξεκαθαρίζει ειδικότερα η κυρία Ματσούκα:

Είναι γεγονός ότι:

- Τις περιόδους εορτών παρατηρείται, σε όλη την Ευρώπη, μειωμένη συλλογή αίματος
- Η ασυνήθιστα σφοδρή, για τη χώρα μας, κακοκαιρία μείωσε την προσέλευση Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά και τη διενέργεια προγραμματισμένων εξορμήσεων .
- Η επιδημία γρίπης στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοτών και για τον ίδιο λόγο τον περιορισμό του αίματος που εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Η μείωση συλλεγόμενου αίματος έχει άμεση επίπτωση κατ΄αρχήν στις ομάδες πολυμεταγγιζόμενων ασθενών όπως οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και οι άρρωστοι με αίματο-ογκολογικά νοσήματα.

Ωστόσο, η έλλειψη «επάρκειας αίματος» στη χώρα μας που συχνά αναφέρεται από φορείς ασθενών, εθελοντών και Μ.Μ.Ε., αποτελεί ένα πρόβλημα που η ρίζα του βρίσκεται κυρίως στην κατακερματισμένη δομή του συστήματος αιμοδοσίας και την έλλειψη κεντρικής διαχείρισης, ένα πρόβλημα που τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά.

Η χώρα μας με 10,5 εκ. πληθυσμού συλλέγει ετησίως 550.000 μονάδες αίματος ενώ εισάγει 25.000 από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Από αυτές 320.000 προέρχονται από Εθελοντές Αιμοδότες και το λοιπό από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

Η Ελβετία με 8,5 εκ. πληθυσμού συλλέγει ετησίως 320.000 μονάδες αίματος. Είναι λοιπόν άδικο για τους Εθελοντές Αιμοδότες, αλλά και για τις αιμοδοσίες της χώρας μας να λέγεται ότι οι Έλληνες δε δίνουν αίμα, όπως είναι και εντυπωσιακό γιατί μία σημαντική συλλογή αίματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μας, σε αντίθεση με όλους τους αλγόριθμους των διεθνών οργανισμών.

Τα άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που λαμβάνει το Ε.ΚΕ.Α., περιλαμβάνουν:

- Έκκληση για αιμοδοσία Εθελοντών Αιμοδοτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Αναδιανομή των αποθεμάτων αίματος από Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας χωρίς μεγάλο φόρτο μεταγγίσεων σε αυτές με μεγαλύτερο όγκο μεταγγίσεων
- Στοχευμένη έκκληση συστηματικών Εθελοντών Αιμοδοτών μέσω του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Εθελοντών
- Συνεργασία και κινητοποίηση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Παρά ταύτα, η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις ούτε σε επείγουσες εκκλήσεις με προσωρινό μόνο αποτέλεσμα. Ακόμα, οι μεμονωμένες προσεγγίσεις από κάθε Υπηρεσία Αιμοδοσίας για την εξασφάλιση των οικείων αποθεμάτων αίματος με εξορμήσεις και συνεργασίες με Συλλόγους αιμοδοτών σε ατομική βάση ομοίως, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εθνικής επάρκειας, ενώ δημιουργούν ανισότητες ( σε κάποια νοσοκομεία πλεόνασμα αίματος και σε άλλα έλλειψη χωρίς ορθολογική βάση).

Οι δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, που ήδη έχουν δρομολογηθεί, σύμφωνα με την κυρία Ματσούκα είναι οι εξής:

- συγκεντροποίηση συλλογής ελέγχου και επεξεργασίας του αίματος από τα Κέντρα Αίματος
- ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλη την αιμοδοσία της χώρας για την απεικόνιση σε αληθή χρόνο της προσφοράς και της κατανάλωσης αίματος
- ενιαίο στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης των Εθελοντών Αιμοδοτών,
είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων του Συστήματος Αιμοδοσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Στέρεψαν από αίμα τα νοσοκομεία - Μεγαλύτερο το πρόβλημα στη Β. Ελλάδα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved