Ξανθός για δημοσίευμα του Guardian: Ανυπόστατο και χυδαίο - Το ΕΣΥ γιατρεύει τις πληγές του
Έντονα αντιδρά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή το δημοσίευμα του Guardian, το οποίο κάνει λόγο για ένα χαώδες σύστημα υγείας όπου «οι ασθενείς πεθαίνουν ενώ θα έπρεπε να ζουν». Ο κ. Ξανθός, το χαρακτηρίζει ανυπόστατο και χυδαίο, προσθέτοντας, πως «όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά». Επιπλέον, το δημοσίευμα έχει στοιχεία του 2011 και του 2012 σύμφωνα με τον υπουργό και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.
Αντίθετα, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται, όπως υπογραμμίζει, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, ενώ το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6 - 4,9% της προηγούμενης τριετίας).
Εν τω μεταξύ, το δημοσίευμα του Guardian, αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ (απουσιάζουν 150 κλίνες από το σύστημα όπως αναφέρει), στο γεγονός ότι για κάθε 40 ασθενείς, υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια αλλά και στο τραγικό περιστατικό της Ζακύνθου, όπου μία υγιής γυναίκα απεβίωσε τον περασμένο μήνα, μετά από μία επέμβαση ρουτίνας στο πόδι της. Αναφέρεται ακόμη και στις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού και συγκεκριμένα πάνω από 8.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2017. Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη, πως στην Ελλάδα 2,5 εκατ. πολίτες είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (ανασφάλιστοι).
Να σημειωθεί, ότι ο «The Guardian», είναι η τρίτη σε κυκλοφορία εφημερία της Βρετανίας.
Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:
«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.
Επαναλαμβάνουμε για όσους δεν κατάλαβαν: η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6 - 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.
Όσοι λοιπόν επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.
Η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.»
Διαβάστε ακόμη:
Άραγε το πιο βαθύ σκοτάδι πέρασε; Ένας απολογισμός για την υγεία, την χρονιά που πέρασε