ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άραγε το πιο βαθύ σκοτάδι πέρασε; Ένας απολογισμός για την υγεία, την χρονιά που πέρασε

Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι, είναι λίγο πριν ξημερώσει. Υπ’ αυτή την έννοια, το 2016 ήταν μία ακόμη οριακή χρονιά για την υγεία και την περίθαλψη, όπου οι πολίτες βίωσαν σοβαρές δυσκολίες (κυρίως οι χρονίως πάσχοντες) ενώ όλο το σύστημα ταλανίσθηκε ιδιαίτερα, με μία νέα πρωτόγνωρη κρίση μετά την ανθρωπιστική που ζει η Ελλάδα, την προσφυγική κρίση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κυρίως ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος αλλά και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην διάρκεια όλου του χρόνου, δεν σταματούσαν να υπογραμμίζουν, ότι η εισροή των προσφύγων, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το υγειονομικό μας σύστημα (ΕΣΥ και ΠΕΔΥ) αντέχει.

Και φυσικά το προσφυγικό δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι σχεδόν 60.000 πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μας, μπορεί να αυξηθούν, ή και να μειωθούν εν ευθέτω χρόνω, όμως έχουν και οι ίδιοι δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην πρόνοια.

Όπως και οι ανασφάλιστοι οι οποίοι αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια στην Ελλάδα της 7ης χρονιάς της ύφεσης, των Μνημονίων και της ανύπαρκτης ανάπτυξης.

«Το ΕΣΥ ψυχορραγεί και οι πολίτες κινδυνεύουν, όπως κινδυνεύουν με επαγγελματική εξουθένωση και οι υγειονομικοί», τονίζει πολύ συχνά σε ανακοινώσεις της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να αναδείξει τα κακώς κείμενα της δημόσιας υγείας και του συστήματος. Κάθε φορά ωστόσο που η Ομοσπονδία στηλιτεύει το δράμα του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας, ακολουθεί μία ανακοίνωση είτε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είτε από το νοσοκομείο, ή το Κέντρο Υγείας που στοχοποιείται, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις υπερβολές και την υστεροβουλία της ΠΟΕΔΗΝ.

Το φάρμακο και η φαρμακοβιομηχανία ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Λίγο πριν την εκπνοή του 2016, η φαρμακοβιομηχανία, βίωσε μία ακόμη ψυχρολουσία, μέσα στις τόσες των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα τιμολόγησης που είναι ante portas, δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις αλλά και στους ασθενείς, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν για 2,5 τουλάχιστον χρόνια, προτού έρθει νέα θεραπεία στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο οποίος πριν δύο περίπου εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, απηύθυνε δραματική έκκληση στην Πολιτεία να παγώσουν τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία θα σηματοδοτήσουν αποεπένδυση, μαρασμό των μονάδων, μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και έλλειμμα στην πρόσβαση των ασθενών για νέες θεραπείες.

«Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ. Δεν μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ούτε να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα», τόνισαν με έμφαση οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, προσθέτοντας, ότι τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα την καλύπτει ο φαρμακευτικός κλάδος, ενώ παράλληλα, η χώρα μας διαθέτει τις πιο χαμηλές τιμές στην Ευρώπη στα πρωτότυπα φάρμακα.

Σε μία ήδη επιβαρυμένη και πιεσμένη φαρμακευτική δαπάνη (1,945 δισ ευρώ), τα νέα μέτρα αναμένεται να δημιουργήσουν νέα φτωχοποίηση στην φαρμακευτική και υγειονομική αγορά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ.

Οι ασθενείς στην Ελλάδα μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2,5 χρόνια για νέες θεραπείες, την ώρα που δεν έχει ελεγχθεί ο όγκος και η ζήτηση των φαρμάκων ενώ το τελειωτικό χτύπημα είναι το clawback και το rebate το οποίο αποτελεί σχεδόν το 40% του τζίρου των επιχειρήσεων που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος. Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης η κυβέρνηση βαφτίζει το clawback σε rebate, καθώς σύμφωνα με την Μνημονιακή υποχρέωση, το clawback από το 2017 θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%, το ίδιο και το 2018, και αντί να γίνουν μεταρρυθμίσεις το clawback θα μετονομαστεί σε rebate.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δηλώνει, ότι έως ότου λειτουργήσει στην χώρα μας ο Οργανισμός Ιατρικής Τεχνολογίας και Αξιολόγησης, θα λειτουργήσει «Φίλτρο» το οποίο θα εγκρίνει τα καινοτόμα φάρμακα με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση.

Μάλιστα ο υπουργός αντιπαρέρχεται των ανακοινώσεων του κορυφαίου οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου».

Οι φαρμακοποιοί έτοιμοι για την μάχη

Παράλληλα, όπως δηλώνει, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους πέρασαν μία μέτρια χρονιά (ούτε πολύ δύσκολη ούτε εύκολη φυσικά) με κυρίαρχα ζητήματα, το ιδιοκτησιακό και το ωράριο, το οποίο ζητούν επιτακτικά να ξεκαθαρίσει και να παύσει το διευρυμένο ώστε να υπάρχουν και πάλι εφημερίες και μία κανονικότητα προς όφελος των ασθενών. Τα δύσκολα από ότι φαίνεται έπονται καθώς το 2017 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά αφού η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ (ήδη την πρώτη κρυάδα την πήραν με την απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ) δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο.

Από την πλευρά τους οι Ιδιωτικές Κλινικές, αφού ξεπέρασαν την ενόχλησή τους για τον νέο τρόπο εκκαθάρισης υποβολών που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα άμεσης ένταξης στο σύστημα υγείας 370 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και 300 κλινών Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, επιλύοντας ένα καθοριστικό για την ανθρώπινη ζωή πρόβλημα.

Όπως τόνιζε μάλιστα η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δείχνει απόλυτη κατανόηση επαναφέροντας το ζωτικό ζήτημα των κλινών στις ΜΕΘ, το οποίο αποδεικνύεται μείζον θέμα δημόσιας υγείας.

Και μιλώντας για τις ΜΕΘ να πούμε ότι ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για την στελέχωση των κλινών με προσωπικό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς τα προβλήματα ήταν πολλαπλά την χρονιά που μας πέρασε. Γενικότερα το ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τον καθηγητή Χειρουργικής Αθανάσιο Γιαννόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, εξαιτίας του κ. Παύλου Πολάκη, με τον δεύτερο να απομακρύνει τον πρώτο και να τον αντικαθιστά με τον καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Και μπορεί ο κ. Γιαννόπουλος να αθωώθηκε πανηγυρικά από το ΣτΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως, αφήνει ακόμη ακάλυπτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αχ αυτές οι προσλήψεις ...

Αναφορικά με τις προσλήψεις, για τις οποίες γίνεται διαρκώς κουβέντα από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να πούμε, ότι στις 12 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ειδικό πρόγραμμα 12μηνης απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών και έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας πρόσφατα σε συνδιάσκεψη του ΠΙΣ, παραδέχθηκε, ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, και ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ανέφερε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Έως ότου όμως φθάσουν τις 10.000 προσλήψεις - που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση- ο δρόμος είναι μεγάλος και η μετανάστευση γιατρών και στελεχών της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, μία οδυνηρή πραγματικότητα.

Ικανοποιητικά όμως προχωρά το σχέδιο για την ΠΦΥ μετά από πολλά χρόνια το οποίο εκπονεί ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Ο ΓΓ μάλιστα, σχεδιάζει και την αναδιάρθρωση των οδοντιατρικών υπηρεσιών, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ δείχνει τον αγαθό δρόμο: δεν δημιουργεί ληξιπρόθεσμα

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι ήσσονος σημασίας, ένα καλό νέο που έρχεται για την υγεία, αφορά τον ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ.Σωτήρης Μπερσίμης, τονίζει διαρκώς, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο για την αγορά και τους παρόχους υγείας.

Ειδικότερα, από 143 εκατ. ευρώ που έλαβαν τα νοσοκομεία το 2015, το 2016, πληρώθηκαν με το ποσό των 573 εκατ. ευρώ. Οι λοιποί πάροχοι, από 840 εκατ. ευρώ, το 2016 έλαβαν ένα δις ευρώ, οι φαρμακευτικές από 180 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν 980 εκατ. ευρώ, τα φαρμακεία, από 1,6 δις ευρώ πληρώθηκαν 2 δις ευρώ. Γενικότερα ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε την χρονιά που πέρασε 4,6 δις ευρώ.

Παράλληλα, από την αυγή του νέου χρόνου (1η Ιανουαρίου 2017) ο Οργανισμός ξεκινά συμβάσεις με όλους τους παρόχους με στόχο την προσβασιμότητα του πολίτη, την ταχεία εξυπηρέτηση και την διαχείριση καλύτερων πόρων του ΕΟΠΥΥ. Με την στρατηγική αυτή κίνηση, ο κ. Μπερσίμης, στοχεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα από την πλευρά των παρόχων υγείας, στην μείωση του χρόνου αποζημίωσης, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας καθώς και στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι παύουν να προπληρώνουν τα αναλώσιμά τους.

Καλή Χρονιά, με καλύτερη υγεία για όλους, αποδοτικότερους πόρους στο σύστημα και δικαιοσύνη στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved