ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς γιατρούς οι χειμερινοί προοορισμοί & τα Χιονοδρομικά - Κινδυνεύουν οι ασθενείς

Την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας της χώρας και ειδικότερα τα 65 Κέντρα κυρίως ορεινών περιοχών τα οποία λόγω των εορτών αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου, καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Πρόκειται για κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, για Χιονοδρομικά Κέντρα τα οποία όμως είναι «ορφανά» από ορθοπεδικούς και καρδιολόγους και στα οποία δεν γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις. Δύσβατες – ορεινές περιοχές χωρίς ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ, και τα οποία είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί άμεση βοήθεια.

Για παράδειγμα στο Δυτικό Καρπενήσι και στο Κ.Υ. Φραγκίστα πέθανε γυναίκα με καρδιοπάθεια, επειδή ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς εκεί που θα πάνε από πλευράς υγειονομικής κάλυψης. Δεν φταίνε βέβαια οι λιγοστοί Νοσηλευτές που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, οι οποίοι πλέκουν όπως ισχυρίζεται ο ανεκδιήγητος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης, αλλά οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τρέμουν στην ιδέα οι εκδρομείς ότι θα αρρωστήσουν και η κυβέρνηση μετράει την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση με την λογική «τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύδι και έξι το λαδόξυδο».

Οι διακομιδές στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες όχι μόνο από τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, αλλά και από το απροσπέλαστο οδικό δίκτυο εξαιτίας της κακοκαιρίας (κατολισθήσεις, χιονόπτωση κ.α.)
Κέντρα Υγείας κοντά σε Χιονοδρομικά Κέντρα και δεν διαθέτουν ορθοπεδικό Ιατρό, παρ’ ότι πολλά τα ατυχήματα. Δεν γίνονται Ακτινογραφίες και όπου γίνονται δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωματευθούν (τις βλέπει Γενικός Ιατρός).

Δεν είναι σε θέση τα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά εργαστήρια. Εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης Ιατρική αντιμετώπιση. Ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα πεθαίνουν από την καθυστέρηση.

Στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει φύλαξη. Υπάρχουν συχνά περιστατικά ξυλοδαρμού συναδέλφων από επισκέπτες και κλοπές. Δεν γίνεται ούτε η στοιχειώδης καθαριότητα στους χώρους λόγω έλλειψης καθαριστριών.
Κέντρα Υγείας σε νησιά που αυξήθηκε κατά πολύ η κίνηση, λόγω των προσφύγων καταρρέουν (πχ. Ν. Λέσβου).
Ενδεικτικά αναφέρουμε προβλήματα σε Κέντρα Υγείας:

Οι Νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας σώζουν ανθρώπινες ζωές κάνοντας ταυτόχρονα τον Ιατρό, τον Διοικητικό Υπάλληλο και τον Τεχνικό Υπάλληλο.

Στα Κέντρα Υγείας μόνοι οι ταμπέλες θυμίζουν Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, καθότι στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Γεωργίου Γεννηματά που εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο Υγείας στην Ελασσόνα 7/4/1985.

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Επίσης σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας. Είναι τριτοκοσμική η κατάσταση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος».

Η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατ. ευρώ, αναφέρει στην συνέχεια η Ομοσπονδία και προσθέτει:

Ίδια με πέρυσι παρότι πέρυσι τα Κέντρα Υγείας προμηθεύονταν υλικά και φάρμακα από τα Νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο).

Πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν, να διευθετήσουν την κατάσταση.

Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες.

Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και επικρατούν πολικές συνθήκες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές. Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved