ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μετρημένος ο Γιαννόπουλος στον πλούσιο απολογισμό του, αγωνία για ΜΕΘ & ασυνόδευτα παιδιά

Συγκαταβατικός τόσο ως προς τον αντικαταστάτη του– τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του εδώ και 40 χρόνια- όσο και ως προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Χειρουργικής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, σχετικά με το απολογιστικό έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που βρέθηκε στο τιμόνι του Οργανισμού (Απρίλιος 2015 έως Μάιος 2016).

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γιαννόπουλος απομακρύνθηκε δύο φορές από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν επέλεξε κραυγές και καταγγελίες για καμία πλευρά, αντίθετα, επέλεξε να κλείσει τον κύκλο του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καταθέτοντας έναν απολογισμό πλούσιων έργων, είναι γεγονός και με μία υποδειγματική ηρεμία.

Ακόμη και σε ερώτηση για το ποιό θα ήταν το μεγάλο ΚΑΤΗΓΟΡΩ του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο γεγονός, γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 200 νοσηλευτών και 100 γιατρών, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη ανοιχτές κλίνες ΜΕΘ μεσούντος του χειμώνα και της γρίπης, καθώς και γιατί δεν απολύθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για το θέμα του διαγωνισμού πρόσθεσε ακόμη, ότι όλη η ιστορία, θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν σύννομη (κάτι που το έχει καταθέσει και στην Δικαιοσύνη) ενώ όπως συμπλήρωσε, 2.500 φάκελοι έφυγαν ξαφνικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πήγαν στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε (υποτίθεται) ένα χρόνο αργότερα, από την αρχική προκήρυξη.

Για τον σημερινό πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, επεσήμανε ότι τον συνδέει φιλία 40 ετών και η οποία δεν πρόκειται να διαρραγεί.

Όσον αφορά στην αθώωσή του από το ΣτΕ τον Οκτώβριο, επεσήμανε ότι το Ανώτατο Νομικό Όργανο, δικαιώνει θεσμούς και νόμους, ενώ θύμισε πως έχει προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο για την δεύτερη απομάκρυνσή του από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα των προσφύγων και των πολλών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια της θητείας του - ως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε ένα οδοιπορικό, από την Αλεξανδρούπολη, με σταθμούς σε όλη την ακτογραμμή, μέχρι και την Ειδομένη - ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα παιδιά αυτά, απλά εκτιμάται πως πρέπει να ανέρχονται σε περίπου 5.000 στην Ελλάδα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το θέμα, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε απόφαση τον Οκτώβριο του 2015, για «αναδοχή φιλοξενίας» πέντε ορφανών παιδιών. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη, καθώς δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη όπως είπε, κάνοντας έκκληση να ασχοληθούν ενδελεχώς με το ζήτημα αυτό τα ΜΜΕ. Μάλιστα σε μία ανθρώπινη στιγμή, ο κ. Γιαννόπουλος, αποκάλυψε πως μαζί με την οικογένειά του αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι (προσφυγόπουλο), ωστόσο δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν άκρη με τις σχετικές διαδικασίες.

Είναι ανάγκη, να μπορέσουμε να σώσουμε τα παιδιά αυτά, σημείωσε, καθώς μεγαλώνοντας θα καταλήξουν, είτε στα ναρκωτικά, είτε στην πορνεία, είτε στην εμπορία οργάνων.

Για την επιλογή του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να τον τοποθετήσει στην προεδρία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του και τόνισε ότι η συμμετοχή του ήταν σε επιστημονικό – τεχνοκρατικό επίπεδο, και όχι σε πολιτικό – κομματικό. Σκοπός του ήταν να ανακτήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη δυναμική του, ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η εκτίμηση και των ελληνικών αρχών, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εκείνη την περίοδο, ήταν ότι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές δεν θα ήταν μεγαλύτερες από 250.000 ανθρώπους. «Πέσαμε έξω στα δεδομένα» αφού ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι δράσεις του καθηγητή Γιαννόπουλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με τον απολογισμό του, ήταν πολυσχιδείς, από αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού σε πρόσφυγες και ευπαθείς ομάδες, μέχρι την λειτουργία Οδοντιατρικής Μονάδας στο Κέντρο Κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τους Γιατρούς του Κόσμου, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και την υποβολή Επιχειρησιακού Σχεδίου για την προσφυγική κρίση στο πλαίσιο της Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλισης (ISF) της γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved