ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Το Νοσ. Σαντορίνης σε ένδεια - Μαζί με τους τουρίστες, έφυγαν και οι γιατροί...

Στη Σαντορίνη εξακολουθεί να κινδυνεύει η ζωή των κατοίκων από την έλλειψη Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Τελικά το Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι Δημόσιο ή ΔΕΚΟ; αναρρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα με νέα της ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι «με τους τουρίστες έφυγαν και οι γιατροί!». Ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επικίνδυνο για το μέλλον του ΕΚΑΒ, είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση του Κέντρου με την ΑΕΜΥ Α.Ε. στην Σαντορίνη.

Η ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφει μία σειρά από ελλείψεις στο νοσοκομείο του νησιού, ελλείψεις οι οποίες κάνουν την ζωή των κατοίκων αλλά και των τουριστών πολύ δύσκολη. Συγκεκριμένα:

- Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με ένα Παθολόγο και 2 Γενικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας που καταργήθηκε
- Δεν διαθέτει αξονικό και αιμοδοσία
- Δεν πραγματοποιούνται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρων και χειρουργείων
- Δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία
- Απλήρωτες εφημερίες και εξαιρέσιμα
- Παράνομα Επιδόματα
- Αεροδιακομιδές για ψήλου πήδημα

Τα στελέχη της ΑΕΜΥ Α.Ε. και ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου στο προσωπικό του Νοσοκομείου σε κάθε ευκαιρία, τονίζουν ότι το Νοσοκομείο είναι ΔΕΚΟ (κερδοσκοπική επιχείρηση;), επισημαίνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

Το Νοσοκομείο εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό 15 Ιουλίου με βαρυσήμαντες εξαγγελίες «τύπου Μαυρογιαλούρου» ότι οι πολίτες του νησιού επιτέλους αποκτούν Δημόσιο Νοσοκομείο Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Οι γυναίκες θα γεννάνε πια στον τόπο τους, είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα τι γίνεται στο Νοσοκομείο της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Α.Ε.;
Θα περίμενε κανείς με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Υγείας ότι το Νοσοκομείο ημέρα με την ημέρα θα στελεχώνεται και θα εξοπλίζεται, προκειμένου να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης.

Αμ δε!!! Τώρα που είναι χειμώνας και έφυγαν οι τουρίστες, έφυγαν μαζί τους οι περισσότεροι ιατροί της ΑΕΜΥ Α.Ε., έφυγαν οι μετακινημένοι ιατροί από Νοσοκομεία του ΕΣΥ (ειδικά του θυγατρικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ). Έφυγε Νοσηλευτικό προσωπικό.

Έχει απομείνει στο Νοσοκομείο ελάχιστο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό από την ΑΕΜΥ Α.Ε. Οι Ιατροί και το προσωπικό θα επανέλθουν το καλοκαίρι με τους τουρίστες. Στο Νοσοκομείο σήμερα βρίσκεται κυρίως το προσωπικό του Κέντρου Υγείας που καταργήθηκε, αν και πολλοί ιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης. Και όμως το προσωπικό αυτό θεωρείται παρείσακτο από την ΑΕΜΥ Α.Ε.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται 15 Ασθενείς κατά μέσο όρο την ημέρα. Στα επείγοντα του Νοσοκομείου καθημερινά προσέρχονται 60 – 70 Ασθενείς. Η Παθολογική Κλινική διαθέτει έναν παθολόγο και δύο Γενικούς Ιατρούς που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Υγείας.
Κανένας Ιατρός Παθολόγος από την ΑΕΜΥ Α.Ε.

Η κατάργηση του Κ.Υ. Θήρας οδήγησε αυτόματα στην ελάττωση των θέσεων των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στη νήσο Θήρα από 7 (επτά) σε 4 (τέσσερις), δημιουργώντας ελλείμματα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί από τα περιφερειακά ιατρεία.

Οι τρείς Ιατροί (ένας Παθολόγος και δύο Γενικοί Ιατροί) έχουν γίνει λάστιχο, άυπνοι παρέχουν υπηρεσίες πάνω από τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ – ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Στο Νοσοκομείο υπηρετεί ένας μόνο Παιδίατρος. Όταν λείπει με άδεια όπως αυτές τις ημέρες ή αρρωστήσει, ακόμη και επίτοκοι τοκετοί διακομίζονται σε Νοσοκομεία ή Μαιευτήρια άλλων πόλεων.
Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού επισκέφθηκαν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να διαμαρτυρηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού. Μάταια!!!
Υπηρετούν μόνο δύο Μαίες. Δεν φθάνουν. Γυναίκες με επιπλοκές αεροδιακομίζονται χωρίς δεύτερη σκέψη σε άλλα Νοσοκομεία, με απόφαση της ΑΕΜΥ Α.Ε. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συμβουλεύει τις γυναίκες έγκυες να πάνε σε άλλα Νοσοκομεία ή Μαιευτήρια να γεννήσουν, ακόμη και με φυσιολογικό τοκετό, φοβούμενοι επιπλοκές. Τα χειρουργεία του Νοσοκομείου είναι για διακόσμηση. Οι γυναίκες έγκυες εξακολουθούν να κινδυνεύουν παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Γίνονται ελάχιστα μικροχειρουργεία. Δεν λειτουργεί η αιμοδοσία λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Στο ένα χειρουργικό τραπέζι που διαθέτει το Νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία Νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη. Εάν πραγματοποιούνταν χειρουργεία θα έπρεπε να διακτινίζεται προκειμένου να είναι ταυτόχρονα στο αναισθησιολογικό τμήμα, στην κίνηση και εργαλιοδότρια 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες του μήνα που εφημερεύει το Νοσοκομείο.
Η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας με καθυστέρηση (λόγω διακομιδών) θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΩΝ

Οι εφημερίες των ιατρών, τα νυκτερινά, εξαιρέσιμα του λοιπού προσωπικού είναι απλήρωτα σχεδόν όλο το χρόνο, από την ΑΕΜΥ Α.Ε. και δεν τολμάει κανείς να μιλήσει!!!

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Το Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, της ΑΕΜΥ Α.Ε. χορηγεί επιδόματα ευθύνης Διευθυντή μεροληπτικά σε επιλεγμένους υπαλλήλους της, χωρίς αξιολόγηση και εισήγηση, αγνοώντας τους 7 Διευθυντές του ΕΣΥ που εντάχθηκαν σε αυτό από το Κ.Υ. Θήρας.

Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ορίστηκε παράνομα από την ΑΕΜΥ Α.Ε., επικουρική Ιατρός, λαμβάνοντας επίδομα 400 ευρώ. Η ΑΕΜΥ Α.Ε. λαμβάνει για τους Ιατρούς της επιδότηση στέγασης 500 ευρώ από τοπικό σύλλογο στήριξης (Ίδρυμα Νομικού), αγνοώντας για μία ακόμη φορά τους ιατρούς από το Κ.Υ. Θήρας και το λοιπό προσωπικό που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με αμοιβές ψίχουλα.

Ζητήσαμε την παρέμβαση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΕΥΠ προκειμένου να αναζητήσουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Οι Αεροδιακομιδές για ψήλου πήδημα συνεχίζονται.

ΕΚΑΒ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Τέλος, αναφορικά με το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επικίνδυνο για το μέλλον του Κέντρου, είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση του ΕΚΑΒ με την ΑΕΜΥ Α.Ε. στην Σαντορίνη.

Για πρώτη φορά διασώστες του ΕΚΑΒ θα εργάζονται μαζί με υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας για να καλύπτονται κενές βάρδιες. Ο αριθμός διασωστών που χρειάζεται να προσληφθεί για να λειτουργήσει χωρίς κενά ο τομέας ΕΚΑΒ Σαντορίνης είναι μόλις 5 άτομα!!! Είναι το νέο εργασιακό μοντέλο που επιδιώκει για τον τομέα υγείας το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες για ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, αλλά και της μελλοντικής Πανελλαδικής ανάπτυξης και λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Η ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμά ότι «μυρίζετα» Ιδιωτικοποίηση.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved