ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στα ύψη οι νοσηλείες στην Ελλάδα - Τι προτείνει η Πρωτοβουλία για την Υγεία & την Κοινωνική Πολιτική

Η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρακολούθησης ασθενών με χρόνια νοσήματα έχει ως αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 2,2 εκατομμύρια περιστατικά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία γίνονται περίπου 700.000 νοσηλείες.

Πρόκειται για πρώτες εισαγωγές, αλλά και επανεισαγωγές. Με βάση τα επιδημιολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας, δεν θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες από 1.700.000 με 1.800.000 εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 198 εξιτήρια από νοσοκομεία του ΕΣΥ ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 160/1.000 κατοίκους που είναι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Εάν συνυπολογιστούν και οι νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τότε η αναλογία στην Ελλάδα φτάνει ακόμα και τα 260 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους.

Με την οργάνωση προγραμμάτων παρακολούθησης των ασθενών και την ανάπτυξη κέντρων χρονίων νοσημάτων, θα μπορούσαν να μειωθούν οι νοσηλείες τουλάχιστον κατά 510.000 με αντίστοιχη μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ (το μέσο κόστος νοσηλείας υπολογίζεται σε 900 ευρώ).

Αυτή είναι μία από τις επτά δράσεις που προτείνει η Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις συνολικές δαπάνες υγείας και τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σήμερα «σπατάλη».

Σύμφωνα με την πρόταση της πρωτοβουλίας, τα τρία δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν στο σύστημα υγείας για την οργάνωση ποιοτικών υποδομών, την ανάπτυξη νέων υποδομών και την αύξηση των αποδοχών στο προσωπικό. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, που είναι μια «ομάδα σκέψης» που εξέφραζε το μεταρρυθμιστικό μέτωπο της Κεντροαριστεράς, θα παρουσιάσει το δικό της πλαίσιο θέσεων για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και στο οποίο έχουν κληθεί να τοποθετηθούν, ο καθένας από τη δική του θέση και κριτική προσέγγιση, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος (βουλευτής), της Ν.Δ., Βασίλης Κοντοζαμάνης (υπεύθυνος Υγείας), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Eύη Χριστοφιλοπούλου (βουλευτής), και του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτας (βουλευτής).

Σύμφωνα με μελέτη της «Πρωτοβουλίας», οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2014 ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ (αντί των 14,7 δισ. ευρώ που αναγράφει στο δελτίο της η ΕΛΣΤΑΤ) εάν συνυπολογιστούν αυτές των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών. Ένα μέρος αυτών θα μπορούσαν να «απελευθερωθούν» για να επενδυθούν πάλι στην υγεία αλλά σε πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία», η εξοικονόμηση θα μπορούσε να έρθει από τη μείωση των εισαγωγών και επανεισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 17% (εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ), τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15% (650 εκατ. ευρώ), τη μείωση της συνολικής δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις κατά 20% (280 εκατ. ευρώ), τη βελτίωση της διοίκησης του συστήματος και οργάνωσης των προμηθειών (300 εκατ. ευρώ), από την εισαγωγή συστήματος αποζημίωσης των υπηρεσιών με βάση το αποτέλεσμα (980 εκατ. ευρώ) και την εφαρμογή εθνικού προγράμματος πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας (αρχικά 200 εκατ. ευρώ).

Με το πλαίσιο θέσεών της η «Πρωτοβουλία» μεταξύ άλλων προτείνει νέα οργάνωση και διοίκηση του ΕΣΥ (δημιουργία ανεξάρτητης κεντρικής διοίκησης εκτός υπ. Υγείας, ίδρυση μονάδων για χρόνιες παθήσεις, διαχείριση του προϋπολογισμού της κάθε κλινικής ΕΣΥ από τον διευθυντή της), εφαρμογή νέου μοντέλου αποζημίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στον ΕΟΠΥΥ (σύνδεση με την ποιότητά τους) και αυστηρό ποιοτικό έλεγχο της συνταγογράφησης με στόχο τον περιορισμό της πολυφαρμακίας.

Πηγή: Καθημερινή

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved