Ξανθός: Ναι στο κοινό μέτωπο της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, ηπατίτιδας & HIV
Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικών Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS στις χώρες της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες στηρίζει ο Έλληνας υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όπως τόνισε σε εισήγησή του στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας στην Μπρατισλάβα.
Αναλυτικά, στην εισήγήσή του με τίτλο: Προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της φυματίωσης, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ακόμη:
«Θεωρούμε πολύ σημαντική την επιλογή της Σλοβακικής προεδρίας να συμπεριλάβει στις θεματικές της άτυπης συνόδου Υπουργών Υγείας την αντιμετώπιση μιας σοβαρής, κρίσιμης για τη Δημόσια Υγεία και σύνθετης στην αντιμετώπιση της μεταδιδόμενης νόσου, όπως η φυματίωση. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία, τις δικές μας ανάγκες και τις εθνικές προτεραιότητες στη κατεύθυνση της εξάλειψης της νόσου.
Η ελληνική εμπειρία συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τα νέα κρούσματα φυματίωσης, τη συννοσηρότητα με λοίμωξη HIV, καθώς και τους κινδύνους από μορφές της νόσου όπως η πολυανθεκτική (MDR-TB) και η υπερανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (XDR-TB).
Η φυματίωση ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα και η επιδημιολογική επιτήρηση υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε διασύνδεση με το ECDC και τον WHO Ευρώπης. Τα κρούσματα φυματίωσης από το 2005 παρουσιάζουν στην Ελλάδα μια σταθερή μείωση στο γενικό πληθυσμό με κατά μέσο όρο 600 περιστατικά ετησίως. Όμως τα σωφρονιστικά καταστήματα, τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, όπου οι συνθήκες συγχρωτισμού και η ανεπάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας ευνοούν τη μετάδοση της νόσου, αποτελούν πληθυσμό- στόχο στον οποίο οφείλουν να επικεντρωθούν οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Το ίδιο ισχύει και για τους εξαρτημένους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που συχνά έχουν συννοσηρότητα με HIV λοίμωξη ή ηπατίτιδα C.
Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να μην απομονώνουμε τη σχετική συζήτηση από δύο κρίσιμους παράγοντες, τη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μετακίνηση πληθυσμών λόγω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ρευμάτων, που συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης, επειδή ακριβώς οδηγούν στην υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και στην ευαλωτότητα των ανθρώπων. Στην Ελλάδα οι πολιτικές μας προτεραιότητες είναι η καθολική πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, η υποστήριξη των ομάδων που βρίσκονται στο φάσμα της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και η αξιοπρεπής φροντίδα των προσφύγων -μεταναστών, οι οποίοι αν και στην πλειοψηφία τους είναι υγιής πληθυσμός, διαβιούν ακόμα σε συνθήκες μη ικανοποιητικές από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.
Είναι προφανές ότι η πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το Κράτος Πρόνοιας της χώρας μας είναι πολύ μεγάλη, όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε χωρίς «εκπτώσεις» στα υγειονομικά standars, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές συμφωνίες.
Θεωρούμε ότι η απάντηση στους κινδύνους και τις προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη-φρούριο γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν «υγειονομικά σύνορα». Η πολιτική απάντηση είναι κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις, συντονισμός, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών, πολιτικές περιφερειακής συνεργασίας με χώρες υψηλού επιπολασμού για τη φυματίωση, ιδιαίτερα για την πολυανθεκτική μορφή της».
Διαβάστε ακόμη:
1 στους 2 χρήστες, μολύνονται από ηπατίτιδα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της χρήσης