ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κέλλας σε Ξανθό: Οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να περιμένουν τα κλειστά ιατρεία του Αττικόν

Στη Bουλή φέρνει το θέμα των “κλειστών απογευματινών ιατρείων Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ”, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γεώργιος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη και Βασίλης Οικονόμου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως “στην ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχουν πάψει να συμμετέχουν τόσο το Ακτινολογικό Εργαστήριο (Αξονικός Τομογράφος κ.λ.π.), όσο και οι Μονάδες Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής από τον Ιούλιο του 2014”.

Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, “σε σχετικό έλεγχο του ΣΕΥΥΠ, δεν διαπιστώθηκε καμία παράτυπη ενέργεια στη λειτουργία των Μονάδων αυτών”.

Εν τούτοις, “οι Μονάδες Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΤΤΙΚΟΝ, συνεχίζουν να μην λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αναμένουν για την έναρξη της ακτινοθεραπείας τους, στη μακρά λίστα σε εθνικό επίπεδο”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Στην ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχουν πάψει να συμμετέχουν τόσο το Ακτινολογικό Εργαστήριο (Αξονικός Τομογράφος κ.λ.π.), όσο και οι Μονάδες Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής από τον Ιούλιο του 2014 !!

Η διακοπή έγινε, εξαιτίας της μη πληρωμής από το Νοσοκομείο των δεδουλευμένων όλου του προσωπικού, που συμμετείχε στην απογευματινή λειτουργία επί 13 μήνες, δηλ. από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014. Σε έλεγχο μάλιστα, που διεξήγαγε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αναφορικά με την λειτουργία των απογευματινών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, - το πόρισμα του οποίου κατατέθηκε στις 17/11/2015 -, δεν διαπιστώθηκε καμία παράτυπη ενέργεια στη λειτουργία των Μονάδων αυτών.

Εν τούτοις μέχρι και σήμερα οι Μονάδες Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής, - ενώ έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, ο εξοπλισμός τους βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση και υπάρχουν τα χρήματα για τις δεδουλευμένες αμοιβές του προσωπικού, όπως έχει διαπιστώσει και το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ -, δεν λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι αναμένουν στη μακρά λίστα σε εθνικό επίπεδο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Μονάδα Ακτινοθεραπείας κατά την απογευματινή λειτουργία, αντιμετώπιζε περίπου 120 ασθενείς ανά ημέρα, ενώ σήμερα 60 ασθενείς και η αναμονή για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε Ακτινοθεραπείες, εκτινάχτηκε σε περισσότερο από 3 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις μηχανημάτων ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλη και η λίστα αναμονής πολύμηνη, όταν σε κάποιες μορφές κακοηθειών η έναρξη της ακτινοθεραπείας πρέπει να είναι άμεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους αναμένοντας να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Επομένως η λειτουργία των μονάδων αυτών τις απογευματινές ώρες θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών ασθενών μειώνοντας τον χρόνο αναμονής.

Ακόμη πολλοί καρκινοπαθείς ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, λόγω αδυναμίας του δημοσίου, με μεγάλη όμως οικονομική επιβάρυνση. Συνάγεται λοιπόν, ότι όσοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας θα παραμείνουν στη μακρά λίστα των δημόσιου τομέα και μπορεί να μη τύχουν ποτέ της θεραπευτικής αυτής επιλογής.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
1. Ποιοί λόγοι επιβάλλουν την αναστολή της απογευματινής λειτουργίας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και των Μονάδων Ακτινοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής του Αττικού Νοσοκομείου; Έχει γίνει αποτίμηση του γεγονότος ,ότι οι κλειστές αυτές Μονάδες συμβάλλουν στην επιμήκυνση της λίστας αναμονής προς θεραπεία των καρκινοπαθών ασθενών;
2. Για ποιό λόγο δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα οι επιστήμονες υγείας που συμμετείχαν στη λειτουργία των μονάδων για το διάστημα Ιούλιος 2013 – Ιούλιος 2014, ενώ η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εντολή από την Διοίκηση του Νοσοκομείου εδώ και πολλούς μήνες;

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η αναμονή για ακτινοθεραπείες θα λυθεί με προσλήψεις & παρέμβαση στον γηρασμένο εξοπλισμό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved