Ξανθός στο Healthworld: Σύστημα Υγείας με άλλη κουλτούρα και κοινωνική αναδιανομή
Στην ανάγκη να πάμε σε μία διαφορετική κουλτούρα, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και σε έναν νέο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας όπου δεν θα συγκρούεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και όπου θα υπάρχει κοινωνική αναδιανομή και ισότητα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στο 15ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μία κοινωνική πολιτική πρέπει να έχει στην βάση της την ισότητα, την καθολικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Είναι απαραίτητο, να οδηγηθούμε σε μία εφαρμοσμένη πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες αλλά αφήνει και χώρο για δημιουργία, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι δεν θα πρέπει ούτε να αναπολούμε την περίοδο της ασυδοσίας, της προκλητής ζήτησης αλλά ούτε και της ανεξέλεγκτης δαπάνης.
Είμαστε ακόμη σε δύσκολη φάση ως χώρα, ως κοινωνία και ως υγειονομικός τομέας, συνέχισε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι έχουμε μπει σε περίοδο μεγαλύτερης ασφάλειας προβλεψιμότητας, ενώ θα κλείσει η νέα φάση της αξιολόγησης και θα μπούμε σε ένα πιο προβλέψιμο και ορατό κύκλο οικονομίας αγοράς.
Η φιλολογία περί κατάρρευσης του ΕΣΥ δεν έχει βάση δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε πέρυσι που ήταν η πιο δύσκολη χρονιά ούτε και φέτος, είπε ο υπουργός. Αντίθετα την φετινή χρονιά, υπάρχει μία σταθεροποίηση, καθώς ανοίγουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ και αυξάνονται τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια. Έχει κλείσει η περίοδος της εγκατάλειψης, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξει αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα.
Ο κ. Ξανθός, επανέλαβε ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής ενώ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι παίζουν παιχνίδια με το προσφυγικό, παιχνίδια αντιλαϊκά και ρατσιστικά. Όπως τόνισε, η χώρα διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δοκιμάζει τα αντοχές της. Αυτό το πρόβλημα η χώρα το αντιμετωπίζει με πολύ αξιοπρέπεια και σοβαρότητα και είμαστε σε συνεργασία με όλους τους επιδημιολόγους και τους ειδικούς της υγείας, τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στην μεγάλη παρέμβαση των ανασφάλιστων, μία «μεροληπτική παρέμβαση» όπως την χαρακτήρισε, για ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού που ήταν σε απασφάλιση.
Για την ΠΦΥ, ο υπουργός επεσήμανε ότι μέσα στο 2017 θα είναι έτοιμες οι πρώτες δομές καθολικής ανάπτυξης.
Για το φάρμακο, τόνισε ότι από την φάση της απόλυτης ασυδοσίας περάσαμε στην φάση της απόλυτης ισοπέδωσης, ενώ ούτε φυσικά οι άλλοι διαρθρωτικοί στόχοι επετεύχθησαν. Οφείλουμε να πάμε σε ένα νέο σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής με έλεγχο της δαπάνης, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι συγκροτούμε μία Ομάδα Εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους στο φάρμακο που θα εισηγηθεί τις αναγκαίες πολιτικές ώστε το μείγμα πολιτικής να είναι πολύ πιο βιώσιμο.
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη, στην τακτοποίηση τω πληρωμών των παρόχων υγείας. Ήδη έχουν πληρωθεί συσσωρευμένες οφειλές ύψους 220 εκατ., ενώ πάνω από 250 έχει πληρώσει και ο ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση της διαπραγμάτευσης για τα καινοτόμα φάρμακα που έχει ξεκινήσει, ο υπουργός, τόνισε ότι για πρώτη φορά συζητάμε με χώρες της Ευρώπης (Ευρωπαϊκός Νότος) βιώσιμες τιμές αποζημίωσης, όπως για την Ηπατίτιδα C και πως θα βρεθεί μία νέα ισορροπία.
Θέλουμε έντιμη και καλή διαχείριση του συστήματος υγείας, κατέληξε ο υπουργός, σημειώνοντας, ότι υπάρχει όραμα για μία άλλη πολιτική και κουλτούρα, μία άλλη διαφορετική πορεία και έμφαση σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα με ισότητα, καθολικότητα και αποτελεσματικότητα.