ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα εγκαίνια του νοσ. Σαντορίνης, «βήμα» για να ξεδιπλώσει το όραμα για την υγεία ο Αλ. Τσίπρας

Το πιο πρόσφορο βήμα προκειμένου να μιλήσει για το όραμα της κυβέρνησής του αναφορικά με την επόμενη ημέρα της υγείας, να στηλιτεύσει για ακόμη μία φορά την διαφθορά (σε οικονομικό και υγειονομικό πεδίο) το πάρτι που γινόταν στον χώρο στα χρόνια της ευμάρειας αλλά και να εξαγγείλει για πολλοστή φορά τις προσλήψεις προσωπικού, βρήκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας χθες το πρωί, το πολύπαθο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σε έναν πραγματικά μοναδικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως - ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να μην υποκλιθεί στην ομορφιά του και να υποσχεθεί πως θα επιστρέψει σύντομα - ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησής του για την υγεία, ένα όραμα το οποίο δεν περιέχει όμως ειδήσεις, αφού τα λόγια αυτά (όσο καλοπροαίρετα και να είναι) είναι χιλιοειπωμένα.

Βεβαίως είναι σημαντικό, ένας Πρωθυπουργός μεσούσης μιας σοβαρής δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης να εγκαινιάζει ένα καινούριο νοσηλευτήριο και μάλιστα στον πιο προβεβλημένο παγκόσμια τουριστικό προορισμό της χώρας. Δεν υποτιμάμαι την προσπάθεια αυτή, ευχόμαστε όμως το νοσοκομείο να λειτουργήσει άμεσα με πληρότητα- διότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές υλικοτεχνικές. Η προσδοκία δε όλων, είναι πλέον το νοσοκομείο να λειτουργήσει με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα και να μην αποδειχθεί μία απλή μεταφορά του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης σε ένα νέο κτίριο.

Η ανάγκη για ριζική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, οι αλλαγές στην ΠΦΥ, μέσα από ένα νέο μοντέλο οικογενειακών γιατρών «γειτονιάς» η πάταξη της διαφθοράς (στοχοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ), η ανάγκη για προσλήψεις και για αύξηση των δαπανών στην υγεία, ακόμη και μέσα στην δύσκολη αυτή κρίση, αλλά και οι πλούσιοι Έλληνες επιχειρηματίες με λεφτά στο εξωτερικό με πτωχευμένες επιχειρήσεις, υπογραμμίστηκαν με έμφαση από τον Πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο χώρος της Υγείας είναι ένας χώρος ταλαιπωρημένος. Ένας χώρος που και πριν τα χρόνια της κρίσης αντιμετώπιζε πολύ μεγάλα προβλήματα. Στέκεται σήμερα όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες αφανών ηρώων, νοσηλευτών και γιατρών, που τιμούν τον όρκο τους, που στέκονται έντιμοι απέναντι στον πολίτη και δίνουν από το υστέρημα του χρόνου τους και από την ικμάδα των δυνάμεών τους, προκειμένου να φροντίζουν τον συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, που βρίσκεται σε δυσκολία.

Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται ανασυγκρότηση. Πρωτίστως, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι αν δεν έχεις τη δυνατότητα για ένα απλό περιστατικό να πας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πας στο νοσοκομείο, όπου με αυτό τον τρόπο φορτίζεις ακόμη περισσότερο έναν υπερφορτισμένο – θα έλεγε κανείς – οργανισμό. Όμως, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε την περίοδο της κρίσης, δεν είναι η μόνη αιτία η δημοσιονομική δυσπραγία που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση σήμερα το ΕΣΥ. Είναι και οι πολιτικές επιλογές. Δεν είναι το γεγονός μόνο ότι οι προϋπολογισμοί μας ήταν και συνεχίζουν να είναι περιορισμένοι, κάτω από αυτή τη μέγγενη της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλεται από τους εταίρους μας - αυτή είναι η πραγματικότητα – αλλά είναι και το γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν να είναι και η Υγεία ένας χώρος από τον οποίον ημέτεροι θα κερδίσουν και λογής συμφέροντα θα ανθίσουν».

Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα υλοποιηθεί μέσα από ένα νέο μοντέλο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα αποτελείται από παιδίατρους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, δημιουργώντας μονάδες στη γειτονιά, δίπλα στον πολίτη, αλλά και στην περιφέρεια, όπως σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην συνέχεια, στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που αφορούν στην τόνωση της υγείας και των πολιτών, όπως στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την είσοδο σε ένα νοσοκομείο, στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, παρά το γεγονός, ότι το 2016 ήταν ένας προϋπολογισμός περικοπών – στην πραγματικότητα λιτότητας – αλλά και στην δέσμευση, η οποία όμως αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντική κοινωνική ανάγκη- όπως την χαρακτήρισε- και που είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία των δύο εκατ. ανασφάλιστων.

Ο χώρος της υγείας, συνέχισε, «έχει υποφέρει, διαρκώς έμπαινε στο στόχαστρο της περικοπής δαπανών. Και ξέρετε, σήμερα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να εξορθολογήσουμε τα δημοσιονομικά μας μέσα από την προσπάθεια φορολογίας σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή από την περικοπή δαπανών. Και κάποιοι λένε ότι πρέπει να περικόψουμε δαπάνες και όχι να αυξήσουμε τα έσοδα . Όταν λένε «δαπάνες» τι εννοούν όμως; Εννοούν μισθούς και συντάξεις και δαπάνες για Υγεία και Παιδεία. Πόσο άλλο να περικόψει κανείς δαπάνες σε Παιδεία και Υγεία; Και ιδιαίτερα όσοι γνωρίζουν από κοντά τις συνθήκες, αυτό το καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά. Δεν μπορεί να περικόψει κανείς ζωτικές κοινωνικές παροχές. Βεβαίως, όταν λένε «δαπάνες» αυτοί που μας ζητούν περικοπές στις δαπάνες δεν εννοούν τις σπατάλες, δεν εννοούν τα θαλασσοδάνεια τραπεζών που έχουν πάρει κρατικό χρήμα και τα δίνουν σε ημέτερους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν επιχειρήσεις τις οποίες τις κλείνουν στην πορεία. Έχει γεμίσει η Ελλάδα πλούσιους επιχειρηματίες με λεφτά στο εξωτερικό με πτωχευμένες επιχειρήσεις. Όχι, δεν εννοούν αυτό, εννοούν περικοπές στις άμεσες δαπάνες, στις άμεσα αναγκαίες για τον πολίτη και για την κοινωνία.

Και όταν εμείς μιλάμε για την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας και για μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται, εννοούμε τους χώρους, όπου ο πολίτης, ανεξάρτητα του εισοδήματός του, θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύεται, να περιθάλπεται, να εξετάζεται. Δεν εννοούμε αυτές τις υπερπολυτελείς off-shore τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, που μοίραζαν δεξιά και αριστερά διαφημιστική πίτα και ενδεχομένως και «μαύρο» χρήμα σε ημέτερους. Πόσα, άραγε, νοσοκομεία σαν και αυτό θα μπορούσαν να είχαν γίνει στην περιφέρεια, αν αυτά τα χρήματα δεν σπαταλιόντουσαν δεξιά και αριστερά, προκειμένου κάποιοι να έχουν την εύνοια των μέσων ενημέρωσης, όσοι διετέλεσαν υπουργοί Υγείας; Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αν υπάρχει αντίρρηση, ας έρθει κανείς να μας πει ότι δεν είναι έτσι.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να στηρίξουμε το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε προσλήψεις. Είναι ικανές να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη την εικόνα; Όχι, αλλά τουλάχιστον είναι μια σημαντική αρχή. 3.500 ιατροί , νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι οι μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας που ξεκινήσαμε και θα ολοκληρώσουμε έως το τέλος του 2016.

Αυξήσαμε το κονδύλι για τις εφημερίες των ιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 στα 335 εκατ. ευρώ και εξασφαλίστηκε 1,5 εκατ. ευρώ , ώστε να δοθεί ως οικονομικό κίνητρο για μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 γιατρούς που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, με στόχο να ενισχύσουμε τις περιοχές αυτές και να διασφαλίσουμε την καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων όλης της χώρας.

Με τη δέσμη μέτρων του παράλληλου προγράμματος κάνουμε πράξη το όραμα για ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία για όλους τους πολίτες. Σε αυτή τη λογική δουλεύουμε, προσπαθούμε να σπάσουμε το απόστημα της διαφθοράς στο οποίο αναφέρθηκα πιο πριν, να διαλύσουμε τα κυκλώματα στον τομέα των προμηθειών».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ακόμη, και στο μεγάλο πάρτι που έγινε στα χρόνια της ανάπτυξης και βεβαίως και στα χρόνια της κρίσης, όπως είπε, προσθέτοντας πως «Πρέπει, λοιπόν, να ενισχύσουμε τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία που έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και να περικόψουμε εκείνες τις σπατάλες, που πηγαίνουν δυστυχώς στις τσέπες κάποιων επιτηδείων. Και βέβαια, αυτή η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα, από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από την τοπική κοινωνία, «να ανοίξει τις αγκαλιές της και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, νέους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους (εννοώντας τους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου) που έρχονται πρωτοπροσλαμβανόμενοι, ως πρώτη εργασία, με μεγάλη διάθεση για δουλειά και προσφορά στην κοινωνία, στον πολίτη , στον τόπο». «Να τους ανοίξετε τις αγκαλιές σας, να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να αποδώσουν σε ένα περιβάλλον, βεβαίως σε συνθήκες αξιοπρεπείς, με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά, πέρα από τους μισθούς, έχει μεγάλη σημασία το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς. Όσο λοιπόν πραγματικά και βλέπω στα πρόσωπά σας με μεγάλη λαχτάρα ο λαός εδώ του νησιού θέλησε να ανοίξει αυτό εδώ το νοσοκομείο, τέτοια λαχτάρα έχουν κι αυτά τα παιδιά που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά μέσα στην κρίση να δώσουν στον συνάνθρωπο και στον τόπο. Βοηθήστε τους και θα σας βοηθήσουν».

Διαβάστε ακόμη:

Υπόσχεση Τσίπρα ότι μέχρι τέλος του έτους θα λειτουργήσει πλήρως το νοσ. Σαντορίνης

Εγκαίνια του νοσ. Σαντορίνης από Τσίπρα και ηγεσία υπ. Υγείας χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved