ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η έλλειψη νοσηλευτών βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών αλλά και των ιδίων: Ιστορικό συνέδριο στην Σύρο

Η υποστελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών βλάπτει σοβαρά την υγεία τόσο των ασθενών, όσο και των ίδιων των νοσηλευτών, τόνισαν νοσηλευτές, στο πλαίσιο του 43ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου.

Εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, μάλιστα, η ανάγκη για επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές προβάλλει ακόμη πιο επιτακτική.

Οι περισσότεροι από 1.100 νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για το ιστορικό συνέδριο της ΕΣΝΕ, βρήκαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα πάγια αιτήματά τους: διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ποιότητα και την ασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά και την ενεργό δράση και συμμετοχή των νοσηλευτών στις δομές της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Π.Φ.Υ.). Επίσης, αναφέρθηκαν στο κενό που υπάρχει στη θεσμική και νομική κατοχύρωση των νοσηλευτικών πράξεων (το γνωστό ως καθηκοντολόγιο), αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μια ενιαία πανεπιστημιακή νοσηλευτική εκπαίδευση.

Το συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για τους νοσηλευτές έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, αλλά και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες για από κάθε χώρο άσκησης της Νοσηλευτικής.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριέλαβε 165 ελεύθερες ανακοινώσεις, οι οποίες στην πλειονότητα τους ήταν ερευνητικές εργασίες, με πολλά πρωτότυπα θέματα σχεδόν από όλες τις ειδικότητες της Νοσηλευτικής, 110 ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις, 23 στρογγυλά τραπέζια με ευρύ θεματικό φάσμα, 11 διαλέξεις, 5 κλινικά φροντιστήρια και 1 διαδραστική συνεδρία με θέμα: Η άσκηση βίας στον εργασιακό χώρο.

Τα θέματα που προβλήθηκαν μέσα από τις ελεύθερες και τις ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις αφορούσαν κάθε ειδικότητα της Νοσηλευτικής και συγκεκριμένα: Τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, την Ψυχική Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, την Καρδιολογία, τη Νοσηλευτική Μητρότητας και Παιδιού, την Παθολογική, τη Χειρουργική, την Ογκολογική Νοσηλευτική, τα Ηθικά και Δεοντολογικά Διλήμματα, τη Γεροντολογική Νοσηλευτική, τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, την Υγιεινή και την Ασφάλεια Ασθενών, τη Νεφρολογική, την Αναισθησιολογική, την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική, την Πληροφορική της Υγείας, τη Διαπολιτισμική Νοσηλευτική και τη Νοσηλευτική Αποκατάσταση.

Οι διαλέξεις έγιναν από προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα με διεθνές κύρος και επιστημονική συμβολή. Οι ομιλητές, όχι μόνο παρουσίασαν νέες γνώσεις και τάσεις, αλλά συνέβαλαν στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των νοσηλευτών και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, του Τμήματος Νοσηλευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθηνών & Θεσσαλίας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved