ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αξιοποιήσει 25 εκατ. ευρώ για την υγεία των προσφύγων - Το χρίσμα από Ξανθό & Πολάκη

Επίσκεψη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε την Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Κέντρου καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης ανακοίνωσαν στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι το Κέντρο θα αποτελεί πλέον τον εκτελεστικό βραχίονα της υγειονομικής κάλυψης των 55.000 προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στην χώρα μας.

Το ποσό που θα δοθεί για την κάλυψη των προσφύγων ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και αποτελεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Από την συνάντηση των δύο πλευρών πάντως, δεν έγινε γνωστό σε πόσο διάστημα θα εκταμιευθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ τώρα, θα πρέπει λελογισμένα και με συγκεκριμένο σχέδιο, να διαθέσει το ποσό αυτό στις ομάδες των προσφύγων.

Το προσφυγικό όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει στην χώρα μας και δεν είναι λίγες οι φορές που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναφερθεί στην ανάγκη να οργανώσουμε κατάλληλα τις δημόσιες δομές μας, ώστε να μπορούν να προσφύγουν σε αυτές και οι πρόσφυγες. Και μπορεί σήμερα να μετράμε 55.000 πρόσφυγες, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έχει πει ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί και να φθάσει ακόμη και τους 150.000.

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, έχει υπογραμμίσει πολλάκις, πως το προσφυγικό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα για θέματα δημόσιας υγείας.

Μάλιστα ο Γ.Γ.Δ.Υ. κατά την ομιλία του πριν μερικές στην Γενεύη, στα πλαίσια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ, επικεντρώθηκε στο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία των μεταναστών και των προσφύγων αναφερόμενος στην εμπειρία της Ελλάδας και παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής πολιτικής βούλησης και δέσμευσης, ώστε η διαχείριση των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και των μεταναστών να μην είναι «πρόβλημα», αλλά ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτικών δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα.

Εξήρε τη δουλειά του Περιφερειακού Γραφείου Π.Ο.Υ. Ευρώπης (WHO Europe) για το θέμα και τόνισε τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας των χωρών της Ευρώπης, που λειτουργεί με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή.

Ο κος Μπασκόζος σημείωσε ακόμη, ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος και έκλεισε αναφέροντας την παγκόσμια έκταση του ζητήματος που ασφαλώς δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ούτε πρέπει να αφεθεί να το αντιμετωπίσει μόνη της.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος από Γενεύη: Το προσφυγικό ευκαιρία για πολιτικές Δημόσιας Υγείας & το τέλος της Ηπατίτιδας C

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved