Το διακύβευμα της κυβέρνησης: Το κοινωνικό κράτος πίσω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η φράση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη χθες, κατά την διάρκεια της Διημερίδας για την Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ «Να βγούμε από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια» αποτυπώνει την μεγάλη πραγματικότητα και το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε και μίλησε στην Διημερίδα και μάλιστα μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση των πολύ σκληρών νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά και μεσούσης της συνεδρίασης του Eurogroup. Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση χθες ήταν πολύ μεγάλο και κρίσιμο. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι αναφορές για το κοινωνικό κράτος ήταν αλλεπάλληλες.
Μάλιστα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ανέφερε με νόημα, ότι το κορυφαίο στοίχημα κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να συνδυαστούν η ΠΦΥ, η καθολική κάλυψη όλων των πολιτών και το κοινωνικό συμφέρον.
Σε μία εποχή όπου οι πόροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, το να παλεύει μία κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να τα διανείμει στην συνέχεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους είναι άθλος (αρκεί να τα καταφέρει και να μην μείνει στα λόγια). Πρόκειται για μία μεγάλη αντίφαση, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το γεγονός να αυξάνονται οι ανάγκες και να συρρικνώνονται οι δυνατότητες. Ωστόσο αυτόν τον γρίφο και αυτήν την εξίσωση καλείται να λύσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς εξελέγη και για τον λόγο αυτόν.
Το κοινωνικό κράτος λοιπόν, πίσω από την ΠΦΥ – η οποία αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα της υγείας- όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η κοινωνική προστασία είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες υγείας από κάθε περικοπή δαπανών και να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα (Εφέτος για παράδειγμα, το πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 0,5).Αυτό το πλεόνασμα λοιπόν, θα πρέπει να κατευθυνθεί στις κοινωνικές δομές, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες οι δαπάνες που να ενισχύουν την κοινωνική προστασία και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός, ότι τελικά, το θέμα της ΠΦΥ κρύβει μία απόλυτα κοινωνική διάσταση, για τον λόγο αυτόν, τοποθετείται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς στις συζητήσεις της Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.
Διαβάστε ακόμη:
Μπασκόζος: Ιδού το μεγάλο στοίχημα - Καθολική κάλυψη, ΠΦΥ και κοινωνικό συμφέρον
Κάλεσμα Αλέξη Τσίπρα για την οικοδόμηση της ΠΦΥ και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους
Σαρωτική αναδιοργάνωση των ΠΕΔΥ - Μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων επισκέπτονται τις Μονάδες
ΠΦΥ: Το άδειο πουκάμισο στον δρόμο για να βρει το σώμα του...