ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προς ένα πιθανό υγειονομικό Grexit; Ασφυκτικό το τοπίο στην υγεία και στο ΕΣΥ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και «αποκάλυψης» βρίσκεται το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και ειδικότερα το ΕΣΥ, όπως χαρακτήρισε την κατάσταση ομάδα γιατρών από το Βέλγιο, η οποία υποστηρίζεται από τα βελγικά δημόσια νοσοκομεία και το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου.

Η ομάδα ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης μέσω της διενέργειας επείγουσας εκστρατείας με τίτλο Emergency Greece για τη διάσωση του ελληνικού συστήματος υγείας που παραπαίει, καλώντας σε κατάθεση δωρεών, αλλά και στη συλλογή υπογραφών εναντίον ενός πιθανού, υγειονομικού GREXIT.

Οι Βέλγοι γιατροί που ελπίζουν οι ενέργειές τους να ευαισθητοποιήσουν τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ προς τους Θεσμούς για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα από τα οποία υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί ο τομέας της υγείας.

Οι οικονομολόγοι της υγείας επισημαίνουν ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι βιώσιμο εδώ και χρόνια και η κατάρρευσή του είναι προ των πυλών, προειδοποιώντας ότι η συνεχής συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών υγείας αποτελεί απειλή κίνδυνο για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

Η κατάσταση με την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, όσο δεν μειώνεται δραστικά η ανεργία, και την άφιξη χιλιάδων προσφύγων στη χώρα θεωρείται ωρολογιακή και υγειονομική πλέον βόμβα (με την άφιξη τόσο υψηλών θερμοκρασιών και συγχρωτισμού) από ιατρικούς κύκλους.

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων, έπειτα από τη διενέργεια υγειονομικών μελετών, αποδεικνύεται μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, καθώς αναμένεται βάσει της εμπειρίας άλλων ανεπτυγμένων κρατών να καταστήσουν εφικτό τον ορθολογικό σχεδιασμό και την κατανομή των διαθέσιμων δημόσιων πόρων στη βάση κόστους-αποτελεσματικότητας. Η υιοθέτηση υγειονομικών προτεραιοτήτων εκτιμάται ότι θα καλύψει αποτελεσματικότερα τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, θα κατευθύνει τους περιορισμένους πόρους εκεί που πραγματικά υπάρχει αυξημένη ανάγκη, και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων.

Επιπρόσθετα, κύκλοι οικονομολόγων της υγείας θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αναδειχθεί η χώρα σε κέντρο κλινικών μελετών εκμεταλλευόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως μέγεθος πληθυσμού, αριθμός ιατρικών σχολών και πλήθος νοσοκομείων. Σε αυτό το πλαίσιο, όλη η βιομηχανία, αμιγώς ελληνικές και κυρίως οι ξένες φαρμακευτικές με τις επενδύσεις τους στις ελληνικές θυγατρικές τους και τη μακρά εμπειρία τους στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης, συμπαρασύροντας την αλυσίδα αξίας του ίδιου του κλάδου, αλλά και συναφείς κλάδους και δημιουργώντας θέσεις εργασίας για υψηλά εξειδικευμένους επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία, για αποδεκτές τιμές αποζημίωσης στα ΦΥΚ

Κλινικές μελέτες: Ιστορία για γέλια και κλάματα με την υπογραφή του Ελληνικού Δημοσίου

Ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία - Ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής που θα εκτιμήσει το κόστος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved