ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η στοχευμένη πολιτική του πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το Προσφυγικό

Απόλυτα στοχευμένη και σωστή αποδεικνύεται η στρατηγική του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Χειρουργικής Αθανάσιου Γιαννόπουλου, να διανείμει φυλλάδια στους πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά, με συμβουλές αναφορικά με τη μετακίνησή τους αλλά και με ζητήματα δημόσιας υγείας.

Και λέμε απόλυτα στοχευμένη, καθώς ήδη από την πρώτη στιγμή που έχουν μοιραστεί τα φυλλάδια, μεγάλο κομμάτι του προσφυγικού πληθυσμού, έχει ξεκινήσει να μετακινείται σε οργανωμένους καταυλισμούς, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, την ώρα αυτή που στη χώρα, κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον στα φυλλάδια αυτά, τα οποία είναι μεταφρασμένα τόσο στα αραβικά όσο και στα φαρσί, αναφέρεται η ανάγκη μετακίνησης πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιδημίες και λοιμώδη νοσήματα. Τα φυλλάδια αυτά λοιπόν, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι μετακινήσεις μέρους του πληθυσμού αυτού.

Να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να έρχονται οι προσφυγικές ροές ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, έχουν τονίσει με έμφαση ότι το προσφυγικό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα αλλά ευκαιρία (για την κατάρτιση, παραδείγματος χάριν, επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, ο οποίος δεν υπήρχε μέχρι σήμερα).

Μιλώντας δε πριν μερικές εβδομάδες στον ΟΛΠ στα πλαίσια της εκδήλωσης Active Greece Awards 2016, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα όπως έχει ακουστεί και γραφτεί. Χρειάζεται σίγουρα προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για υγειονομική βόμβα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιώνεται καθώς όπως έχει τονίσει πολλές φορές, το προσφυγικό δεν αποτελεί ελληνικό μόνο ζήτημα αλλά κυρίως ευρωπαϊκό, η Ευρώπη ωστόσο το υποτίμησε πολύ αρχικά. Στην ίδια πάντα εκδήλωση, ο κ. Γιαννόπουλος, υπογράμμισε, ότι «το επιχειρείν δεν έχει λόγο να φοβάται από το προσφυγικό ρεύμα και τις συνθήκες υγείας».

Στην ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος στον ΟΛΠ τόνισε μεταξύ άλλων:

«...Κανείς – ούτε εμείς αλλά ούτε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις του σύγχρονου μεταναστευτικού ρεύματος. Ενώ υπολογίζαμε ότι θα είχαμε μια πίεση περίπου 200-250 χιλιάδες ατόμων. Κι όμως το 2015 μετακινήθηκαν ένα εκατομμύριο άτομα. Καλλιεργήθηκε – θα έλεγα άτεχνα, δεν θέλω να πω με σκοπιμότητα – η άποψη ότι η μετακίνηση αυτού του πληθυσμού αποτελεί υγειονομική βόμβα. Στην αρχή οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι το πρόβλημα είναι μόνο ελλαδικό ή μόνο ιταλικό. Δεν είχαν καταλάβει το τι θα επακολουθούσε και όταν κατάλαβαν άρχισαν να παίρνουν μέτρα.

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση στη χώρα μας, από πλευράς δομών υγείας στη σημερινή περίοδο; Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα και όπως βλέπετε και στην τηλεόραση οι άνθρωποι δεν είναι νοσούντες, είναι σε πολύ καλή κατάσταση υγείας. Είναι αυτό που λέμε εμείς οι γιατροί: "όψις καλή, θρέψις καλή". Η θρέψις βεβαίως δεν είναι τόσο καλή αλλά η όψη δεν είναι όψη πασχόντων διότι πληθυσμιακά μιλάμε κυρίως για νέους ανθρώπους – πολλοί λίγοι είναι άτομα τρίτης ηλικίας. Άρα λοιπόν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα δεν δημιουργεί αίσθηση φόβου για θέματα υγείας.

Επειδή όμως προέρχονται από κάποιες χώρες που ενδημούν κάποια λοιμώδη νοσήματα, εστιάζουμε σε αυτό την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Κυρίως πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Έτσι θεωρούμε καθήκον μας να διαγνώσουμε έγκαιρα και να θεραπεύσουμε αυτά τα άτομα ώστε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα υγείας για τους γηγενείς. Θεραπεύοντάς τους ωστόσο δημιουργούμε μία ευρύτερη ασπίδα υγείας και στους πληθυσμούς αυτούς.

Οι δομές που μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο οργάνωσης και μέσω αυτών παρέχονται συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας και συνθήκες καλής διαβίωσης. Όλοι βλέπετε την Ειδομένη και είναι λογικό να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό: είναι πράγματι μια τραυματική κατάσταση για όλους, όμως, τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την έκταση κάποιων λοιμωδών νοσημάτων δεν είναι τέτοια που να δημιουργούν αίσθηση φόβου. Γνωρίζετε άλλωστε ότι μας παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι ως κράτος ως κυβέρνηση και ως οργανισμός. Δεν αποκρύπτουμε στοιχεία, όλα τα περιστατικά είναι γνωστά. Έτσι, η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, τα λοιμώδη νοσήματα – όπου εμφανίζονται ως ηπατίτιδα Α είτε ως ανεμοβλογιά – περιχαρακώνονται.

Άρα λοιπόν μέσα σε ένα κλίμα δημόσιας υγείας που ταλαιπωρείται και λόγω των ειδικών συνθηκών, οι δικοί μας σχηματισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και οι άλλοι σχηματισμοί υγείας – από τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα ως τους εθελοντές κλπ – εξασφαλίζουν μια καλή ασπίδα υγείας στον ελληνικό λαό αλλά και σε αυτούς τους συνανθρώπους μας».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved