ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Με έντονο κοινωνικό στίγμα η ρύθμιση Ξανθού, αλλά και με πολλές εξισώσεις ...

Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε ότι εξισώνουμε τους ανασφάλιστους με τους ασφαλισμένους, αλλά σίγουρα κάνουμε ένα μεγάλο κοινωνικό βήμα. Άλλωστε ο πληθυσμός των ανασφάλιστων είναι νέος και άρα υγιής.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήταν απόλυτα ειλικρινής ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα για τους ανασφάλιστους, καθώς και μία σειρά ακόμη θεμάτων, όπως ΕΣΠΑ και προσφυγικό. Μπορεί να εκδόθηκε η ΚΥΑ και να ξεκίνησε η κάλυψη των 2 εκατομ. περίπου ανασφάλιστων – έστω και με τριών ειδών κριτήρια- ωστόσο οι ομάδες αυτές, θα έχουν πρόσβαση μόνο στις δημόσιες δομές υγείας και όχι στις ιδιωτικές.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, μετά από μία δύσκολη πορεία πέντε ετών, τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην ρύθμιση για τους ανασφάλιστους, με παρεμβάσεις για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες και με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων αναφορικά με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, οι οποίες θα σταθεροποιήσουν το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως υπήρχε θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα με το θέμα των ανασφάλιστων, η οποία λύνεται τώρα, με την έκδοση της Κοινής υπουργικής απόφασης. Επιπλέον μέχρι σήμερα, το νοσήλιο μεταφερόταν ως χρέος στις ΔΟΥ, σε ανθρώπους που ήταν υπερχρεωμένοι . Φυσικά μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι των ανασφάλιστων ή ανθρώπων που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, καλυπτόταν από τα εθελοντικά ιατρεία και φαρμακεία, ωστόσο σήμερα οχυρώνουμε θεσμικά την επιλογή μας για καθολική κάλυψη υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων, αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση με λογική ισότιμης φροντίδας ανεξάρτητα από την εργασία και των ασφάλιση μία παρέμβαση με ισχυρό κοινωνικό στίγμα.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων θα καλύπτονται από τα δημόσια εργαστήρια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα γίνεται με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση μέσω ΗΔΙΚΑ με τον ΑΜΚΑ, ενώ στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται και όσοι εμπίπτουν στον Νόμο για την Ανθρωπιστική Κρίση (είναι περίπου 400.000 άνθρωποι και 170.000 οικογένειες).

Παράλληλα διευρύνεται και το πεδίο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους, ενώ για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ, υπάρχει πρόνοια μέσω ενός βιβλιαρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες, παιδιά, ανάπηροι, άτομα με ψυχικά προβλήματα, εξαρτώμενοι από ουσίες. Ωστόσο, για τα φάρμακα οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής ανάλογα τη θεραπευτική κατηγορία. Για τα άτομα που τελούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ τον χρόνο, προβλέπεται πλήρης δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη.

Για να είναι όλα αυτά υλοποιήσιμα όμως, θα πρέπει να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα υγείας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η κυρία Θεανώ Φωτίου

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, η οποία ήταν παρούσα στην συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, ανέφερε ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μία πολιτική που υλοποιείται βήμα βήμα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ανέφερε ότι η ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ισχύσει την 1η Ιανουαρίου 2017 και αγγίζει 700.000 άτομα σε όλη την χώρα, με κόστος 900 εκατ. ευρώ. Πάντως η ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δεν έχει κανένα νόημα, εάν δεν υπάρχει κάλυψη των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Πλήρης δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved