ΠΦΥ: Το άδειο πουκάμισο στον δρόμο για να βρει το σώμα του...
Κάτι ξεκινά επιτέλους να κινείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως όλα δείχνουν, έστω και μετά από χρόνια που ο τομέας αυτός έχει μείνει άδειο πουκάμισο.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο νέος σχεδιασμός της ΠΦΥ τίθεται επί τάπητος πλέον και σε υψηλή προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα το ζήτημα θα συζητηθεί αναλυτικά σήμερα από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτη Βαρδαρό με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσει η πολιτική ηγεσία στην συμπρωτεύουσα.
Ο κ. Βαρδαρός δε, σε ημερίδα που οργάνωσε την Τρίτη στην ΕΣΔΥ το υπουργείο Υγείας για το ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε εκ βαθέων στα νέα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας, σημειώνοντας, ότι στόχος μας είναι ο πληθυσμός της χώρας ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, να εισέρχονται αρχικά στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να αποφορτιστεί το ΕΣΥ και να υπάρξει μειωμένη ροή στα νοσοκομεία.
Και ο κ. Βαρδαρός, παραδέχθηκε- όπως και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην ιδια ημερίδα- ότι η φτώχεια αυξήθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης και μαζί με αυτήν, και η κακή υγεία των πολιτών. Ο νέος σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των πολιτών από οικογενειακούς γιατρούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, που θα πλαισιώνουν την ΠΦΥ, το ΠΕΔΥ και τις τοπικές μονάδες. Οι μονάδες γειτονιάς, ή ιατρεία γειτονιάς,,ενισχυμένες με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, θα αποτελούν τον κεντρικό άξονα αλλά και την βασική φιλοσοφία που θα διέπει την ΠΦΥ.
Ειδικότερα, κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της εκάστοτε περιοχής και όπως λέει ο κ. Βαρδαρός, οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.
Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές και συγκεκριμένα, Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, και θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα.
Φυσικά το σύστημα υγείας, δεν μπορεί να ενσωματώσει από την μία ημέρα στην άλλη το σχέδιο για την ΠΦΥ, αυτό θα γίνει σταδιακά, υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός στην ομιλία του στην ΕΣΔΥ. Έθεσε ως ορίζοντα το 2020 και τόνισε ότι είναι μια «σταδιακή μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και γιατί δημοσιονομικά δεν μπορούμε» (εκτός της ανάγκης εκπαίδευσης και προσαρμογής των πολιτών στο νέο σύστημα). Η βαρύτητα πάντως της στρατηγικής αυτής, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το σχέδιο της ΠΦΥ, περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στα «100 σημεία» στα οποία αναφέρθηκε ενδελεχώς ο υπουργός Υγείας την Τρίτη στην ΕΣΔΥ.
Διαβάστε ακόμη:
Έρχονται 30 «Μονάδες της γειτονιάς» για ευκολότερη πρόσβαση στην υγεία
Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ