ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είδε ο Συνήγορος του Πολίτη στην υγεία: Σοβαρά προβλήματα από τα φίλτρα νεφρού, μέχρι τους ανασφάλιστους

Σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το σύστημα υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις πλέον είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να οργανωθεί το σύστημα αλλά και να μπορέσει ο ίδιος ασθενής να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμό των υγειονομικών πόρων σε αποτελέσματα υγείας, επισημαίνει στην έκθεσή του για το 2015, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, τα προβλήματα του συστήματος είναι πολλά κυρίως χρηματοοικονομικά, ενώ οι βασικές του δομές υστερούν σημαντικά σε οργανωτικό επίπεδο και σε καίρια ζητήματα, όπως το φάσμα των παραγόμενων προϊόντων. Τα προβλήματα λειτουργίας μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παραμένουν, ενώ η θεσμική ανεπάρκεια στον χώρο της ψυχικής υγείας οδηγεί ακόμη και σε τραγικά περιστατικά.

Σοβαρές δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν σε μονάδες αιμοκάθαρσης λόγω αλλαγής του συστήματος προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες ασθενών και νεφρολόγων γιατρών, οι οποίοι διατείνονται ότι υπήρξαν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί, ότι μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία, ΕΟΦ, Σύλλογος Νεφροπαθών Ασθενών), η οποία κατέληξε σε αισθητή βελτίωση της κατάστασης από τον Ιανουάριο του 2015, αφού πλέον η πλειονότητα των νοσοκομείων λαμβάνει υπόψη τον πίνακα προδιαγραφών,όπως συστήνεται από την ειδική επιστημονική επιτροπή, ελαχιστοποιώντας τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των ακατάλληλων φίλτρων για συγκεκριμένους ασθενείς. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει οριστικά επιλυθεί σε εθνικό επίπεδο, αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διενέργεια του εθνικού διαγωνισμού για την προμήθεια φίλτρων από την ΕΠΥ. Για το θέμα, ο Συνήγορος του Πολίτη, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες, και παρακολουθεί στενά το θέμα (υπόθεση 182023/2014).

Ο Συνήγορος εξέτασε ακόμη, καταγγελία για σοβαρή καθυστέρηση στην εξέταση παρακευασμάτων βιοψιών για διάγνωση καρκίνου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Συνηγόρου, κατέληξε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη μεγάλη έλλειψη παθολογοανατόμων ιατρών στο νοσοκομείο, καθώς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν προσλήψεις. Ο Συνήγορος απευθύνθηκε στους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να αξιολογηθούν ορθολογικά οι απαιτήσεις κατά τον προγραμματισμό προσλήψεων με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες. Από την απάντηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Υγείας προέκυψε ότι εκδόθηκε εγκριτική απόφαση για 2.440 θέσεις, μεταξύ των οποίων και 600 ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ. Ωστόσο, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση για την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομίας (υπόθεση 199901/2015).

Μεταξύ των υποθέσεων που εξετάζει πολύ συχνά ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι υποθέσεις αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών, ενώ άλλες υποθέσεις αφορούν συνεχή προσπάθεια περιορισμού της κάλυψης δαπανών ασθένειας, χωρίς σταθερή, νόμιμη και ειδική αιτιολογία, καθώς και για έλλειψη στρατηγικής στην αποκαταστασιακή αντιμετώπιση του κινδύνου της αναπηρίας.

Ο Συνήγορος στοχοποιεί ιδιαίτερα το πεδίο της ψυχικής υγείας και φυσικά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, όπου τους προηγούμενους μήνες, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από δραματικά περιστατικά με ασθενείς, που έχασαν την ζωή τους μετά από εμπρησμό που προκάλεσε και πάλι ποινικά ακαταλόγιστος συνασθενής τους (Σεπτέμβριος 2015). Ο Συνήγορος έχει επανειλημμένως επισημάνει στα συναρμόδια υπουργεία την ανεπάρκεια του συστήματος να διαφυλάξει τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών παρέχοντας ποιοτική φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αναφορικά με τους ανασφάλιστους και την δωρεάν πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί αναφορές που αναδεικνύουν ένα σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή των νέων υπουργικών αποφάσεων για τη δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή των νοσοκομείων απορρίπτει αιτήσεις ανασφάλιστων πολιτών για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω λανθασμένης θεώρησης του εισοδηματικού ορίου των 6.000 ευρώ ως κριτηρίου για την εφαρμογή τους (υποθέσεις 201284, 201599/2015). Η έκβαση των υποθέσεων καταδεικνύει ότι δεν έχει υιοθετηθεί προς το παρόν συγκεκριμένη πολιτική επίλυσης του ζητήματος, καθώς σε μία περίπτωση το νοσοκομείο έχει θέσει σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο Συνήγορος έχει ενημερωθεί ότι έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Για την ιστορία πάντως να πούμε, ότι ακόμη εκκρεμεί η Κοινή υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους με την οποία θα εξειδικεύονται αναλυτικά οι ρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Το σύστημα υγείας στα όριά του - Ανάγκη για βιωσιμότητα, εξορθολογισμό και καινοτομία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved