ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες με νέα δεδομένα

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες, προκειμένου να συνεκτιμήσει την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην Ειδομένη, κλιμάκια του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εν τω μετξύ τα νέα από το μέτωπο του προσφυγικού δεν τελειώνουν ποτέ και όπως όλα δείχνουν, εκπλήσσουν διαρκώς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και φορείς.

Η νεότερη είδηση που έφθασε αργά το απόγευμα χθες, αφορά σε 170 άτομα τα οποία έφθασαν από την Τουρκία στο Διδυμότειχο και διαμένουν σε Τολ. Και για τα άτομα αυτα, θα πρέπει να δούμε από σήμερα τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με την υγεία τους και με την διαμονή τους τονίζει στο onMed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του Κέντρου θα επισκεφθεί ξανά την Ειδομένη και η χθεσινή του τουλάχιστον επίσκεψη ήταν αρκετά χρήσιμη θα λέγαμε.

Ο κ. Γιαννόπουλος από την αυτοψία που διενήργησε υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα υγειονομικής βόμβας αλλά η επιδημιολογική επιτήρηση είναι στον ύψιστο βαθμό και αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Η Ειδομένη είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο μέρος προφύγων αυτή την στιγμή στην χώρα και μπορεί προς ώρας τα πράγματα να κυλούν ομαλά (και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί) ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι μας περιμένει από πλευράς δημόσιας υγείας. Φυσικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ακόμη και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος έχει τονίσει πολλές φορές ότι οι πρόσφυγες είναι υγιείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η υγεία τους δεν μπορεί να επιδεινωθεί, ή να αλλάξει κάποια στιγμή. Άλλωστε ο χειμώνας (αν και Μάρτιος) είναι ακόμη εδώ οι βροχές είναι άφθονες το διάστημα αυτό και οι πληροφορίες από το νοσοκομείο του Κιλκίς είναι σοβαρές, καθώς πολλά προσφυγόπουλα νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΝΟ ανέφερε χθες, ότι τα περισσότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες είναι αναπνευστικά και σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν τίθεται ζήτημα υγειονομικής βόμβας, ή δημόσιας υγείας. «Η πλήρης επιχειρησιακή δράση των μονάδων που συνεχώς εμπλουτίζονται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, θα διατηρηθεί στην περιοχή για όσο χρειαστεί», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Προκειμένου δε να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται να εκδώσει εγκύκλιο αναφορικά με τον εμβολιασμό των προσφύγων. Όπως έγινε γνωστό χθες, από την συνάντηση που είχε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο εμβολιασμός των προσφύγων - παιδιών και ενηλίκων- για νοσήματα όπως ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα καθώς και ο εμβολιασμός των νεογνών για φυματίωση.

Η επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της επάρκειας των απαραίτητων εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και επανεξέτασε το ζήτημα των αναγκών εμβολιασμού των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο λόγω της ενδεχόμενης παραμονής τους στη χώρα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Τον εμβολιασμό των προσφύγων κατά προτεραιότητα, συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Αθ. Γιαννόπουλος από Ειδομένη: Ελεγχόμενη υγειονομικά η περιοχή



© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved