ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η σημασία της φυσικοθεραπείας στις ΜΕΘ - Μείωση δαπανών για τον ασθενή και το σύστημα

Την μεγάλη σημασία της Φυσικοθεραπείας στον περιορισμό του κόστους νοσηλείας του βαρέως πάσχοντος ασθενούς, αλλά και την εξοικονόμηση για το σύστημα, επισημαίνει το Επιστημονικό Τμήμα «Τμήμα Καρδιοαγγειακής & Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Τ.Κ.Α.Φ.Α.)».

Όπως αναφέρει ειδικότερα το Επιστημονικό Τμήμα «Τμήμα Καρδιοαγγειακής & Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Τ.Κ.Α.Φ.Α.)»

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ. μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κόστους νοσηλείας του βαρέως πάσχοντος ασθενούς μέσω της μείωσης των επιπλοκών, του χρόνου νοσηλείας και του περιορισμού χρήσης δομών αποκατάστασης μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο.

Η Μονάδα Εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) αποτελεί μια πολυδύναμη μονάδα, η οποία λειτουργεί με εξιδικευμένο προσωπικό με συνεχή δυνατότητα εκτίμησης, παρακολούθησης και θεραπείας βαρέως πασχόντων ασθενών. Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στη Μ.Ε.Θ. παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας του μηχανικού αερισμού που πιθανά να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα ή/και θνησιμότητα. Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται ως μέρος της διεπιστημονικής ομάδας της Μ.Ε.Θ. και διαθέτουν εξειδικευμένες υψηλού επιπέδου γνώσεις.

Οι στόχοι του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος στη Μ.Ε.Θ. είναι: (α) η πρόληψη και θεραπεία των επιπλοκών του αναπνευστικού συστήματος και (β) η πρώιμη κινητοποίηση του ασθενή. Οι φυσικοθεραπευτικοί στόχοι και οι τεχνικές παρέμβασης είναι απολύτως διευκρινισμένοι και τεκμηριωμένοι από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία. H σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό στη Μ.Ε.Θ. είναι μεγάλη διότι παγκοσμίως η εφαρμογή τεχνικών φυσικοθεραπείας συντελούν στη:

- Κάθαρση τραχειοβρογχικού δέντρου και ανώτερων αεραγωγών με αποτέλεσμα τη μείωση
λοιμώξεων

- Μείωση αναπνευστικού έργου

- Βελτίωση πνευμονικού αερισμού και διόρθωση του αναπνευστικού προτύπου

- Βελτίωση και διευκόλυνση του μηχανισμού του βήχα

- Μειωμένη διάρκεια παραμονής υπό μηχανικό αερισμό και αποδέσμευση από αυτόν

- Αντιμετώπιση αποτυχίας αποδέσμευσης από το μηχανικό αερισμό και αποφυγή επαναδιασωλήνωσης

- Βελτίωση της συνολικής λειτουργικής ικανότητας, της δύναμης, της αντοχής και της συνέργειας των αναπνευστικών μυών

- Πρόληψη και αντιμετώπιση μυϊκής αδυναμίας και απώλειας μυϊκής μάζας αποκτηθείσας στη Μ.Ε.Θ.

- Πρόληψη της επιβάρυνσης νοσηρών καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονία σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα ή η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

- Διατήρηση και βελτίωση φυσιολογικής κινητικότητας αρθρώσεων, της μυϊκής δύναμης,
της μυϊκής αντοχής, της ισορροπίας, της νευρομυϊκής συναρμογής και της λειτουργικότητας

- Μειωμένη θνητότητα

- Ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από τη Μ.Ε.Θ., μειώνοντας το κόστος της νοσηλείας

- Βελτίωση ποιότητα ζωής ακόμα και μετά από ένα χρόνο από την έξοδο από τη Μ.Ε.Θ.

Παγκόσμιες οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Μ.Ε.Θ. αναφέρουν τη σπουδαιότητα του ρόλου των φυσικοθεραπευτών στη Μ.Ε.Θ. και τη χρήση αυτών με αναλογία ανά κλίνες ασθενών, όπως από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας σε 1:4 (National Institute for Health and Care Excellence, NICE Guidelines-CG83) και από την Ομάδα Εργασίας για τη Φυσικοθεραπεία στους Βαρέως Πάσχοντες Ασθενείς που συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας σε 1:61.

Το πραγματικό κόστος νοσηλείας του ασθενούς στη Μ.Ε.Θ. εκτιμάται στα 16.516€ /ασθενή, ενώ η πραγματική επιστροφή από τα κοινωνικά ταμεία είναι 1.671 Ευρώ. Η επιστροφή, δηλαδή, αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του πραγματικού κόστους νοσηλείας. Ακόμα και μία ημέρα να εξοικονομηθεί από την γρηγορότερη έξοδο του ασθενή, το οικονομικό κέρδος είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Ο φυσικοθεραπευτής στη Μ.Ε.Θ. καλύπτει το μισθό του ετησίως από τα έξοδα νοσηλείας ενός και μόνο ασθενή. Το κόστος μίας επιπλέον ημέρας νοσηλείας ενός ασθενή αντιστοιχεί σε ποσόν που υπερβαίνει το μηνιαίο μισθό του Έλληνα Φυσικοθεραπευτή.

Το θέμα των ΜΕΘ είναι πράγματι επίκαιρο καθώς όλο αυτό το διάστημα της γρίπης, οι ελλείψεις σε Μονάδες (200 κλίνες είναι κλειστές εξαιτίας υποστελέχωσης) έχουν απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη, αφού τεράστιες λίστες αναμονής σχηματίζονται στο σύστημα υγείας σχεδόν καθημερινά. Εννοείται ωστόσο, ότι την προτεραιότητα για μία κλίνη ΜΕΘ έχουν οι ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης, οι οποίοι εφέτος είναι πολλοί και νέοι.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή τις επερχόμενες 500 προσλήψεις στις ΜΕΘ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσλήψεις 25 φυσικοθεραπευτών με διετή θητεία.

Η παρουσία φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τον Σύλλογο, αποτελεί μία ειδικότητα και μία μορφή συντηρητικής θεραπείας, αναγκαίας και αναντικατάστατης, για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικής της Εντατικής Θεραπείας (E.S.I.C.M.), είναι αναγκαία η αναλογία ενός (1) φυσικοθεραπευτή ανά πέντε (5) κλίνες Μ.Ε.Θ.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν πριν το Πάσχα οι μισές κλίνες ΜΕΘ και εντός του Μαρτίου να προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την περασμένη Δευτέρα στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στόχος μας στο υπουργείο Υγείας είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, να σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ. Επίσης, να επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το "απαράδεκτο", όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ, η οποία σε καθημερινή βάση, μετρά 50 με 60 άτομα.

Όπως ανέφερε, "Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά".

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγουν πριν το Πάσχα οι μισές κλειστές ΜΕΘ και εντός του Μαρτίου οι 500 προσλήψεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved