«Η Μαύρη Βίβλος της υγείας»: Τα φαρμακερά βέλη της Ν. Δ. για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ
Την στήριξή τους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία τονώνει την αγορά εργασίας και την οικονομία αλλά και την κατακεραύνωσή τους στο clawback, το οποίο οδηγεί σε ασφυξία στην αγορά, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Υγείας κατά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για την «Μαύρη Βίβλο της Υγείας» την οποία παρουσίασε η ΝΔ, έναν τόμο 787 σελίδων, ο οποίος σχολιάζει και στηλιετεύει, όλα τα μείζονα θέματα της υγείας και πρόνοιας, από τον ΕΟΠΥΥ και τους ανασφάλιστους, μέχρι την φαρμακευτική δαπάνη και το clawback στις ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Τρίτης, συμμετείχαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης (αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας) Ν. Παναγιωτόπουλος (συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ.), Χρ. Κέλλας (υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ.), Κων. Βλάσσης (μέλος του Τομέα Υγείας), Θ. Πλεύρης (νομικός σύμβουλος), Π. Θεοδωράκης (επιστημονικός σύμβουλος) και Β. Κοντοζαμάνης (επιστημονικός σύμβουλος).
Για μας προϋπόθεση είναι το κοινωνικό κράτος να είναι ορθολογικό ώστε να καλύπτει τιε ανάγκες με δεδομένο ότι οι πόροι είναι σε στενότητα, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας: «Πρέπει να διαχειρίζεται πλούτο το κοινωνικό κράτος. Όταν παράγεις πλούτο, - πράγμα που ξεκίνησε πέρυσι να γίνεται σιγά σιγά - μπορείς να μοιράζεις χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχειριστική ανεπάρκεια, ίσως λόγω του ότι δεν πίστευε αυτά που καλείται να κάνει.
Χαρακτηριστικό είναι τι έγινε με το φόρο υπέρ ΕΟΠΥΥ. Δεν δόθηκε. Επίσης, σε σχέση με το νομοσχέδιο που συζητείται από αύριο για την ανθρωπιστική κρίση. Δε μας εξηγεί ο κ. Πολάκης το κόστος που αναλαμβάνει το σύστημα για την παροχή περίθαλψης σε μετανάστες, δεν εξετάζω το στάτους (πρόσφυγες, μετανάστες, παράτυποι κτλ). Δε μας εξηγεί τι θέλει να κάνει με την τροπολογία με την ανάληψη δαπανών από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάλι η τροπολογία ήλθε αιφνιδιαστικά. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να γίνει αυτό σε κάποιες απομονωμένες περιοχές. Αλλά αυτό που γίνεται είναι μια μετάθεση ευθύνης».
Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της Ν. Δημοκρατίας για την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και για το clawback, τονίζοντας:
Το 2015 ήταν 600 εκατ. ευρώ και ήταν άνω των 700 εκατ. με σφραγίδα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα.Τώρα πήγαμε στα 570 εκατ. ευρώ.
Δεν αποτελεί το μέτρο δράση περιορισμού της δαπάνης. Δε δίνει κίνητρο σε κανένα. Δε συνταγογραφεί κανείς με φειδώ στα ακριβά φάρμακα με αυτό το μέτρο. Φέρνει απορρύθμιση στην αγορά. Θα μου πείτε ενδιαφέρεσαι για τη βιομηχανία. Ενδιαφέρομαι για την Ελληνική βιομηχανία. Όταν επιβάλλει στα off patent μειώσεις τιμών τότε οδηγεί σε ασφυξία. Κατά 62% μειώθηκε το off patent όταν το πρωτότυπο που είναι εισαγόμενο μειώθηκε κατά 22%.
Και συνέχισαν:
Υπόσχονταν ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στήριξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: το clawback έφτασε το 2015 στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης και εφάρμοσαν clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Επιτίθεται η Κυβέρνηση στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μειώνοντας τις τιμές σε φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα.
Η πρόταση της Ν. Δ. είναι αναλογική ποσοστιαία μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων και των πρωτοτύπων.
Με εξαιρετικά σκληρά λόγια μίλησαν για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων, σημειώνοντας, ότι είναι μέγα ψεύδος το γεγονός ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι ιατρικά ακάλυπτοι στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν δύο αποφάσεις επί κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα, είχαν ιατρική κάλυψη. Για τα επείγοντα δεν ήταν απαραίτητα ούτε αυτά τα έγγραφα», τόνισαν τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Κέλλας.
Αλλά και για το θέμα της γρίπης που καλπάζει και των ΜΕΘ, μίλησαν οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι οποίοι κατήγγειλαν την σημερινή κυβέρνηση για ασυνέπεια - προεκλογικών - λόγων και έργων, καθώς και για ολιγωρία στο θέμα των κλινών εντατικής θεραπείας.
«Τόσο καιρό δεν μιλάμε, διότι δεν θέλαμε να σπείρουμε τον πανικό, αλλά το πρόβλημα με τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ, την περίοδο που η γρίπη είναι σε έξαρση, είναι τεράστιο. Εχουμε 94 νεκρούς από επιπλοκές της γρίπης. Παρά ταύτα, κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τη λήξη των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών. Εντούτοις αδιαφόρησαν. Η προκήρυξη βγήκε τώρα, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών και θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 ½ μήνας μέχρι να διοριστούν», δήλωσε ο κ. Κέλλας, προσθέτοντας: τον Μάιο του 2015 ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε μιλήσει για 4.500 προσλήψεις. Είχαν εγκριθεί από το Κ.Σ. του Αντώνη Σαμαρά το Δεκέμβριο του 2014. Από αυτές, έχουν υλοποιηθεί 800 συν 116 σε προκήρυξη αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις.
Αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά την κάλυψη δαπανών υγείας από τους ΟΤΑ, είπε ότι έτσι όπως διατυπώθηκε είναι μετάθεση των ευθυνών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει στερέψει από χρήμα.
Ο κ. Κέλλας αναφερόμενος στο ΕΣΥ, επεσήμανε ότι στα νοσοκομεία μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότηση, η Ν. Δημοκρατία είχε δώσει 400 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αναφορικά με το ΠΕΔΥ, υποστήριξε ότι το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν να εφαρμόσει το νόμο Γεωργιάδη με τον οικογενειακό γιατρό.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα. εξαντλήθηκε με την απόλυση του διοικητή του ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί Φανταστείτε τι θα γίνει αν κηρύξουν στάση εργασιών οι κλινικές που είναι στα όρια, υπογράμμισε με νόημα.
Διαβάστε ακόμη:
Ανασφάλιστοι: Κομβική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Αν. Ξανθός - Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση