ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τσουχτερά πρόστιμα σε Μονάδες Εξωσωματικής από την αρμόδια Εθνική Αρχή

Άργησαν αλλά άρχισαν τελικά να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όπου καταφεύγουν ετησίως 15.000 περίπου ζευγάρια. 

Το νέο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι η Πολιτεία, άρχισε επιτέλους να βάζει σε τάξη το τόσο ευαίσθητο κομμάτι της εξωσωματικής μέσα από μία διαδικασία ελέγχου της αδειοδότησης όλων των σχετικών ιατρικών μονάδων από την Αρμόδια Εθνική Αρχή, η οποία άρχισε να μοιράζει καμπάνες.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι εδώ και 11 χρόνια οι Κυβερνήσεις αρνούνται συστηματικά, να καθορίσουν τους όρους λειτουργίας των μονάδων Ι.Υ.Α. και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης.

Να σημειωθεί ότι στην χώρα μας, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, περίπου 200.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, ενώ η Ελλάδα είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για τον ιατρικό αναπαραγωγικό τουρισμό.

Πρόσφατα η Αρχή, επέβαλε πρόστιμο 17.500 ευρώ σε ιδιωτική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Αττικής. Το πρόστιμο επιβλήθηκε πολυμερισμένα, δηλαδή για διάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικά υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή (νόμος 3305/2005). Μία από τις παραβάσεις ήταν ότι η γενετική μητέρα, και οι δότριες ωαρίου είχαν μεγαλύτερη ηλικία από την επιτρεπόμενη.

Η Αρχή τονίζει ότι, κανονικά, οι παραβάσεις της εν λόγω μονάδας επισύρουν τις κυρώσεις της προσωρινής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της. Επειδή όμως από το 2005 δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα και η σχετική υπουργική απόφαση για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, επέβαλε χρηματικά πρόστιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Τεχνητή γονιμοποίηση: Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας

Eξωσωματική γονιμοποίηση: Πόσες προσπάθειες χρειάζονται για να «πιάσετε» παιδί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved