ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το νοσοκομειακό clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά

Το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εκτός του ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει, δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με την φράση αυτή, σύσσωμη η κοινότητα των οικονομολόγων υγείας της ΕΣΔΥ καταδίκασε (μετά την φαρμακοβιομηχανία) το clawback, το οποίο αποτελεί έναν μηχανισμό που θα αλλοιώσει την αγορά. Και οι οικονομολόγοι της Υγείας, όπως τόνισε εξαιρετικά εύγλωττα ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, σε χθεσινή παρουσίαση μελέτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, δεν αγαπούν τις στρεβλώσεις.

Προτιμώ μια οδυνηρή απόφαση, όπως τιμολόγηση με παρονομαστή το ΑΕΠ, παρά ένα μέτρο πρόχειρο και της τελευταία στιγμής, το οποίο αλλοιώνει τον χαρακτήρα της αγοράς, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το clawback θα δώσει αντίθετα κίνητρα στην αγορά και πως λίγο περισσότερη σκέψη δεν θα έβλαπτε στην χάραξη πολιτικών.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι το clawback είναι ακατάλληλο τόσο για την φαρμακευτική αγορά όσο και για την υγειονομική. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη εδώ και πολλούς μήνες –από τις 8 Ιουλίου συγκεκριμένα– είχαμε μιλήσει για το θέμα της χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε πως η τιμολόγηση με βάση το ΑΕΠ δεν αποτελεί οδυνηρό μέτρο.

Η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, κυρία Κατερίνα Μυλωνά, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα στην τιμολόγησης και γι' αυτό πρέπει να τα απλουστεύσουμε και να σεβαστούμε το γεγονός ότι είμαστε χώρα αναφοράς.

H κυρία Μυλωνά, και μία εκ των ερευνητών της μελέτης, σημείωσε πως η εφαρμογή clawback στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει αναδείξει τα εξής κύρια προβλήματα: καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών, «ατεκμηρίωτες αποφάσεις» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες υγειονομικής ωφέλειας. Παράλληλα, το clawback βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, με συνέπεια να πρέπει να απαντηθεί άμεσα το ερώτημα «πόσο πρέπει να συμμετέχει το δημόσιο στην αποζημίωση των πολιτών και της φαρμακοβιομηχανίας» ώστε από τη μία πλευρά οι εταιρείες να αποζημιώνονται με δίκαιο τρόπο για να επανεπενδύουν και από την άλλη το δημόσιο σύστημα να παραμένει βιώσιμο.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση για το clawback, στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων παρατηρείται μείωση της τάξεως του 28% από το 2014 στο 2016. Αυτό σημαίνει είτε πως κάποιοι θα μείνουν χωρίς φάρμακα είτε πως δεν θα εισαχθούν νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες στο σύστημα, σημείωσε η κ. Μυλωνά και εκτίμησε ότι ο στόχος που τίθεται θα αποτύχει, καθώς χωρίς να αυξάνεται ο προϋπολογισμός, αυξάνονται οι δικαιούχοι (ανασφάλιστοι, άποροι).

Από την πλευρά του, ο Οικονομολόγος Υγείας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας (επίσης ένας εκ των ερευνητών της μελέτης), Κώστας Αθανασάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο, σημειώνοντας ότι οι φαρμακευτικές τιμές δεν συνιστούν φαρμακευτική πολιτική. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες και γι' αυτό στο μέλλον, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να στραφούμε στην αποζημίωση και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να διαχειριστούμε και να αποζημιώνουμε την καινοτομία.

Εν τω μεταξύ, η φαρμακοβιομηχανία αναμένει, όπως έχει ξαναγράψει το onMed, το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης για το clawback προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της, ενώ στις 11 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έκλεισαν ραντεβού με τον επικεφαλής των Θεσμών σε θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΣΔΥ: Σκληρή κριτική στην επιβολή clawback στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Η συνάντηση της φαρμακοβιομηχανίας με τον Καρόνε & η αναμονή του προσχεδίου της υπ. απόφασης για το clawback

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved