ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος από Γενεύη: 3.500 πρόσφυγες έχουν χάσει την ζωή τους - 5.000 αφίξεις καθημερινά στην Ελλάδα

Για την ενίσχυση των δημόσιων δομών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για τον συντονισμό ανάμεσα στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, των ΜΚΟ και των άλλων διεθνών οργανισμών αλλά και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καταγράψει και θα συντονίσει τις ΜΚΟ αλλά και για την καταγραφή και ορθολογική κατανομή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων ανάμεσα στις δομές του συστήματος υγείας, δεσμεύτηκε ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος συμμετείχε χθες στην Γενεύη, σε διάσκεψη του ΠΟΥ για την μετανάστευση.

Ειδικότερα, ο κ. Μπασκόζος συμμετείχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) κο William Lacy Swing, με την Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Dr. Margaret Chan, και λοιπούς εκπροσώπους κρατών – μελών, στο υψηλού επιπέδου πάνελ με θέμα «Μετανάστευση, κινητικότητα των ανθρώπων και παγκόσμια υγεία: ένα θέμα διπλωματίας και διακλαδικής εταιρικής σχέσης» που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη σην 106η Σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει ζήτημα «υγειονομικής βόμβας» και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων αλλά ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το 70% από αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους είναι πρόσφυγες ( 62% από τη Συρία) , το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες . Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες , οι ηλικιωμένοι .

Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση που ετοιμάζει με νομοθετικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμιστικές τομές την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις δημόσιες Υπηρεσίες υγείας θεωρούμε ότι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να μπορούν να το απολαύσουν και οι προσερχόμενοι στη χώρα μας πρόσφυγες.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, έχει αρχίσει η υλοποίηση της δέσμευσης μας για τη δημιουργία hot spots και το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την υγειονομική κάλυψη των χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών .

Τέλος, θύμισε ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, ξεπερνά τις 5.000.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τόπο που η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι έννοιες αλληλένδετες με την ιστορία της. Η ανάδειξη από πλευράς Δ.Ο.Μ. του θέματος της διασύνδεσης της υγείας με τη μετανάστευση και η συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. αποτελεί παράδειγμα για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται σ’ αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με αποτελεσματικό τρόπο, απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη μελέτη του, την ανάλυση των δεδομένων που το αφορούν και την επιλογή εκείνων των πολιτικών που ταιριάζουν με τον καλύτερο τρόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση και συγκυρία για υλοποίηση.

Ανέφερε ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ.

Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση 42% σε διακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αύξηση αυτή κατά την περίοδο αιχμής (Ιούνιο έως Νοέμβριο) άγγιξε το 103%. Στη χώρα μας η καθολική πρόσβαση στην υγεία, αποτελεί δέσμευση και άμεσο στόχο για όλο τον πληθυσμό και για τους πρόσφυγες/μετανάστες. Ενώ επεσήμανε ότι «Καταφεύγουμε σε ad hoc λύσεις και εκ των ενόντων, με ίδια μέσα καθώς δεν διαθέτουμε τη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά ταμεία.»

Δεσμευόμαστε όμως για τα ακόλουθα:

• Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στις περιοχές πρώτης υποδοχής με ιατρικό ,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας .
• Βελτίωση στον συντονισμό ανάμεσα στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, των ΜΚΟ και των άλλων διεθνών οργανισμών αλλά και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα μεταξύ τους
• Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή ,την εποπτεία και τον συντονισμό των ΜΚΟ για την πρόσβαση τους στο πεδίο και την παροχή υπηρεσιών υγείας
• Καταγραφή και ορθολογική κατανομή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων ανάμεσα στις δομές του συστήματος υγείας.
• Σημαντικός παράγοντας είναι η αξιοποίηση διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και υγειονομικών προσφύγων – μεταναστών
• Βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους πρόσφυγες και ντόπιους με παράλληλη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας για τους ντόπιους .

Διαβάστε ακόμη:

23 χρόνια ΚΕΕΛΠΝΟ: Κοντά στην δημόσια υγεία αλλά και στην προσφυγιά

Μπασκόζος: 800.000 ευρώ για την νοσηλεία 2.000 προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved