ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: 800.000 ευρώ για την νοσηλεία 2.000 προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

Από τη λογική της απώθησης στη λογική της υποδοχής, πέρασε η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα των προσφύγων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στην ομιλία του στην Ρώμη, στην Διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα: «Μετανάστευση και Υγεία», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη προσθέτοντας, ότι η μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας με βασικό άξονα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις δομές υγείας αποτελεί δικαίωμα και των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. 

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας, πρόσθεσε ότι με αφορμή το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή ιδέα θα δοκιμαστεί και οι Ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν στην κατεύθυνση του ουμανισμού ,της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 689.686 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου, πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, ξεπερνά τις 4.950, υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος και συνέχισε:

«Περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ. Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση 42% σε διακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αύξηση αυτή κατά την περίοδο αιχμής (Ιούνιο έως Νοέμβριο) άγγιξε το 103%.

Για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των προσφύγων χρησιμοποιείται το σύστημα διάγνωσης και έγκαιρου εντοπισμού ασθενών (triage) στα σημεία εισόδου του Ανατολικού Αιγαίου. Οργάνωση ιατρείων σε ημερήσια βάση στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, 24ωρη λειτουργία των ιατρείων στις προσωρινές Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας στην Αττική. Έχουν μεταφερθεί 2 Κινητές Μονάδες του Ερυθρού Σταυρού στην Μακεδονία, κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των προσφύγων στα σύνορα με FYROM».

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, δεσμεύεται για τα εξής, σύμφωνα με τον γγ:

• Άμεση ενίσχυση των δομών υγείας με ιατρικό ,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας .
• Βελτίωση στον συντονισμό ανάμεσα στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και των ΜΚΟ
• Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή ,την εποπτεία και τον συντονισμό των ΜΚΟ για την πρόσβαση τους στο πεδίο και την παροχή υπηρεσιών υγείας
• Καταγραφή και ορθολογική κατανομή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων ανάμεσα στις δομές του συστήματος υγείας.
• Σημαντικός παράγοντας είναι η αξιοποίηση διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και υγειονομικών προσφύγων – μεταναστών
• Ενίσχυση δημόσιων δομών στα σημεία εισόδου και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους πρόσφυγες και ντόπιους με παράλληλη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας για τους ντόπιους

H εμπειρία της πρόσφατης επίσκεψης μαζί με τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κο Andriukaitis στο νησί της Λέσβου ήταν η κατανόηση του μεγέθους των προβλημάτων εκεί όπου η ροή των προσφύγων είναι συνεχής και οι δηλώσεις του κου Επιτρόπου έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως η αλληλοκατανόηση και η αλληλεγγύη μπορούν να και θα επικρατήσουν τελικά ανάμεσα τους λαούς της Ευρώπης.
Και στον τομέα της υγείας όπως και σε όλους τους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος η Ευρωπαϊκή ιδέα θα δοκιμαστεί και είτε οι Ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν στην κατεύθυνση του ουμανισμού ,της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας .Για εμάς είναι φανερό πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ακόμη ότι τα συστήματα υγείας των χωρών της Ευρώπης καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα μεταναστών με στόχο τόσο τη βελτίωση της υγείας τους και την αποφυγή του στιγματισμού γεγονός αλληλένδετο με την ασφάλεια υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι είναι συγκινητική η προσφορά του ντόπιου πληθυσμού, του υγειονομικού προσωπικού, των ΜΚΟ και όλων των αλληλέγγυων πολιτών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και μεταναστών όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις χώρες ότι : «Ο κυριότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι οι θάνατοι που προκύπτουν κατά την απελπισμένη προσπάθεια των προσφύγων –μεταναστών να διαβούν τη θάλασσα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου» .

Στην ολοκλήρωση της παρέμβασής του, ο γενικός γραμματέας ανέφερε τέλος : «Στον τομέα της υγείας όπως και σε όλους τους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος η Ευρωπαϊκή ιδέα θα δοκιμαστεί και είτε οι Ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν στην κατεύθυνση του ουμανισμού ,της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας .Για εμάς είναι φανερό πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Εκτός από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας στην Διάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός από Ρώμη: Το προσφυγικό έχει επιβαρύνει το ΕΣΥ και τον κρατικό προϋπολογισμό

23 χρόνια ΚΕΕΛΠΝΟ: Κοντά στην δημόσια υγεία αλλά και στην προσφυγιά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved