ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το clawback που επεκτείνεται, η ευθύνη των διοικητών του ΕΣΥ και η αγωνία της φαρμακοβιομηχανίας

Σε κατάσταση εξαιρετικά έκρυθμη βρίσκονται οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα καινούρια μέτρα για το φάρμακο –μετά την χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις νέες μειώσεις που έρχονται σε γενόσημα και off-patent αλλά και το clawback στην νοσοκομειακή δαπάνη.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ παρακαλούσαν χθες για μία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ορισμένες βασικές λεπτομέρειες, η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, με τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς να πλανώνται. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών ευελπιστούν η συνάντηση αυτή να γίνει έστω και σήμερα.

Ένα θέμα που θέτουν τώρα οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ είναι ότι οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις προμήθειες φαρμάκων, καθώς σε περιπτώσεις που ζητούνται υπερβολικά μεγάλες προμήθειες, τα μέλη του ΣΦΕΕ δεν μπορούν να αρνηθούν και θα πρέπει να ανταποκριθούν στα αιτήματα. Αυτό όμως ενέχει διπλό κίνδυνο, αφενός τον κίνδυνο οι ποσότητες να μην μπορούν να καλυφθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες και αφετέρου σε περίπτωση υπέρβασης, να κληθούν να πληρώσουν clawback (λόγω υπέρβασης της δαπάνης) άρα μία ακόμη μεγάλη επιβάρυνση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες διορθώσεις γίνουν αναφορικά με τα μέτρα για τα φάρμακα αλλά και το clawback θα επιτευχθούν με υπουργικές αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα αυτό θα συμβεί πολύ αργότερα.

Το clawback τελικά, παρά το γεγονός ότι έχει στηλιτευθεί –όχι μόνο από την φαρμακοβιομηχανία, από εκπροσώπους της υγειονομικής αγοράς γενικότερα αλλά και από πρώην υπουργούς Υγείας ως ένα χαράτσι ανάλγητο και τιμωρητικό– παραμένει και μάλιστα επεκτείνεται και στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο ΣΦΕΕ κατακεραύνωσε χθες την πολιτική του clawback με ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «Δε νοούνται τόσο μεγάλες αλλαγές, για το σύστημα υγείας, να γίνονται αιφνιδιαστικά και ερήμην και χωρίς καμία υποτυπώδη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί καλούνται να επωμιστούν με την οικονομική επιβάρυνση της 'άλλοτε' κρατικής πρόνοιας και σε αυτό το κομμάτι της περίθαλψης».

«Η χαλάρωση γύρω από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του μηχανισμού clawback αντί να καταργηθεί με ουσιαστικούς μηχανισμούς ελέγχου του όγκου και διαρθρωτικές αλλαγές, μεταφέρεται τώρα και στο νοσοκομειακό περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ και υποστηρίζει ότι, αντί να ζητάται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίζονται κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, διότι δεν έχει κανένα κόστος για αυτές».

Ο ΣΦΕΕ και επισημαίνει ότι μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των μονάδων τους στους υπ. Οικονομικών & Υγείας

Έκρηξη Τρύφων: Εάν διαλύσουν το ελληνικό φάρμακο, θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης - Ενοχλούμε κάποιους...

Είναι επικίνδυνοι: Τώρα διαλύουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και για... επικοινωνιακούς λόγους

ΠΕΦ: Φιάσκο η διαπραγμάτευση – Μη αναστρέψιμη η καταστροφή για το ελληνικό φάρμακο

ΣΦΕΕ: Ζητά κατάργηση της ρύθμισης για το clawback και άμεση συνάντηση με τον Ξανθό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved