Α. Ξανθός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας & παρεμβάσεις σε ΠΦΥ, ανασφάλιστους, καινοτόμα φάρμακα
Την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονα και καινοτόμα φάρμακα και μία πολιτική ενίσχυσης του γενόσημου φαρμάκου εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Divani Caravel και διοργανώνεται από 15 συλλόγους ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται σε διαρκή διακινδύνευση. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, αναγνώρισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας που αποτελεί «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών». Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζουμε αυτή την χρονιά σοβαρή παρέμβαση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που θα δώσει έμφαση στην πρόληψη, αγωγή υγείας, στην κατ' οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό».
Δυσκολίες υπάρχουν και στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε ο κ. Ξανθός, καθώς υπάρχουν πιέσεις των δανειστών για μείωση των τιμών των off patent και των γενόσημων φαρμάκων. «Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «μειώνεται η δημόσια δαπάνη και αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών. Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης».
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το ποιοτικό γενόσημο στην χώρα μας, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.
Ήταν δύσκολη η συγκυρία της τελευταίας 5ετίας και γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η δησμοσιονομική σταθερότητα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, υπογράμμισε ακόμη ο υπουργό, προσθέτοντας: «Θα επαναδιαπραγματευτούμε τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. με ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης Στόχος μας το 2016 είναι να αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική, να δημιουργηθεί σταθερότητα στη χρηματοδότηση της Υγείας και να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης αύξησης των δαπανών στα νοσοκομεία. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για στελέχωση και θα γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στην ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και τις υπηρεσίες υγείας, ώστε να ανακληθεί η κακή εικόνα που έχει σήμερα η δημόσια περίθαλψη».
Για τους ανασφάλιστους ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πρώτο νομοσχέδιο και η κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε όλες τις δομές υγείας. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, η δική μας αγωνία είναι πως θα αντιστρέψουμε την πορεία αποδιοργάνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, πως θα στηρίξουμε τις δομές και πως θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών.
Διαβάστε ακόμη:
Στη Διαύγεια οι 86 θέσεις που προκηρύχθηκαν για ΜΕΘ και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
Σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, οι 211 πρώην σχολικοί φύλακες
Ανάσα Ξανθού στην υγεία: Ενέκρινε πιστώσεις 250 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ