ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών ο Μπασκόζος για το προσφυγικό & τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην Γενεύη στην Επιτροπή Ακροάσεων των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί αυτήν την εβομάδα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Μπασκόζος θα θέσει το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσβασης στην υγεία, θέματα Ρομά και γενικότερα θέματα δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σε μέγα πολιτικό και κοινωνικό θέμα εκτός από υγειονομικό και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς τα χτυπήματα είναι σχεδόν καθημερινά και απρόβλεπτα, σε μία Ελλάδα ήδη επιβαρυμένη από την δική της ανθρωπιστική κρίση.

Χθες, άλλο ένα τραγικό περιστατικό αποκαλύφθηκε στην Κω, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Συγκκριμένα, πτώμα βρέφους σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε το πρωί στην παραθαλάσσια περιοχή Λάμπη στην Κω. Στο σημείο έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη σε προχωρημένη σήψη του πτώματος, η σορός του οποίου ανήκει σε βρέφος, ηλικίας περίπου έξι μηνών έως ενός έτους. Η σορός μεταφέρθηκε σε ψυγεία του Γενικού Νοσοκομείου Κω, ενώ διατάχτηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Παράλληλα, προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.

Αναφορικά με τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων- τα οποία σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παιδιά 8-16 ετών και αγγίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 30%- ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε το Σάββατο στο ΑΠΕ FM:

«Για τα παιδιά αυτά αφού εξεταστούν, υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τις οποίες έχουμε και σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνουμε. Τα παιδιά αυτά πηγαίνουν σε ορισμένα κέντρα υποδοχής τα οποία υπάρχουν και έχουν την παρακολούθηση που πρέπει να έχουν. Η τύχη βέβαια των παιδιών αυτών δε μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα γίνει. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Τα παιδιά αυτά στερούνται των γονιών τους. Χάσανε τους γονείς τους στο πόλεμο. Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα και καλείται η κοινωνία να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, δείχνοντας τη στοργή της και την αλληλεγγύη της».

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις για την τύχη αυτών των παιδιών, ο κ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει:

«Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα ως οργανισμός και θα το παλέψουμε αυτό, να πάρουμε την αναδοχή τέτοιων παιδιών για να μπορέσει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλους οργανισμούς και για οικογένειες. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες τις δικές μας, αλλά είναι ένας έντονος ανθρώπινος προβληματισμός».

Η οικονομική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος- εκτός από την ανθρωπιστική και την υγειονομική- είναι μία σοβαρή διάσταση την οποία δεν πρέπει να παραλείπουμε και η οποία προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναμένει κάποια ποσά από την ΕΕ.

Ειδικότερα, αυτή την στιγμή τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ ο βασικός βραχίονας δημόσιας υγείας παραμένουν ακάλυπτοι χωρίς πόρους που είναι τόσο αναγκαίοι το κρίσιμο αυτό διάστημα.

Όπως είχε τονίσει και πριν από δύο εβδομάδες στο onMed ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ομότιμος καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ένα κονδύλι 13 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει το Κέντρο για τους 170.000 πρόσφυγες που θα περνούσαν εφέτος από την χώρα μας, δεν δόθηκε ποτέ. Φανταστείτε, ότι ο αριθμός των μεταναστών, ανήλθε, σε 250.000. Ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά ότι όχι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πρωτίστως το υπουργείο Υγείας έχει συντελέσει ένα κομβικό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Κέντρου, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε το υπουργείο Υγείας να αποτελεί βασικό εταίρο στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θέμα.

Ένα πρώτο ποσό το οποίο εκταμιεύεται, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, είναι της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων από το μεταναστευτικό ταμείο, ενώ όπως τόνισε πρόσφατα και ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δημ. Αβραμόπουλος, τα προσεχή χρόνια θα εκταμιευτεί ένα ποσό της τάξης των 450 εκατομμυρίων. Παράλληλα, θα υπάρξουν και άλλα ταμεία, τα οποία θα συνδράμουν στο προσφυγικό πρόβλημα.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι για την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, η οποία αποτελεί προσφυγική κρίση και όχι μεταναστευτικό φαινόμενο, μίλησε πριν μερικές ημέρες, και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Είναι ανθρωπιστική ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές υγείας στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισε με έμφαση ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, για προβλήματα δημόσιας υγείας και για την λεγόμενη υγειονομική βόμβα που δήθεν κομίζουν!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved