ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΙΣΑ ζητά συνέχεια της κυβέρνησης μετά τις εκλογές - Έκρηξη Πατούλη: Οι Έλληνες γιατροί αιμοδοτούν όλη την Ευρώπη και όχι μόνο

Την ανάγκη να υπάρξει μία συνέχεια στην κυβέρνηση και στο κυβερνητικό έργο από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και του χρόνου να μην χρειαστούμε άλλη εκλογική αναμέτρηση, ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης κατά την διάρκεια του debate που οργάνωσε ο Σύλλογος με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων χθες το μεσημέρι.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όλα τα καυτά θέματα της υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ των ανασφάλιστων, του φαρμάκου, αλλά και τα δεινά που κομίζει το τρίτο Μνημόνιο για την δημόσια υγεία, τους ασθενείς, τους γιατρούς, αναλύθηκαν ενδελεχώς στο debate, χωρίς φόβο και αοριστίες, ίσως γιατί οι εκπρόσωποι των κομμάτων είναι γιατροί και γνωρίζουν de profundis τα κρίσιμα ζητήματα της υγείας.

Ο κ. Πατούλης υπερασπίστηκε με πάθος αλλά και ρεαλισμό το γεγονός ότι έχουμε μεγάλο αριθμό γιατρών στην Ελλάδα – 75.000 γιατρούς, όταν στην πραγματικότητα ίσως να χρειαζόμασταν περί του 30.000 ειδικευμένους γιατρούς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Λαικής Ενότητας κ. Μιχάλης Μπλέτσιος.

Όταν όλη η Ευρώπη παράγει τεχνίτες- τους οποίους σεβόμαστε απεριόριστα- τόνισε ο κ. Πατούλης- η Ελλάδα παράγει γιατρούς, δηλαδή επιστήμονες, με τους οποίους αιμοδοτούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλων χωρών του κόσμου πλέον. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν η εκάστοτε κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει σημειωθεί, καμία προκήρυξη, ενώ είναι γνωστό ότι λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες στο ΕΣΥ αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Παραδέχθηκε ότι απαιτείται ισχυρός ανασχεδιασμός στο κομμάτι των προσλήψεων. Ο κ. Μπλέτσιος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, στην Ελλάδα καταγράφονται μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών και διαζυγίων, από νέους κυρίως γιατρούς. Αποτελεί επομένως μείζον ερώτημα, τι θα κάνουμε με την παραγωγή γιατρών και τι θα γίνει με την εκπαίδευσή τους. Ιδιαίτερα καυστικός όμως ήταν ο κ. Μπλέτσιος, όταν αναφέρθηκε στις κλινικές του ΕΣΥ, λέγοντας, ότι οι 20 νευροχειρουργικές κλινικές δεν χρειάζονται και καλύπτουν πολιτικάντικες ανάγκες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν. Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστήριξε ότι το ερώτημα είναι πως κατανέμονται οι ιατρικές ειδικότητες αλλά και εάν χρειάζονται όλες οι ιατρικές σχολές.

Οι 75.000 γιατροί αποτελούν μέγα βάρος για το σύστημα υγείας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Λαοπόδης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ηλίας Σιώρας, υποστήριξε μπορεί να υπάρχει πράγματι υπερπαραγωγή γιατρών, αλλά δεν αποτελεί μόνο αυτό, το σοβαρό πρόβλημα της υγείας. Χρειαζόμαστε έναν σωστό Υγειονομικό Χάρτη και μία γενναία χρηματοδότηση για τους ανασφάλιστους καθώς και κατάργηση του τρίτου Μνημονίου. Καθώς τώρα τα χέραι όλων των υπουργών είναι δεμένα.
Είπε ακόμη, ότι τα δύο πρώτα Μνημόνια ισοπέδωσαν τα πάντα στην υγεία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την κατάντησαν εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι. Έρχονται μέτρα οδοστρωτήρες με το τρίτο Μνημόνιο, επεσήμανε και για αυτό, ζήτησε συσπείρωση δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣΙΔΙΚ: Επτά ερωτήματα-φωτιά στα κόμμματα για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, της περίθαλψης και των παρόχων

Ο Γολγοθάς των Ελλήνων καρκινοπαθών σε ρεπορτάζ του BBC

ΠΟΕΔΗΝ: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η δημόσια Υγεία

ΠΙΣ: Καταστροφικό για την υγεία και τους ασθενείς το Γ' Μνημόνιο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved