ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τραγωδία στο Δαφνί: Οδηγία ΕΚΕΠΥ που ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας» για έκτακτα περιστατικά

Οδηγία προς τους διοικητές του ΕΣΥ που αφορά στην τήρηση του σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών Περσέας, μετά το τραγικό περιστατικό στο Δαφνί την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Με την εν λόγω Οδηγία, ο κ. Παπαευσταθίου θέλει να υπενθυμίσει στους επικεφαλής των νοσοκομείων (ψυχιατρικών και μη), να είναι alert κάθε στιγμή και σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού σε νοσηλευτήριο, να ενημερώνεται ταυτόχρονα τόσο ο διοικητής, όσο και το ΕΚΕΠΥ.

Είναι πασιφανές ότι στην περίπτωση του τραγικού περιστατικού στο Δαφνί, όπου τρεις ασθενείς απανθρακώθηκαν από φωτιά που έβαλε άλλος ασθενής, δεν τηρήθηκε τίποτα από το Σχέδιο Περσέας, το οποίο υφίσταται εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ. Το ΕΚΕΠΥ δε- το οποίο έχει επιτελικό ρόλο σε καταστάσεις κρίσεων- δεν ενημερώθηκε καν από την διοίκηση του Ψυχιατρείου, αλλά από το ΕΚΑΒ. Το Σχέδιο Περσέας αναφέρει ρητά ότι υπεύθυνοι για να ενημερώνουν σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών, είναι οι συντονιστές εφημερίας, ή οι προϊστάμενοι του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί επιπλέον, ότι το Σχέδιο Περσέας είναι ονομαστικοποιημένο, αναφέρει δηλαδή με σαφείς λεπτομέρειες ποιος είναι υπεύθυνος για τι στο νοσοκομείο.

Να θυμίσουμε ότι η κατεπείγουσα ΕΔΕ που διέταξε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΠ εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Έκρηξη της ΠΟΕΔΗΝ

Εν τω μεταξύ για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου ασθενείς (περισσότεροι με Εισαγγελική Εντολή) στοιβάζονται στα Νοσηλευτικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, χωρίς να είναι δυνατή η διαλογή τους, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει ακόμη:

Στα Τμήματα εισαγωγών νοσηλεύονται νεοχρόνιοι ασθενείς, χρόνιοι ασθενείς, κρατούμενοι με φύλαξη, ασθενείς του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα που εκτίουν ποινές φυλάκισης, οξέα περιστατικά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών κ.α. Η εισαγωγή τους γίνεται με συνοδεία τριών και τεσσάρων αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματόδοσης και της υποστελέχωσης. Αδυνατούν να προμηθευτούν είδη απαραίτητα για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των Νοσοκομείων και το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφάλειας. Μάλιστα στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν προσλήφθηκε ούτε ένας υπάλληλος τα τελευταία επτά χρόνια, αφού υλοποιούνται κυβερνητικές πολιτικές κατάργησής τους έως τέλους του έτους 2015 (Σύμφωνο Λυκουρέντζου – ANDOR).

Οι κενές οργανικές θέσεις, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υπερβαίνουν το 50%. Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη του κάθε Νοσηλευτικού Τμήματος 30 έως 50 ασθενών με δεδομένη την επικινδυνότητά τους, είναι μία Νοσηλεύτρια ανά βάρδια ή στη καλύτερη των περιπτώσεων 2 (1 Νοσηλεύτρια και 1 ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό).

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει, τα Νοσηλευτικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, δεν διαθέτουν συστήματα πυροπροστασίας, πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης. Γι' αυτό δεν τους χορηγείται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ.: Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι φυλακτικό προσωπικό

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

ΠΙΣ: Άμεσα μέτρα στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved