ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λιγοστεύουν οι ειδικευόμενοι στο ΕΣΥ - Και είναι γιατροί, δεν είναι «ρε φίλε» και «ρε κοπελιά»...

Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά όταν απευθύνεστε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ο πρώτος και ο τελευταίος που θα σας δει και πιθανόν θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημά σας είναι κατά 95% κάποιος/α ειδικευόμενος/η.

Ειδικευόμενος κανονίζει την εισαγωγή σας, ειδικευόμενος παίρνει το αίμα σας και αξιολογεί τις εργαστηριακές τιμές, ειδικευόμενος καλεί άλλους ειδικευόμενους να σας συνεκτιμήσουν, ειδικευόμενος τρέχει μέρα-νύχτα για ό,τι χρειαστείτε, αφού 9 στις 10 επιμελητής μετά το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί στις περισσότερες κλινικές.

Ειδικευόμενος θα κάνει ΚΑΡΤΑ στα επείγοντα ή τον όροφο, ειδικευόμενος θα υποδεχτεί και θα διασωληνώσει τον πολυτραυματία, ειδικευόμενος πολύ πιθανόν να σας χειρουργήσει κιόλας (παρ' όλο που οι συγγενείς σας θα «πλησιάσουν» τον Καθηγητή ή τον Διευθυντή).

Ο ειδικευόμενος είναι γιατρός. Δεν είναι «ρε φίλε», «μάστορας» ή «κοπελιά». Ίσως να του απομένουν λίγοι μήνες σε μΙα διαδικασία που κράτησε ως και 14 χρόνια (χωρίς τις αναμονές) για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Ισως κάποιοι να είναι πιο διαβασμένοι, ικανοί ή έμπειροι από πολλούς Επιμελητές ή Διευθυντές που έχουν ξεχάσει πώς είναι η επαφή με τον ασθενή.

Ίσως φίλοι μου δεν το ξέρετε, αλλά αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες συνάδελφοι ειδικεύονται στο εξωτερικό και δεν φαίνεται πολύ πιθανό να επιστρέφουν. Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά σε πολλές κλινικές ή τμήματα ανά την Ελλάδα πλέον ΔΕΝ υπάρχουν ειδικευόμενοι. Στην επαρχία, όπου κάποιοι ζείτε μόνιμα ή πηγαίνετε για καλοκαιρινές διακοπές, τα ΚΕΝΑ είναι τεράστια και η ασφαλής εφημέρευση έχει πάει περίπατο από καιρό.

Πριν μερικούς μήνες, καταδικάστηκαν στην Κρήτη δύο συνάδελφοι που έκαναν τη δουλειά τους ακριβώς όπως προβλέπεται, αλλά η κοινή γνώμη ήθελε «αίμα» για τον θάνατο μιας άτυχης 16χρονης.

Μια συνάδελφος παιδίατρος στη Μυτιλήνη νοσηλεύτηκε λόγω κακώσεων που προκλήθηκαν από τον πατέρα ενός ασθενούς «που αργούσε να εξεταστεί».

Δύο χειρουργοί και μία νοσηλεύτρια στη Φλώρινα δέχτηκαν την επίθεση ρομά για παραπλήσιο λόγο. Αυτά είναι που ακούστηκαν. Γιατί οι διαπληκτισμοί και οι «ψιλοτσαμπουκάδες» είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ειδικευόμενοι παίρνουν μισθό 980-1.080 ευρώ. Για τις 7 εφημερίες (πολλοί υποχρεώνονται από τις κλινικές να κάνουν και 11-12) υποτίθεται ότι λαμβάνουμε ακόμα περίπου 500 ευρώ. Ακόμη, 500 ευρώ για ένα Σάββατο (24 ώρες), μια Κυριακή (24 ώρες) και πέντε καθημερινές (5Χ17=85 ώρες) κατ' ελάχιστον -500 ευρώ για 133 ώρες, 3,75 ευρώ την ώρα, 3,75 για να είμαστε εκεί Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ή την τελική θεραπεία. Για να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη ρήξη ανευρύσματος στις 4 το πρωί, ενώ μας έχουν διαλύσει 50 «επείγοντα» με «βήχα από τριμήνου», «παρωνυχίδα από έτους» και «οσφυαλγία από γεννησιμιού».

Ακόμα και αυτά τα 3,75 μας τα χρωστάνε από το Δεκέμβριο. Κάτι άλλα, παλιότερα, τα έχουμε ξεχάσει.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τους ειδικευόμενους (το κείμενο γράφτηκε πριν μερικούς μήνες). Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή.

Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο.

Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν «βοηθοί». Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν.

Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας.

Linos Benakis - ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε ακόμη:

Η αλήθεια πίσω από τη φυγή των Ελλήνων γιατρών, τα πτυχία των Βαλκανίων και το ΑΣΕΠ

Νοσοκομείο Χίου: Να μπει τέλος στην ιατρική απομόνωση - πεθαίνουν αβοήθητοι οι κάτοικοι

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved