ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν το χρονοδιάγραμμα του νέου γύρου καταστροφής της Δημόσιας Υγείας

Η πρώτη -και τελευταία σε αυτήν τη φάση- συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου.

Η συνάντηση είχε τυπικό χαρακτήρα, για να επιβεβαιώσει την εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου των καταστροφικών μέτρων για τη Δημόσια Υγεία, τα οποία συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του τέθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη. Επομένως, μέχρι τότε θα πρέπει:

- Να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα πρέπει να αποσύρει τις δύο εγκυκλίους του, οι οποίες επέτρεπαν και την υπόδειξη εμπορικής ονομασίας από την πλευρά του θεράποντος γιατρού για τα γενόσημα και για τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων, σε μια προσπάθεια να μην εξαρτάται η θεραπεία -ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών- από τη διαθεσιμότητα ανά φαρμακείο των σκευασμάτων της εκάστοτε δραστικής ουσίας.

- Να δρομολογηθεί η μείωση στο 50% στις τιμές των off-patent φαρμάκων και στο 32,5% στις τιμές των γενοσήμων. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία συνεχίζει τη λανθασμένη πολιτική των συνεχών οριζόντιων μειώσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ωστόσο έχει αποτύχει παντελώς στο στόχο της τα χρόνια των μνημονίων που εφαρμόζεται. Γιατί αντί για εξορθολογισμό, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πρωτοφανή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δυσβάσταχτη για τους ασφαλισμένους αύξηση στις συμμετοχές και σημαντικό πλήγμα στην ελληνική παραγωγή φαρμάκου. Οι νέες παράλογες μειώσεις, θα δώσουν τη χαριστική βολή στο εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο προς όφελος ξένων πολυεθνικών, από τις οποίες θα εξαρτάται στο άμεσο μέλλον η υγεία των Ελλήνων.

- Να επεκταθεί η χρήση των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να υπάρξουν αποτελέσματα στην πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Παρόλο που το μέτρο έχει ορθή στόχευση, ο "διάβολος" κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και στην περίπτωση αυτή, μαζί με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναμένεται να θεσπιστούν "φίλτρα" ανίχνευσης της συνταγογράφησης για το είδος, τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα μπορεί να λαμβάνει ένας ασθενής συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Στην ουσία, θα θεσπιστεί ένας ακόμα "κόφτης" στη συνταγογράφηση, ο οποίος θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

- Να εφαρμοστούν οι νέες μειωμένες τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις, τον κατάλογο των οποίων έχει ήδη υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας, ενώ θα ισχύσει κλιμακωτό rebate για τα διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικό αναπροσδιορισμό του πλαισίου των διαγνωστικών εξετάσεων, με στόχο τον περιορισμό του αριθμού τους και την ευθυγράμμιση του κόστους τους με το clawback. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.

- Να εισπραχθεί το clawback του 2014 από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρείες.

Για άλλη μία φορά, η Υγεία των Ελλήνων μπαίνει στο στόχαστρο των δανειστών, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεχνώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Με μέτρα σαν τα παραπάνω, η υγεινομική κρίση την οποία θα καταπολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει ακόμα πιο βαθιά, με ανυπολόγιστες και πολυεπίπεδες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη:

Συμφωνία - Κουρουμπλής: Η πρόταση περιέχει μέτρα στα οποία είπαν «όχι» οι πολίτες

ΠΦΣ: Η κυβέρνηση παραδίδει το «φαρμακείο της γειτονιάς» σε επιχειρηματικά συμφέροντα - Προτείνουν να συμμετάσχουν στην διαπραγμάτευση

Φαρμακοποιοί: Έξαλλοι για πρόταση των Θεσμών που αφορά στο ιδιοκτησιακό - Καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση

ΠΦΣ: Οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί στηρίζουν τους Έλληνες συναδέλφους τους & στέλνουν μήνυμα ενάντια στην λιτότητα

Φαρμακοποιοί: Ο Λουράντος, ο Κοστέλο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας συζητούν για ιδιοκτησιακό, ΜΥΣΥΦΑ, ανθρωπιστική κρίση

Τριετές αναπτυξιακό πλάνο - ανάσα- από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά με ....προϋποθέσεις

Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ελαχιστοποίησε τις ελλείψεις φαρμάκων στην κρίσιμη τούτη ώρα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved